'Pim-Pim' och Sharapova två tunga namn i Australien | Fria Tidningen
  • Ryskan Maria Sharapova är en av favoriterna i Australiska öppna.
Fria.Nu

'Pim-Pim' och Sharapova två tunga namn i Australien

Joachim 'Pim-Pim' Johansson tog sin andra ATP-titel i karriären genom att vinna i Adelaide i förra veckan. Svensken ligger därmed tvåa på årets ATP-ranking och är förste svensk som nått topp tio de senaste tre åren.

Han är en av favoriterna i Australian Open som startar på måndag. Om nu inte en oturlig lår-skada som han ådrog sig i Sydney sätter stopp för de planerna.

- Mitt spel fungerar riktigt bra nu, men jag måste vässa serven ytterligare för att vinna i Australian, berättar den 22-årige svensken.

Finalsegern över amerikanen Taylor Dent i Adelaide var lika enkel som logisk. 'Pim-Pim' tappade bara 12 bollar i sina egna servegame och hade aldrig någon breakboll mot sig. Vinsten inbringade också 400 000 kronor till bankkontot.

Svensken har höjt sig enormt bara det senaste halvåret. Numera avfärdar han enkelt spelare som han för ett år sedan hade stora problem med. Framför allt har 'Pim-Pim' blivit mycket jämnare. Sedan i augusti har han nått minst kvartsfinal i samtliga turneringar han spelat, inklusive US Open, där han föll i semifinalen mot svågern Lleyton Hewitt.

Och han kommer bättre förberedd till Australian Open än någonsin. Redan den 3 december anlände han till kängurulandet, firade jul hos familjen Hewitt och spelade in sig i värmen och på de snabba banorna i Melbourne. Upp till sex timmars tennis dagligen i sex veckor under nye tränaren Fredrik Rosengrens ledning gjorde underverk.

Men nu är det en sträckning i lårets baksida som oroar. 'Pim-Pim' tvingades bryta sin match mot vitryssen Max Mirnyi i Sydney i veckan. Troligen är det en över-

belastningsskada som följd av den hårda träningen. Hans start i Australian Open kan tyvärr vara i

farozonen.

- Det känns inte bra just nu, det måste jag medge. Men jag hoppas att vila och massage ska ge effekt, säger en trots allt hoppfull 'Pim-Pim' från Sydney.

Jonas Björkman, Thomas Enqvist, Thomas Johansson och Robin Söderling blir övriga svenskar i startfältet i Melbourne.

Storfavorit till ännu en titel är förstås Roger Federer. Schweizaren som var fjolårets suveräne världs-etta. Tuffast motstånd om titeln lär komma från fjolårsfinalisten Marat Safin och Andy Roddick.

Bland damerna handlar det som vanligt numera om ett mycket starkt koppel ryskor. Wimbledonvinnaren och världsfyran Maria Sharapova blir livsfarlig, och hårdaste motståndet kommer troligen från hennes landsmanninor Svetlana Kuznetsova, Anastasia Myskina och Elena Dementieva. I fjol fick vi uppleva en helbelgisk damfinal med Justine Henin-Hardenne överst på pallen. I år är världsettan Lindsay Davenport den starkaste aspiranten på titeln efter sitt mycket starka fjolår, sedan Jennifer Capriati, mästarinna både 2001 och 2002, tvingats lämna återbud på grund av skada. Samma gäller Justine Henin-Hardenne och Kim Clij-sters.

Fakta: 

Australian open:

* Spelas: 17-30 jan i Melbourne.

* Spelunderlag: Hardcourt.

* Vinnare 2004: Roger Federer, Schweiz, Justine Henin-Hardenne, Belgien.

* Svenska vinnare: Stefan Edberg 1985, 1987, Thomas Johansson 2002, Mats Wilander 1983, 1984, 1988.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Kinesiskorna rycker fram - men tufft för Arvidsson

I början av 2000-talet talade alla om den otroliga utvecklingen av rysk damtennis. Visst är ryskorna bra, men frågan är hur länge de förmår hålla sina grannar i öst stången. Satsningen i Kina är enorm och allt talar för att kinesiskorna inom några få år dominerar damtennisen. Det började med dubbelsegern i Aten-OS. Sun Tiantian i par med Li Ting chockade en hel tennisvärld med sitt respektlösa spel.

Fria.Nu

Björkman visar form inför tennisklassikern

Stockholm Open är utan tvekan en klassiker - nästa vecka är det dags för den 36:e upplagan av turneringen. I fjol fick publiken i Kungliga Tennishallen uppleva den kanske mest spännande finalen i tävlingens historia då Thomas Johansson knäckte självaste André Agassi i tiebreak i avgörande set. I år kommer inte amerikanen men startfältet är ändå mycket vasst.

Fria.Nu

Nadal och Mauresmo hoppas överraska i Franska öppna

Rafael Nadal har gjort en kometkarriär och kan i Paris bli ett hot mot självaste Roger Federer. För svensk del står hoppet främst till dubbel och Jonas Björkman. Han har vunnit Wimbledon, US Open och Australien Open men saknar en riktigt stor titel:
- Franska mästerskapen är den enda Grand Slam jag inte vunnit. Så visst kommer jag att ge allt för att vinna i år, säger en beslutsam Björkman.

Fria.Nu

Davenport och Federer överst på tennistoppen

Hon var på väg att lägga racketen på hyllan efter en envis höftskada men nu står hon där för tredje gången i karriären som årets tennisdrottning. Lindsay Davenport behöver knappast skämmas över sin säsong: sju titlar och endast nio förluster på 70 matcher är en enastående bedrift. Ännu mera överlägsen bland herrarna är Roger Federer som triumferade under året i alla Grand Slam-turneringarna utom Paris.

Fria.Nu

Vem tar hem årets Stockholm Open?

I fjol tog Sverige inte en enda ATP-titel. I år har två unga svenskar fixat det. Joachim 'Pim-Pim' Johansson inledde året med att mycket överraskande vinna i Memphis och för några veckor sedan kunde Robin Söderling lika oväntat triumfera i Lyon. När det nästa vecka är dags för den 36e Stockholm Open-turneringen är förväntningarna på dessa två unga superlöften naturligtvis enorm.

Fria.Nu

© 2022 Fria Tidningen