Folk är sjukskrivna i onödan, säger försäkringskassans nya chef | Fria Tidningen
Fria.Nu

Folk är sjukskrivna i onödan, säger försäkringskassans nya chef

Curt Malmborg är ny chef för försäkringskassan. Han tycker att de flesta som är sjuka ska arbeta ändå. De kanske inte kan göra sina vanliga arbeten, men då kan de göra något annat. Varför tycker han så?

Många fler än förr är sjukskrivna långa tider, säger Curt Malmborg till Privata affärer. Men folk är inte sjukare än förr. Vad har hänt då? På många jobb måste man göra mer än förut. Färre är anställda och alla som är kvar måste orka mer. Alla orkar inte med de hårda kraven. Man har börjat säga att de som inte orkar är sjuka. Curt Malmborg säger att det är fel. Han säger att man ska kunna arbeta även om man inte är så snabb eller orkar väldigt mycket.

Försäkringskassan har gjort en rapport om sjukskrivna. Den heter Sjukskriven i onödan. Enligt den rapporten säger 60 procent av de sjukskrivna att de skulle kunna arbeta om deras arbete var annorlunda.

Försäkringskassan säger nu att man bara ska vara sjukskriven om man inte kan göra något arbete alls. Om man har ett tungt arbete och kanske skulle orka med ett lätt, ska man byta arbete, säger de. Arbetsförmedlingen kan inte hjälpa till med så mycket sådant. Men försäkringskassan har ändå börjat arbeta på sitt nya sätt.

Helena Sjöberg är 63 år. Hon har arbetat på ett resurscenter i Ängelholm. Hon var special-lärare åt sfi-elever. Hon tyckte mycket om sitt jobb. Men hon har problem med sin rygg, så ofta kunde hon inte gå till jobbet. Hennes läkare skrev ett intyg till försäkringskassan. Där stod det att hon inte kunde arbeta.

- Men försäkringskassan ville ändå prata med mig om hur mycket jag kunde arbeta, säger Helena Sjöberg.

- De frågade hur jobbet skulle vara för att jag skulle kunna jobba. Jag svarade att jag gärna vill jobba med sfi-elever. Men jag kan inte gå långt, så jobbet måste vara i huset bredvid. Jag orkar jobba några timmar i veckan. Jag kan inte säga vilka dagar jag ska jobba, för jag vet inte hur jag mår den dagen.

- Då sa de att jag kunde arbeta en del, för jag kan ju gå.

Nu är Helena Sjöberg förtidspensionerad. Men hon tycker att försäkringskassan skulle ha trott på läkarintyget från början i stället. Många människor får inte vara sjukskrivna, därför att de skulle kunna göra något lättare arbete än sitt eget. Men de har inget annat arbete. Det är arbetsmarknadens problem, inte vårt, säger försäkringskassan.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

"Inget bidrag till rika föräldrar"

Maud Olofsson är ledare för centerpartiet, ett av partierna i regeringen. Hon är också näringsminister. Hon tycker att föräldrar med höga löner inte ska få barnbidrag. Men de andra partierna håller inte med.

Fria.Nu

Fiskolja är bra för barn med adhd

Många barn med adhd får mindre symptom av fiskolja. Det visar en ny studie. Efter sex månader hade nästan hälften av barnen fått mindre symptom.

Fria.Nu

Tjuvar använder fattiga barn

Kriminella ligor använder barn för att stjäla i Sverige, säger polisen. Fattiga familjer i Östeuropa får pengar för att barnen reser omkring med ligorna och stjäl.

Fria.Nu

© 2021 Fria Tidningen