Malin Bergendal

Synpunkten


Malin Bergendal
Fria.Nu

Bland klyschor och tranbärsqueneller

"Ja, hur är det nu? Är arbete nyttigt eller farligt? Och när ni ändå håller på, hur vore det att låta Folkhälsoinstitutet ta reda på hur det ligger till med mat?'

Arbetslivsinstitutet ska låta några arbetsplatser prova kortare arbetstid, för att se om folk mår bättre av det. De skriver: 'En del hävdar att arbetstidsförkortning leder till ökad hälsa medan andra hävdar motsatsen. Ytterligare åsikter är att de som arbetar kort tid har en sämre hälsa än andra, och att det är därför de inte arbetar heltid. Slutligen finns det de som hävdar att de som inte arbetar alls är de som mår sämst.'

Ja, hur är det nu? Är arbete nyttigt eller farligt? Och när ni ändå håller på, hur vore det att låta Folkhälsoinstitutet ta reda på hur det ligger till med mat? Där råder samma förvirring: en del hävdar att man inte ska äta för mycket. En del säger att de som äter minst har anorexia, och att det är därför de inte äter mer. Vissa hävdar att de som inte får någon mat alls mår allra sämst.

Arbetslivsinstitutets projektledare berättar vidare i media: de ska kolla vad folk gör under de två extra lediga timmarna. De misstänker att kvinnorna går hem och städar och att männen gör något roligt. Undrar hur de ska använda informationen? Om de får det resultat som de tror, ska då kortare arbetstid avfärdas som kvinnofälla? Heureka, låt oss sälja så mycket av vår tid som möjligt! Låt ingen tid bli över till våra usla, ojämställda privatliv!

I fråga om matvanor kan samma infallsvinkel tillämpas. Låt oss anta att man blir piggare och friskare om man äter lite mindre. Vad gör folk med sin nyvunna energi? Finner Folkhälsoinstitutet kvinnorna i färd med att tvätta fönster och piska mattor medan männen spelar fotboll, får de skriva nya kostråd: mer fett och socker åt alla. Låten kvinnor och män sitta sida vid sida i tv-soffan, och turas om att öppna när pizzabudet ringer på!

Men, invänder den uppmärksamma läsaren, tv-soffan? Det är ju männen som har hand om fjärrkontrollen? För att motverka sådana problem föreslås Arbetslivsinstitutet och Folkhälsoinstitutet inleda ett samarbetsprojekt. De kan träffas en helg varannan månad på ett slott och frossa i pilgrimsmusslor och tranbärsqueneller, rapa klyschor och visa powerpointpresentationer av projektens framskridande.

På så vis kan de båda undersökningarna fungera som korresponderande kärl. Visar det sig att nyvunnen tid och energi används på fel sätt, får man mota Olle i grind. Projektledarna beskriver ett möjligt 'worst case scenario' där de tvingas påbjuda tolv timmars arbetsdag. Då orkar varken män eller kvinnor zappa när de kommer hem, utan bara äta pommes frites. Projektledarna tror dock att ett sådant beslut måste tas i EU-kommissionen för att få tillräcklig förankring inom hela EU. Annars blir det för lätt att komma undan genom att emigrera.

När åttatimmarsdagen infördes 1920 fanns inga vetenskapliga undersökningar som visade att åtta timmars arbete var mer hälsosamt än tio. Sedan fick vi lediga lördagar, fortfarande utan att veta hur våra sköra psyken skulle hantera dessa öknar av meningslös tid. Vi har anpassat oss. Vi ser på tv. Vi fördriver en kvart i telefon med någon som vill skicka gula elräkningar i stället för blåa. Men hur långt kan vi gå, innan den förrädiska fria tiden slår till igen?

Subversiva krafter talar om medborgarlön - att den som icke arbetar ändå ska ha rätt att äta, utan att ens skämmas. Tänk vilka farliga krafter som skulle kunna frigöras! Nej, vi behöver professionell hjälp med de djupa, existentiella frågorna runt arbete och fritid. Vilken tur att vi har Arbetslivsinstitutet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Malin Bergendal
Synpunkten
:

När det känns lite otryggt i tunnelbanan

'Det är många som talar om trygghet, men nästan alltid handlar det om att kringskära någons frihet. Bugga telefoner, lagra mejl och internettrafik - eller bara en sådan sak som att hamra in i alla kvinnors medvetande att vi ska hålla oss på väl upplysta platser med mycket folk om vi nödvändigt ska gå ut sent. Mörker är nämligen livsfarligt.
- Vid överfallsvåldtäkter har mörker och avsaknad av andra människor en klar effekt, säger en polis. '

Malin Bergendal
Synpunkten
:

Så tuktas en demokrati

Makt korrumperar, sägs det. Ja, men vilka är det vi lurar? Er, varandra, oss själva? Tidigt i våras hade vi i vår stadsdelsnämnd ett möte med ledningen på stadsdelsförvaltningen om skollokalerna. (Nämnden består av 26 politiker, förvaltningsledningen består av tjänstemän.) Det finns för mycket lokaler och för lite barn i vissa skolor, och vi skulle ha en förutsättningslös diskussion om vad vi skulle göra åt saken.

Malin Bergendal
Synpunkten
:

Undra på att det blir kris i partipolitiken

"Oj, vi ligger back! Bort med fritidsgården och parkleken! Lägg ner en skola, fort! Mera back - vi får fuska mer med LSS och skippa de gamlas promenader. Så där ja, nu blev det lite plus, då öppnar vi en lokal för hemlösa och har en pampig invigning... Men hoppsan, det behövs personal och sånt är dyrt! Lägg ner lokalen, sälj tvättmaskinen, dumpa de hemlösa!'

Malin Bergendal
Synpunkten
:

Med Beck som faktakälla

Några tolv-trettonåringar skulle starta en rollspelsförening. De tog det på stort allvar; gjorde en logotype och anlitade en farmor som kassör. En mamma kom med idén att kyrkan kunde hjälpa till med lokal. Kyrkan nappade - de behövde nya sätt att locka ungdomar. De hade till och med en tjej anställd som hade spelat rollspel. Man kallade till ett möte, dit alla intresserade skulle få komma.

Min son Mikko har spelat rollspel i många år med sin storebror. De andra i gruppen hade bara läst om det. Mikko insåg sin nyckelroll och när han gick iväg till mötet var han nog två decimeter längre än vanligt. När han ringde och rapporterade efteråt var han bara arg.

- Hon som jobbade där som spelade rollspel, hon hade slutat, sa han. Så där fanns bara nån kyrkgubbe som sa att han inte visste nåt om rollspel, men ändå skulle han bestämma allting.

© 2024 Fria.Nu