• Snabbväxande granar.
Fria.Nu

Obehagligt med jägare inpå huset

KRÖNIKA. Jag bor med mina föräldrar och småsyskon på en gård utanför Trelleborg. Det uppodlade skånska kulturlandskapet är inte mycket till naturupplevelse men det finns trots allt en liten skara djur här ute - rådjur, harar, grävlingar och inte minst fåglar. Vi lever knappast i samklang med naturen men visst kommer man djuren lite närmre här ute än vad man gör inne i stan. Rovfåglar slår sig ned med sina byten i päronträdet på samma gren som gungan sitter fast i och rådjurskid betar tulpaner i rabatterna. Det bjuder vi så gärna på.

Under olika perioder under varje år börjar granar att dyka upp ute på fälten. Granar är inte kända för att växa speciellt snabbt utan har helt enkelt bara hamnat där i kamouflagesyfte. Bakom granarnas barriga grenar sitter grönklädda män (oftast) med skarpladdade vapen och väntar på sina byten. Man lär sig känna igen rådjuren här. En del har särskilda kännetecken, som en ologiskt placerad vit fläck och det finns ett par olika grupper med varierande antal djur som man känner igen. Nu är det december och rådjursjakten är i full gång och pågår fram tills någon gång i januari och antalet djur decimeras radikalt. Jag förstår att människan i ett sådant här landskap, så tydligt präglat av den nakna primaten, måste gallra bland djuren för grödornas skull men det skär lika mycket i hjärtat varenda gång.

Härom året var kriminalpoliser från Lund på företagsjippo här ute. De hade slagit upp ett jakttorn precis bakom vår trädgård och vi kunde se det från köksfönstret. Min vildsinta mor kunde givetvis inte acceptera detta utan gick ut och bråkade med jägarna tills de helt enkelt gav sig härifrån. Morgonen därpå välte hon jakttornet och hade sönder det. Den lilla mark vi har att befoga över skulle åtminstone få vara en frizon.

Det är otäckt att veta att de sitter här ute på fälten när man rastar hunden på kvällarna. Det är inte ovanligt att man hittar ölburkar i de övergivna jakttornen och varje år får man någon gång läsa i tidning om både människor, hundar, kor och hästar som skjutits av jägare då dessa trott att det kan ha varit till exempel en älg eller en kanadagås. Att ha beväpnade sadister runtomkring sitt hem är väl inte något som någon kan önska sig. Vem vet om en berusad jägare får syn på min lillasyster på sin cykel och misstar henne för ett rådjur? Det är kanske klokast att stanna inomhus.

Man hör gevärsskotten som avlägsna dån studsa mellan väggarna på gårdsplanen och varenda gång blir man lika förbannad. Det är inte särskilt svårt att hålla sin syster innanför husets trygga väggar men för djuren finns det inget skydd. Det enda vi kan göra här är att hoppas att de ger sig in i vår trädgård för om någon skjuter ett djur på vår tomt tänker vi ta mej fan skjuta tillbaka.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Skivrecensioner

MUSIK. Den här veckan recenseras Monster & Maskiner - Never die!, Björns Vänner - Får ett eget liv, Kung Kodum - Vik din egen krona, bli din egen kung och Doktor Kosmos - Ett enkelt svar:.

Trött kväll på jobbet

Microphones och Woelv kommer snart till Göteborg. Förhoppningsvis har de piggnat till en aning till dess. För när de förra veckan uppträdde i Malmö var de mer än lovligt oinspirerade.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu