KG Hammar söker gemenskap och trygghet | Fria Tidningen
Fria.Nu

KG Hammar söker gemenskap och trygghet

Ami Lönnroth har intervjuat den svenske ärkebiskopen KG Hammar. Tillsammans har de funderat över livet, döden, orättvisorna och framför allt över gud.

Uppvuxen i Sveriges bibelbälte är jag personligen ganska trött på gud, jag tycker inte om honom/det och jag tycker inte om hans/dess undersåtar. Kyrkan är min fiende och nej, jag älskar inte min fiende, jag vänder inte andra kinden till, jag blir förbannad och slår tillbaka, åtminstone tills de ber om ursäkt och slutar slå mig med sina ord och knutna nävar. KG Hammar är dock inte guds undersåte, han har en gudssyn som jag ser som positiv.

Kanske är KG Hammar mest känd för att han är vänster. Det pratas mycket om hans bojkott av Israel, om hans motstånd mot USAs krig i Irak och om hans samarbete med Elisabeth Olsson om hennes kristna utställning Ecce homo. I min värld är det inte provokativt att undvika israeliska apelsiner men i kyrkan tycks det vara det, där behövs en sån som KG Hammar, han är ett annorlunda och nyttigt tillskott i den kristna debatten och hans gudssyn förvånar många - även mig; 'Jag tror att det är viktigt att man säger att man inte tror på Bibeln' är en av meningarna från denna bok som jag kommer att ha med mig i tankarna nästa gång en grupp kristna missionärer vill frälsa, bota eller straffa mig.

Jag har inte sanningen, jag söker den är en bok fylld till bredden med ifrågasättande men den är också fylld av en stark kärlek och en tro på något stort och vackert, ett sökande efter något att finna trygghet och tillit i, något att känna gemenskap i. Det var väl därför man uppfann gud från första början och jag tror inte att detta är bara av ondo. Det vore nyttigt för flera av oss att leta efter gemensamma kärlekstankar att samlas kring även om dessa (enligt en religionsmotståndare som jag) inte nödvändigtvis måste finnas just inom buddhismen, hinduismen, judendomen, islam eller kristendomen.

Fakta: 

LITTERATUR
Jag har inte sanningen, jag söker den

Författare: KG Hammar och Ami Lönnroth
Bokförlag: Ordfront

Rekommenderade artiklar

Märkligt att möta ikoner

Han har gjort över 60 filmer, jobbat med storheter som Andy Warhol och inspirerat band som Army of Lovers. Elinore Lindén Strand har träffat en ikon: gayregissören Rosa von Praunheim. Det blev allt annat än ett lyckat möte.

Fria.Nu

Sundström i fablernas värld

Det är mycket Stefan Sundström nu. En dokumentärfilm är under inspelning, skivan Fabler från Bällingebro kom i onsdags och turnén har just påbörjats. Men Sundström värjer sig fortfarande för kändisskapet.

Fria.Nu

Skivbolagen måste sluta agera feodalväsende

Thomas di Leva har varit artist sedan 1980. Nyligen kom hans fjortonde soloalbum, Hoppets röst, som handlar om våra vägval i livet. Elinore Lindén Strand träffade di Leva och det blev ett öppenhjärtigt samtal om Krav-bananer, märkeskläder, internets möjligheter och sexualitet. Samt meditation, förstås.

Fria.Nu

Tjuvlyssnarna som hör allt du säger

Med inspiration från New York startade studenterna Gloria Golmohammadi och Damon Rasti hemsidan tjuvlyssnat.se för några månader sedan. Sidan innehåller de mest otroliga tjuvlyssningar från hela Sverige och har på kort tid blivit mycket populär. Till hösten planeras en bok med de bästa historierna.

Fria.Nu

'Kvinnliga stridspiloter är viktiga förebilder'

Om konsten att flyga till Kabul är en hoppingivande film som handlar om något så ovanligt som kvinnliga stridspiloter. Konstnären och piloten Simone Aaberg Kaern och filmaren Magnus Bejmar berättar för Fria Tidningar om vikten av att våga följa sin dröm, om frihet, jämställdhet och fred.

Fria.Nu

© 2021 Fria Tidningen