Jag har jobbat i 40 år - varför är jag då tärande? | Fria Tidningen

Debatt


Gun Nordstrand
  • 1960-talets hemmafru är ett minne blott. Hur ska vi nu klara vardagsstressen? Gun Nordstrand föreslår att alla i familjen kan hjälpa till, då behöver
Fria.Nu

Jag har jobbat i 40 år - varför är jag då tärande?

Att vara tärande är att inte ha något att betala skatt av och att vara beroende av det jag i min oskuld trodde jag betalat in under de 40 år jag arbetade, skriver Gun Nordstrand.

Har ni tänkt på de här orden NÄRANDE och t-ä-r-a-n-d-e?? Närande med stora bokstäver alltså och tärande med små - eller om det är tvärtom!!! Nej - NÄRANDE måste vara med stora bokstäver - fylliga, rika som får hjärtan att klappa, medan tärande låter som en uttjänt och sliten skosula. Jo så är det. Närande är ju alla ni som drar ert strå till stacken, arbetar och betalar skatt - så det räcker också för oss tärande som inte alls betalar skatt - utan bara tär på det som dras från era redan stora skatteavdrag.

Men akta akta, ni ska inte jobba för mycket. Inte så ni får springa till dagis i sista stängningsminuterna och ni ska inte ha så bråttom att ni rusar till affären efter snabbmat, för då blir ju också barnen och eventuell partner jäktade. Sånt smittar. Eller har ni en partner som är hemma före er ibland? Med mat på spisen och redo att rusa vidare med barnen till fotboll och bibliotek och allehanda aktiviteter? Vilken tur ni har i så fall! Då kanske ni får en stund att koppla av, gå på gym, träffa kompisar, ligga i badet utan barn en stund, läsa boken ni började på för en månad sen...

Om inte kan det ju bli så att ni 'går i väggen' och blir 'utbrända i båda ändar' och hamnar bland de tärande, som sjukskrivna och arbetslösa. Vem ska då samla skattekronor till er pension och arbetslöshetskassa?

Att vara tärande är att inte ha något att betala skatt av utan vara beroende av det jag i min oskuld trodde jag betalt in under de 35-40 åren som jag arbetade och dubbelarbetade i produktionen och i familjen i vård av barn och barnbarn. I min ålder har vi ju som regel arbetat sen vi var 15-16 år. Vart tog de skattepengarna vägen? Nu tär vi ju på den skatt som ni närande betalar! Eller?? Och var ska då ni närande då få era bidrag ifrån när ni blir tärande? Ja ja, oroa er inte. Ibland regnar det ju manna från himlen. Men sällan till kvinnorna förstås - eller de kanske inte har någon sked?

Lika lön för lika arbete har vi skrikit sedan 70-talet. Lika fördelning av hemarbetet och med barnen har vi ropat på ännu längre. Där är det bättre men inte bra. Det ska vara självklart!! Så 'pigor' vore väl bra?

Men vem ska röja hemma hos pigorna? Och hos alla underbetalda sköterskor, biträden och hemtjänst-are?? Subventionera för gamla och sjuka. Hos oss andra ska alla i familjen delta, hjälpas åt, inte 'hjälpa till'. Utan ansvar under uppväxt-åren blir det svårt att klara sig utan 'piga' som vuxen. Pigor i form av mammor och partners. Alltså morsor, städa inte hos era tonåringar, de kan själva. Stäng dörren så slipper ni se röran. Vilken träning de får sen till när de ska bli närande och tjäna ihop till skatten i vårdsvängen och hemtjänsten och städa hos de tärande.

Fakta: 

Fotnot:
Texten är hämtat från ett tal på feministisk manifestation den 7 november på Sergels torg

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria Tidningen