Fria.Nu

Regeringen vill hyra ut Norrbotten till vapentester

Regeringen föreslår att Sverige ska hyra ut mark till länder som vill testa vapen och ha militärövningar. Naturområden kommer att bli förstörda. Och det blir svårt att säga nej till länder för att de är i krig eller har kärnvapen. Nästa vecka röstar riksdagen om förslaget.

Den 15 december ska riksdagen rösta om regeringens försvarsproposition. Det är

regeringens förslag om hur man ska göra med Sveriges försvar i framtiden. Regeringen vill använda ett stort område till att testa vapen. Området är lika stort som landskapet Blekinge. Det ligger vid byn Vidsel utanför Älvsbyn i Norrbotten.

Man har redan testat vapen i Vidsel. USA testade sin ARAAM-robot där. Företaget som gör ARAAM-roboten heter Raytheon. De tyckte att det var bra att testa roboten i Vidsel. De vill komma dit igen 2006. Det brittiska företaget Westland Helicopter har testat helikoptern Apache i Vidsel.

Förslaget att hyra ut Vidsel för vapentester kommer från en statlig utredning som heter Snö, mörker och kyla. Utredningen handlar om orter i norra Sverige där det inte bor så många. Utredarna vill att det ska bli lättare för andra länders militär att få öva och testa vapen i Sverige. De tycker att Sverige ska göra mycket reklam för Vidsel i EU. De skriver att det är bra för Sverige.

Markus Planmo arbetar tillsammans med försvarsminister Leni Björklund på försvarsdepartementet. Han säger att svensk militär kanske ska öva tillsammans med Nato i Vidsel.

Sex socialdemokrater från Norrbotten har skrivit en motion (ett förslag till riksdagen) om att man ska göra som utredningen föreslår. De skriver att det skulle bli fler jobb i norra Sverige om andra länders militär får öva och testa vapen där.

Miljöpartiet kommer också att rösta för förslaget. Miljöpartisten Annika Nordgren har varit med om att skriva regeringens förslag.

- Vi stöder förslaget och utredningen, säger Annika Nordgren.

- Vi gillar inte allt som står där. Men vi tänker rösta för förslaget.

Tycker miljöpartiet att det ska bli lättare för andra länder eller företag att testa vapen i Sverige? Till exempel Natotrupper?

- Ja, vi har övat med Nato förut, i Partnerskap för fred, PFFP. Varför skulle vi inte kunna göra det i Sverige?

Vänsterpartiet är emot att Nato övar i Sverige. Varför är de det, tror du?

- Jag vet inte. Hela riksdagen har ju sagt att vi kan öva med Nato.

Men det är inte bara vänsterpartiet som protesterar. Kvinnor för fred i Uppsala har skrivit ett brev till Leni Björklund. De skriver att de som har gjort utredningen tror att krig leder till fred. Därför tycker utredarna att det är bra med effektivare vapen. Kvinnor för fred skriver också att Sverige inte brukar samarbeta militärt med länder som för krig. 'Nu låter det som om vi alltid hade samarbetat med kärnvapenstater i Nato', skriver de.

Svenska naturskyddsföreningen i Skellefteå har skrivit en insändare i Västerbottens Folkblad. De skriver att det är stor skillnad mellan att vara ett neutralt land och att hyra ut mark till Nato. De varnar för att det kan bli svårt för Sverige att vara utanför Nato om vi har ett så nära samarbete. Om EU startar en egen armé kan det bli svårt att vara utanför den också.

Svenska naturskyddsföreningen skriver att det kommer många turister till den rena och orörda naturen i norr. De varnar för att stora naturområden kan bli förstörda om man testar vapen i dem. De avslutar med att vädja till riksdagsmännen att 'rösta nej till detta vansinniga förslag.'

I utredningen Snö, mörker och kyla har man lyssnat mycket på militären. Man har också lyssnat på kommunerna. De vill gärna ha militär i Vidsel för att det ska finnas jobb där. Och de är oroliga för att militären i Arvidsjaur ska läggas ner. Idén med vapentester kommer från platser i norra Sverige där man hyr ut mark till företag som testar sina bilar.

Erik Danielsson är vänsterpartist i kommunfullmäktige i Umeå. Han har försökt börja en debatt om förslaget. Men ingen annan ville diskutera.

- Det här får vi inte vara med och bestämma i kommunfullmäktige. Dessutom finns det mäktiga personer här som vill sköta det själva. De vill inte att regeringen ska bestämma.

Vänsterpartiet har skrivit en motion om regeringens förslag. De vill ha stränga regler för länder som inte tar hänsyn till mänskliga rättigheter, eller som är i krig. De vill inte att sådana länder ska testa vapen eller göra militärövningar i Sverige. De vill inte heller att Nato ska göra det.

Sverige har regler för vilka länder man får sälja vapen till. Utredningen Snö, mörker och kyla föreslår att vi kan använda samma regler för att hyra ut mark till vapentester.

- De reglerna är för otydliga, säger Rolf Lindahl på Svenska Freds- och skiljedomsföreningen. Han tror också att det blir svårt för Sverige att säga nej, även om vi vill. Svenska Freds vill ha klarare regler. Och de vill inte att det ska bli lättare att få testa vapen i Sverige.

- Men vi har inte läst utredningen så noga, säger Rolf Lindahl. Det borde vi nog ha gjort.

Fakta: 

Läs mer:
Du kan läsa utredningen på webbsidan: www.regeringen.se/sb/d/533/a/26787 Den 15 december, när riksdagen beslutar om försvarspropositionen, ordnar Kvinnor för fred en demonstration mot förslaget. Den ska vara på Mynttorget i Stockholm klockan 12.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Mobilen kan ge DNA-skador

Strålning från mobiltelefoner som ligger 50 procent under EUs och Sveriges rekommenderade värden orsakar DNA-skador, enligt den internationella studien Reflex som nu publicerats. Strålningen orsakar onormalt många brott på cellers DNA-strängar och kroppens immunförsvar får därmed svårt att hinna reparera skadorna. Brott på DNA kan på lång sikt leda till cancersjukdomar, men också till allergier och astma.

Norrbotten ska hyras ut till främmande krigsmakt

Norrbotten hyrs ut och blir ett enormt övningsfält för krigsförande länder. Ovärderliga natur-områden förstörs. Det kan bli några av konsekvenserna av regeringens försvarsproposition, som röstas igenom i riksdagen om en dryg vecka.

Nytt hopp för solkraften

Vindkraften jobbar i motvind. Och el från solceller tycks inte vara hett. Men nu finns hopp. Om fem år kommer de första fabrikstillverkade svenska solcellspanelerna ut på marknaden. Det handlar om tunnfilmsteknik, som enligt företaget Solibro har en gigantisk utvecklingspotential.

Billigare solceller

Vindkraften jobbar i motvind. Och el från solceller tycks inte vara hett. Men nu finns hopp. En fabrik i Sverige ska börja tillverka solcellspaneler. Om fem år kan man nog köpa dem. Tekniken som fabriken ska använda kallas tunnfilmsteknik. Företaget Solibro ska tillverka solcellspanelerna. Där säger man att tunnfilmstekniken går att utveckla mycket.

System för elproduktion gynnar storföretag

Ett år har gått sedan regeringen införde systemet med elcertifikat, där syftet är att gynna produktionen av förnybar el. Men stora aktörer får kritik för att de hellre betalar böter än tillåter alternativ kraftproduktion. Flera länder har tidigt övergett systemet.

© 2024 Fria.Nu