Skolan uppmuntrar inte elever att tala fler språk | Fria Tidningen
Fria.Nu

Skolan uppmuntrar inte elever att tala fler språk

Skolan uppmuntrar inte tvåspråkighet, enligt en ny doktorsavhandling. Charlotte Haglund har studerat ungdomar som talar flera språk. Hon säger att skolan behöver anpassa sig mer till eleverna.

Charlotte Haglund forskar i tvåspråkighet. För en vecka sedan kom hennes doktors-avhandling, som heter Erfarenhet, samtal och identitet bland ungdomar i förortsmiljö. Den handlar om ungdomar som talar två eller flera språk. Bland annat handlar den om hur de kan använda och utveckla sina språk-kunskaper i skolan.

Charlotte Haglund var i ett område där många ungdomar talar flera språk. Hon var där i tre år. Hon fick veta mycket om hur ungdomarna hade det i skolan. Lärarna säger att eleverna bara ska tala svenska i skolan. Charlotte Haglund säger:

- Det är viktigt att alla i Sverige lär sig svenska. Men alla språk-forskare säger: om man kan ett språk bra, kan man lära sig ett till. Om man kan två språk är det lättare att lära sig ett tredje språk. Om man kan tre språk, är det lättare att lära sig ett fjärde.

Eleverna som Charlotte Haglund har skrivit om är intresserade av språk. De provar att använda orden på många sätt. De jämför sina olika språk. Men många lärare är inte intresserade av deras kunskaper.

En elev berättade för läraren om ordet 'myt'. Eleven sa vad 'myt' hette på kurdiska, arabiska och turkiska. Men läraren sa:

- Om jag var du skulle jag bara vilja lära mig svenska bättre. Allt annat borde vara ointressant för dig.

Många människor tror att barn lär sig svenska bättre om de inte talar andra språk.

Men utbildade lärare måste veta att det är fel. Varför vill de då inte uppmuntra andra språk? Charlotte Haglund säger till Svenska dagbladet att det är svårt för lärarna. De är inte vana vid flera språk. De behöver arbeta på ett nytt sätt.

- Det är inte bara ungdomarna som behöver anpassa sig, utan även skolan.

Tallidsskolan i Fittja arbetar mycket med språket. Man tycker att det är viktigt att barnen själva är intresserade av att använda språket.

Författaren Britt Nordin har författar-verkstad i skolan. Alla barn kan få hjälp att skriva dikter, sagor och artiklar.

I Tallidsskolan går många barn som talar olika språk. Nästan ingen talar svenska hemma. Britt Nordin säger:

- Barnen talar svenska med varandra när de leker på skolgården. Men de kallar sin svenska för Fittja-språk. Ibland vet de inte det svenska ordet. Då använder de ett ord från sitt eget språk.

Om man kan något ord för vad man vill säga, kan man lära sig ord på andra språk för det.

Gunilla Ladberg är pedagog och författare. Hon vet mycket om tvåspråkighet. Hon har skrivit böcker om att leva med flera språk. En bok heter Tala många språk.

En man som talar åtta språk säger: 'Jag måste skratta när man säger att hemspråksundervisningen skulle påverka svenskan negativt. Mina erfarenheter är att om du kan ett språk, så är det lättare att lära sig fler. Flera språk utvidgar fantasin och intellektet.'

ANNONS

Rekommenderade artiklar

"Inget bidrag till rika föräldrar"

Maud Olofsson är ledare för centerpartiet, ett av partierna i regeringen. Hon är också näringsminister. Hon tycker att föräldrar med höga löner inte ska få barnbidrag. Men de andra partierna håller inte med.

Fria.Nu

Fiskolja är bra för barn med adhd

Många barn med adhd får mindre symptom av fiskolja. Det visar en ny studie. Efter sex månader hade nästan hälften av barnen fått mindre symptom.

Fria.Nu

Tjuvar använder fattiga barn

Kriminella ligor använder barn för att stjäla i Sverige, säger polisen. Fattiga familjer i Östeuropa får pengar för att barnen reser omkring med ligorna och stjäl.

Fria.Nu

© 2021 Fria Tidningen