Davenport och Federer överst på tennistoppen | Fria Tidningen
  • Roger Federer.
Fria.Nu

Davenport och Federer överst på tennistoppen

Hon var på väg att lägga racketen på hyllan efter en envis höftskada men nu står hon där för tredje gången i karriären som årets tennisdrottning. Lindsay Davenport behöver knappast skämmas över sin säsong: sju titlar och endast nio förluster på 70 matcher är en enastående bedrift. Ännu mera överlägsen bland herrarna är Roger Federer som triumferade under året i alla Grand Slam-turneringarna utom Paris.

Tennis (SFT) Oddsen att Lindsay Davenport skulle ståta som världsetta vid årets slut var inte särskilt höga. Hon hade haft funderingar på att dra sig tillbaka efter sina elva år på touren, efter att ha varit bäst i världen både 1998 och 2001.

- Jag har inte bestämt mig ännu, men det känns som om min tenniskarriär närmar sig slutet. Att bilda familj och satsa på en ny karriär som kommentator eller tränare kan jag tänka mig i framtiden, deklarerade amerikanskan för pressen i början av året.

Men 2004 skulle bli ett drömår för Davenport. Visst började det lite knaggligt med ännu en retsam förlust i Australian Open mot världs-ettan Justine Henin-Hardenne, men sedan radade hon upp en makalös segersvit. Fyra raka vinster i Stanford, Los Angeles, San Diego och Cincinatti förde upp amerikanskan som huvudfavorit inför US Open. Här satte dock ryskan Kuznetsova stopp för Davenports tankar om en ny triumf på hemmaplan. Men den långa hårdslående amerikanskan fortsatte att skörda stora framgångar. Segrarna i Filderstadt, Amelia Island och Pan Pacific, förde henne raskt upp på toppen på världsrankingen förbi fransyskan Amelie Mauresmo och fyra ryskor.

2004 var för övrigt tennisåret när:

* Systrarna Williams stördes av skador och diverse filmroller och föll tillbaka från den absoluta toppen.

* Den ryska tennisrevolutionen rullade vidare med Maria Sharapova, Anastasia Myskina och Svetlana Kuznetsova i huvudrollerna. Alla tre Grand Slam-vinnare under året.

* De belgiska parhästarna Justine Henin-Hardenne och Kim Clijsters fick lämna arenan på grund av sjukdomar och skador.

* Sveriges första WTA-turnering gick av stapeln i augusti på Stockholms Stadion.

- En dag ska jag vinna Wimbledon, sa Roger Federer till sina föräldrar när han som liten grabb nyss hade startat sin otroliga tennis-

karriär. De behövde inte vänta särskilt länge på att han skulle infria sitt löfte.

Nu vid 23 års ålder har han redan vunnit den anrika turneringen utanför London två gånger. Hans meritlista är så här långt en mycket imponerande läsning. Inför 2004 hade han elva titlar. I år spädde Federer på med ytterligare tre Grand Slamvinster och dessutom åtta nya turneringstriumfer. Schweizaren har radat upp tretton raka finalvinster och passerade därmed Borg och McEnroe i den statistiken. I år har Roger Federer varit grym. Sjuttiofyra vinster och bara sex förluster är ett otroligt facit. Tennisexpertisen är enig. Roger Federer är en av de mest extrema bolltalanger tennisvärlden har skådat. Han har alla förutsättningar att dominera världstennisen de kommande åren. Det finns till och med de som tippar att han kan bli den störste genom alla tider. Hans breda slagregister och spelstil bygger på att ta bollen på uppstuds och på så sätt stressa sin motståndare till enkla misstag. Dessutom har han förmågan att variera sitt spel både med fart och skruv. Federer är helt enkelt komplett som tennisspelare. Utrustad med ett spelsinne och teknik som inte många i dagsläget förmår

matcha. Han får det svåra att se så otroligt enkelt ut.

Stor del i Federers framgångar har utan tvekan Peter Lundgren, Sundsvallsgrabben som var hans tränare till i slutet av förra säsongen. Bland annat lyckades Peter tygla schweizarens fruktansvärt dåliga humör. Han slog sönder racketar och kastade saker i vredesmod alltför ofta i yngre dar. I dag är han betydligt mera cool och visar knappt några känslor vare sig på eller utanför banan.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Kinesiskorna rycker fram - men tufft för Arvidsson

I början av 2000-talet talade alla om den otroliga utvecklingen av rysk damtennis. Visst är ryskorna bra, men frågan är hur länge de förmår hålla sina grannar i öst stången. Satsningen i Kina är enorm och allt talar för att kinesiskorna inom några få år dominerar damtennisen. Det började med dubbelsegern i Aten-OS. Sun Tiantian i par med Li Ting chockade en hel tennisvärld med sitt respektlösa spel.

Fria.Nu

Björkman visar form inför tennisklassikern

Stockholm Open är utan tvekan en klassiker - nästa vecka är det dags för den 36:e upplagan av turneringen. I fjol fick publiken i Kungliga Tennishallen uppleva den kanske mest spännande finalen i tävlingens historia då Thomas Johansson knäckte självaste André Agassi i tiebreak i avgörande set. I år kommer inte amerikanen men startfältet är ändå mycket vasst.

Fria.Nu

Nadal och Mauresmo hoppas överraska i Franska öppna

Rafael Nadal har gjort en kometkarriär och kan i Paris bli ett hot mot självaste Roger Federer. För svensk del står hoppet främst till dubbel och Jonas Björkman. Han har vunnit Wimbledon, US Open och Australien Open men saknar en riktigt stor titel:
- Franska mästerskapen är den enda Grand Slam jag inte vunnit. Så visst kommer jag att ge allt för att vinna i år, säger en beslutsam Björkman.

Fria.Nu

'Pim-Pim' och Sharapova två tunga namn i Australien

Joachim 'Pim-Pim' Johansson tog sin andra ATP-titel i karriären genom att vinna i Adelaide i förra veckan. Svensken ligger därmed tvåa på årets ATP-ranking och är förste svensk som nått topp tio de senaste tre åren.

Han är en av favoriterna i Australian Open som startar på måndag. Om nu inte en oturlig lår-skada som han ådrog sig i Sydney sätter stopp för de planerna.

- Mitt spel fungerar riktigt bra nu, men jag måste vässa serven ytterligare för att vinna i Australian, berättar den 22-årige svensken.

Fria.Nu

Vem tar hem årets Stockholm Open?

I fjol tog Sverige inte en enda ATP-titel. I år har två unga svenskar fixat det. Joachim 'Pim-Pim' Johansson inledde året med att mycket överraskande vinna i Memphis och för några veckor sedan kunde Robin Söderling lika oväntat triumfera i Lyon. När det nästa vecka är dags för den 36e Stockholm Open-turneringen är förväntningarna på dessa två unga superlöften naturligtvis enorm.

Fria.Nu

© 2022 Fria Tidningen