Vem tar hem årets Stockholm Open? | Fria Tidningen
  • Robin Söderling har varit ”het” på senare tid.
Fria.Nu

Vem tar hem årets Stockholm Open?

I fjol tog Sverige inte en enda ATP-titel. I år har två unga svenskar fixat det. Joachim 'Pim-Pim' Johansson inledde året med att mycket överraskande vinna i Memphis och för några veckor sedan kunde Robin Söderling lika oväntat triumfera i Lyon. När det nästa vecka är dags för den 36e Stockholm Open-turneringen är förväntningarna på dessa två unga superlöften naturligtvis enorm.

Tennis (SFT) I år kan arrangörerna bjuda den tenniskunniga publiken på ett makalöst startfält. Den namnkunnigaste är förstås Andre Agassi. Amerikanen, som nästa år fyller 35 år, är en av världens genom tiderna absolut bästa spelare och kommer garanterat att fylla Kungliga Hallen till sista plats. Sju Grand Slam och ytterligare 51 titlar har Agassi mäktat med sedan han gjorde debut på touren för 17 år sedan. Och kapaciteten finns där än, även om han i år fått allt svårare att stå emot anstormningen från det unga gardet.

Världstvåan Andy Roddick, USA, hoppade i ett sent skede av Stockholm Open.

Han var tänkt att bli det stora affischnamnet i turneringen, men avstår på grund av en sträckning i knäledssenan. Detta är förstås en besvikelse för arrangörerna som flera år försökt få med den hårdservande 22-åringen till Stockholm Open.

- Det är tråkigt att Andy Roddick inte kan komma, men vi har ändå ett av de bästa startfälten på många år. Det kommer att bli världstennis i Kungliga nästa vecka, kommenterar tävlingsdirektör Per Hjertquist för TT.

Och visst är det så - det formligen vimlar av intressanta utländska namn i årets startfält.

Det formligen vimlar av intressanta utländska namn i årets startfält. Den defensivt spelande spanjoren Feliciano Lopez kommer till Stockholm som färsk ATP-vinnare. För en vecka sedan tog Lopez sin första hett eftertraktade titel i Wien genom att knäcka Guillermo Canas efter totalt 3 timmar och 40 minuter. Argentinaren finns också på plats i Kungliga Tennishallen. Ett annat intressant namn är tysken Tommy Haas som efter långvariga skadeproblem nu tycks ha startat marschen mot den absoluta toppen.

I fjol nådde Joachim 'Pim-Pim' Johansson kvartsfinal i Stockholm Open. I år är siktet betydligt högre ställt. Efter sin semifinal i US Open är självförtroendet på topp och 'Pim-Pim' kan med en stark insats i Stockholm avancera från sin trettonde plats när årets slutranking ska summeras. För Robin Söderling kom det definitiva genombrottet i fjolårets Stockholm Open. Söderling tog sig mycket överraskande till final där dock amerikanen Mardy Fish blev för svår. Men mycket har hänt i den 20-årige svenskens karriär sedan dess. I dag är Söderling är en etablerad världsspelare som ingen går säker för när det tunga baslinjespelet fungerar. Och det gör det allt oftare.

- Jag har nu självförtroendet att slå slag i lägen som jag inte kunde tidigare, säger Söderling.

Thomas Enqvist, som vunnit Stockholm Open tre gånger, har haft ett antal efterhängsna skador de senaste åren, men trivs på hemmaplan och med en hygglig lottning kan han säkert vinna någon match. Kämpen Jonas Björkman har haft en riktigt bra säsong som singelspelare och är fortfarande en av världens skickligaste dubbelspelare. Totalt har det blivit 37 titlar. Dags för den 38e till samlingen i Stockholm?

Femte svensk direkt in i huvud-turneringen är Thomas Johansson. År 2000 tog han sin hittills enda vinst i Stockholm Open genom att knäcka ryssen Kafelnikov i tre raka set. Thomas har efter sin knäskada, som höll honom borta i mer än ett halvår, nu hamnat på rätt sida om 50-strecket igen.

Det är klappat och klart för årets tennishändelse i Stockholm. Ska Söderling eller 'Pim-Pim' få sin första riktiga fullträff inför hemmapubliken eller är den utländska anstormningen för stark? Svaret får vi nästa helg.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Kinesiskorna rycker fram - men tufft för Arvidsson

I början av 2000-talet talade alla om den otroliga utvecklingen av rysk damtennis. Visst är ryskorna bra, men frågan är hur länge de förmår hålla sina grannar i öst stången. Satsningen i Kina är enorm och allt talar för att kinesiskorna inom några få år dominerar damtennisen. Det började med dubbelsegern i Aten-OS. Sun Tiantian i par med Li Ting chockade en hel tennisvärld med sitt respektlösa spel.

Fria.Nu

Björkman visar form inför tennisklassikern

Stockholm Open är utan tvekan en klassiker - nästa vecka är det dags för den 36:e upplagan av turneringen. I fjol fick publiken i Kungliga Tennishallen uppleva den kanske mest spännande finalen i tävlingens historia då Thomas Johansson knäckte självaste André Agassi i tiebreak i avgörande set. I år kommer inte amerikanen men startfältet är ändå mycket vasst.

Fria.Nu

Nadal och Mauresmo hoppas överraska i Franska öppna

Rafael Nadal har gjort en kometkarriär och kan i Paris bli ett hot mot självaste Roger Federer. För svensk del står hoppet främst till dubbel och Jonas Björkman. Han har vunnit Wimbledon, US Open och Australien Open men saknar en riktigt stor titel:
- Franska mästerskapen är den enda Grand Slam jag inte vunnit. Så visst kommer jag att ge allt för att vinna i år, säger en beslutsam Björkman.

Fria.Nu

'Pim-Pim' och Sharapova två tunga namn i Australien

Joachim 'Pim-Pim' Johansson tog sin andra ATP-titel i karriären genom att vinna i Adelaide i förra veckan. Svensken ligger därmed tvåa på årets ATP-ranking och är förste svensk som nått topp tio de senaste tre åren.

Han är en av favoriterna i Australian Open som startar på måndag. Om nu inte en oturlig lår-skada som han ådrog sig i Sydney sätter stopp för de planerna.

- Mitt spel fungerar riktigt bra nu, men jag måste vässa serven ytterligare för att vinna i Australian, berättar den 22-årige svensken.

Fria.Nu

Davenport och Federer överst på tennistoppen

Hon var på väg att lägga racketen på hyllan efter en envis höftskada men nu står hon där för tredje gången i karriären som årets tennisdrottning. Lindsay Davenport behöver knappast skämmas över sin säsong: sju titlar och endast nio förluster på 70 matcher är en enastående bedrift. Ännu mera överlägsen bland herrarna är Roger Federer som triumferade under året i alla Grand Slam-turneringarna utom Paris.

Fria.Nu

© 2022 Fria Tidningen