Försäkringskassan anmäler fler för fusk | Fria Tidningen
Fria.Nu

Försäkringskassan anmäler fler för fusk

Försäkringskassan anmäler allt fler människor för polisen, för att de tror att de fuskar med bidrag. Varför gör de det? Och vilka är det som fuskar? Sesam har talat med en av dem.

Försäkringskassan betalar ut sjukpenning om man är sjuk länge. De betalar ut barnbidrag, pensioner och bostadsbidrag.

Det händer ibland att folk fuskar med bidrag. De kanske säger att de har skilt sig för att få mer bostadsbidrag. En del människor säger att de är sjukskrivna fast de arbetar. Då får de både lön och sjukpenning. Men att sjukskriva sig för att man är trött är också fusk, tycker försäkringskassan.

När försäkringskassan tror att någon fuskar med bidrag, anmäler de det för polisen. Försäkringskassan har blivit mer noga med att kontrollera. Om någon är sjukskriven, kontrollerar de att personen inte får lön eller pengar från a-kassan för samma tid som den är sjukskriven. 2004 anmälde försäkringskassan 930 personer för polisen.

Regeringen har sagt att försäkringskassan ska kontrollera fusk mer. Socialminister Berit Andnor skriver på regeringens hemsida, att andra partier vill att det ska finnas mindre bidrag. De andra partierna säger att människor fuskar och att det kostar för mycket. Regeringen vill visa att man kan stoppa fusk och att bidragen inte är så dyra då.

LOs tidning Alla har talat med flera personer på olika försäkringskassor. Många säger att de förstår varför människor fuskar ibland. Jan Lööf arbetar på försäkringskassan i Gävleborg. Han säger:

- Det är lätt att säga att fuskarna gör fel. Men jag träffar många som fuskar. De är bland dem som har det sämst i samhället. Många är ensamma mammor som sliter hårt för att klara sig. Det gör mig ledsen.

Anna Hedborg var chef för försäkringskassan tidigare. Hon säger till Alla, att många har det svårt. Men hon säger att försäkringskassan inte ska lösa deras problem.

Anita och hennes sambo har fuskat för att få bostadsbidrag. Anita säger:

- Min sambo studerade. Det yngsta barnet hade inte fått dagis-plats ännu. Vi hade inga pengar. Men vi sa att vi inte bodde tillsammans. Då fick vi mer bostadsbidrag och min sambo kunde studera färdigt.

- Men det kändes inte bra. Vi var rädda för att barnen skulle säga att vi bodde tillsammans. Man ska inte be barn om att ljuga.

Försäkringskassan anmälde dubbelt så många 2004 som 2003. Men polisen i Stockholm undersökte ungefär lika många fall 2004 och 2003. 15 personer blev dömda för brott som bedrägeri och förfalskning.

Försäkringskassan har en ny chef, som heter Curt Malmborg. Han började i januari. Han vill att sjuka ska börja arbeta. Han säger till tidningen Privata affärer:

- En undersökning visar att de flesta som är sjukskrivna kan arbeta om de får ändra på sin arbets-situation.

Sesam berättar mer om försäkringskassan nästa vecka.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

"Inget bidrag till rika föräldrar"

Maud Olofsson är ledare för centerpartiet, ett av partierna i regeringen. Hon är också näringsminister. Hon tycker att föräldrar med höga löner inte ska få barnbidrag. Men de andra partierna håller inte med.

Fria.Nu

Fiskolja är bra för barn med adhd

Många barn med adhd får mindre symptom av fiskolja. Det visar en ny studie. Efter sex månader hade nästan hälften av barnen fått mindre symptom.

Fria.Nu

Tjuvar använder fattiga barn

Kriminella ligor använder barn för att stjäla i Sverige, säger polisen. Fattiga familjer i Östeuropa får pengar för att barnen reser omkring med ligorna och stjäl.

Fria.Nu

© 2021 Fria Tidningen