Muren stänger in vattnet och djuren | Fria Tidningen
Fria.Nu

Muren stänger in vattnet och djuren

Muren som man bygger mellan Israel och Västbanken hindrar människor, men också djur. Och vattenkällorna hamnar på Israels sida, så palestinierna kan inte använda dem längre. Utan vatten klarar sig inte jordbruket.

Gidon Bromberg på Jordens vänner i Mellanöstern säger att muren skadar många djur och växter. Djur och växter behöver kunna röra sig mellan Jordanfloden och Medelhavet. Det finns många vägar där, som gör det svårt för djuren och växterna. Med muren blir det ännu svårare.

Ron Frumkin är en israelisk ekolog. Han säger att muren kommer att stänga in alla djur som är större än möss. Det kommer att skada ekosystemet (djurens, växternas och jordens sätt att fungera tillsammans).

En grupp människor lämnade ett brev om muren till högsta domstolen i Israel tidigare i år. En del av brevet handlade om miljön, och den har Ron Frumkin skrivit. Högsta domstolen sa att mycket som stod i brevet var rätt. Israels myndighet för naturresurser sa också att mycket var rätt. De sa till regeringen att de måste flytta på muren.

Mest skulle de flytta muren för att ta hänsyn till palestinierna. Frumkin hoppas att de ska ta hänsyn till naturen också. Israels regering ska komma med ett nytt förslag på var muren ska byggas. Men det är inte färdigt än.

- De som bestämmer ska veta vad som händer när de bygger. Då kan de ta ansvar för det, säger Frumkin.

Frumkin har undersökt hur de tänkte när de planerade muren. De tänkte inte på miljön. De gjorde mest som armén sa.

Miljörörelsen i Palestina säger att muren är ekologisk terrorism. Abdel Rahman Tamimi är chef för Palestinska hydrologigruppen, PHG. Han säger att Israel bygger muren för att förstöra för Palestina. Många vattenkällor hamnar på Israels sida av muren, säger PHG. Dessutom blir det svårare för palestinierna att borra efter vatten, för nu måste de borra i berg. PHG säger att Israel hade 80 procent av allt vatten i området före muren. Med muren får de 90 procent. Tamimi säger att 15 procent av det palestinska jordbruket kanske inte får vatten. PHG försöker rädda vattnet i många områden. Olika hjälporganisationer hjälper till. Men allt går inte att rädda.

Jordbruket är viktigt för att människor ska få mat. Men det är också en historisk miljö som är i fara, säger Frumkin och Bromberg. Man har odlat på terrasser i området i flera tusen år. Jordens vänner håller på med ett nytt förslag till hur man kan lägga muren för att inte skada landskapet.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Genèveinitiativet upprör

Hundratals israeliska och palestinska fredsivrare samlades på måndagen i en ceremoni tillsammans med nobelpristagare och före detta världsledare för att fira det inofficiella fredsavtal som förhandlats fram i Genève.

Fria.Nu

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2022 Fria Tidningen