• Hinderlöparen Mustafa Mohamed är också en mycket stark terränglöpare.
Fria.Nu

Mohamed vill vinna över kenyanerna igen

Under OS i Aten var det många som charmades av den offensivt löpande Mustafa Mohamed från Ljungskile. I morgon planerar han att besegra sina antagonister från Kenya, då han springer Lidingöloppets tremil.

Lidingöloppet samlar tiotusentals terränglöpare och den klass som brukar framhållas som den tuffaste och mest prestigefyllda är herrarnas lopp över 30 kilometer. I många år har denna klass varit en ren kenyansk uppgörelse. Men i fjol kunde äntligen svenske Mustafa 'Musse' Mohamed besegra kenyanerna. Segern var efterlängtad. Det var nämligen den första svenska segern på 25 år!

Riktigt känd för det svenska folket blev dock Mohamed först i år, när han under Aten-OS lyckades gå till final på 3 000 meter hinder. I finalen tog han ledningen inledningsvis, innan han på slutet föll tillbaka i fältet, och slutade på en 13e plats, men med ett prydligt personligt rekord.

I morgon ska Mustafa Mohamed försöka göra om fjolårets bedrift i Lidingöloppet, och vara först till Grönsta gärde där målsnöret hänger.

- Ja, det är absolut mitt mål att jag skall vinna loppet. Jag har dock ingen koll på vilka andra löpare som ställer upp i år. Jag tycker det är viktigare att koncentrera sig på sig själv i stället för på motståndarna, säger Mustafa Mohamed.

När jag nämner de andra toppseedade löparnas namn, Ngissirei från Kenya och Utriainen från Finland så svarar den ödmjuke Mustafa lite överraskande:

- Ngissirei har jag inte hört talas om men Utriainen känner jag till.

Man kanske kan tycka att Mustafa borde ha koll på kenyanerna. I fjol vinter tränade han i Sydafrika, men vintern dessförinnan var han på läger i Kenya och tränade tillsammans med kenyanska topplöpare.

- Träningslägret i Kenya gav mig mycket, säger Mohamed. Jag upptäckte då att kenyanerna inte var några övermänniskor utan att jag kunde besegra flera av deras elitlöpare. Jag fick också en förklaring till varför det finns så många duktiga löpare från Kenya. Det är nämligen väldigt många som satsar heltid på löpning, och som tränar hårt för att nå framgång. Om det är en grupp på hundra löpare som hårdsatsar, så blir kanske 30 skadade, och 30 blir övertränade. Då har du ändå 40 löpare kvar som verkligen tränat hårt för att nå världseliten.

Mustafa Mohamed kom till Sverige från Somalia som 11-åring. Då var han mest intresserad av fotboll. Men efter ett tag insåg han att det var inom friidrotten som han hade sin talang. Det är nu 14 år sedan han kom hit och betraktar sig helt som en svensk löparprodukt.

- Visst kan det vara så att man hade fått mer uppskattning om man hade varit en svenskfödd kille som nått samma framgångar, medger Mustafa Mohamed. En gång när jag ledde Victorialoppet på Öland så hörde jag hur man ropade ut att det var en afrikansk löpare i täten. Det var kanske inte så kul att höra.

Mustafa Mohamed satsar i framtiden på att springa ännu längre lopp.

- Ja, jag gillar att springa långt så jag tänker mig en framtid som maratonlöpare. Jag hade planer på att göra min debut på maratonsträckan i vintras i Sevilla, men jag kände mig inte tillräckligt bra tränad för att göra min debut då. Nästa år ska det nog bli av. Kanske jag springer maraton i Sevilla i februari. Men jag vill känna att jag är vältränad och i bra form innan jag springer min första mara.

Efter löparkarriären planerar Mustafa Mohamed att arbeta som matte- och idrottslärare i grundskolan.

- Ja, jag har läst ett år på lärarutbildningen. Jag har hunnit med att vara ute på praktik och jag tror att det är ett yrke som passar mig. I år har jag dock tagit en paus i studierna och satsar enbart på löpningen.

- Jag har inte tagit några studielån för att klara min ekonomi, men man kan inte säga att man har blivit rik på den här sporten. Jag har en skosponsor som gör att jag slipper att köpa några löparskor. Sedan så har jag några lokala sponsorer, och så får jag en del ekonomisk hjälp från min klubb Hälle IF som gör att jag kan klara mig.

När jag frågar om han ibland ångrar sitt val av sport när han läser om fotbollsspelarnas löner svarar Mohamed:

- Nej, det är inget som jag har funderat över. Visst spelade jag fotboll som ung, men i dag har jag svårt att sätta mig in i den situationen att jag skulle vara en fotbollsspelare. Jag tycker det är roligt att springa och är glad att jag satsat på löpningen, avslutar Mohamed.

Bertil Blues Johansson

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Sofia Lind vinner i det långa loppet

Visste ni att Sverige har en skid-åkare som under de senaste nio åren vunnit Vasaloppet fyra gånger och dessutom kommit tvåa fyra gånger? Anledningen till att 99,9 procent svarar nej beror nog mest på att Sofia Lind, som hon heter, är kvinna.

En juste lirare i en machosport

Mikael Johansson gör sin femtonde säsong i Djurgården och är en av elitseriens mest rutinerade spelare, men också en av de 'snällaste' i den sport som den senaste tiden har fått mycket kritik för sin grabbighet.

Karlsson tror på svenskt guld

Svensk bandy har lagom till VM, som startar i ryska Kazan i morgon, fått ett nytt affischnamn. David Karlsson heter han, och har gjort mål i 21 raka seriematcher för Hammarby i år, vilket är svenskt rekord.

Ingen promenadseger i EM-kvalet tror Elin Ekblom

På midsommardagen spelar damlandslaget EM-kval mot Italien. En av dem som kämpar för att ta en plats i den blågula elvan är Elin Ekblom, mittfältaren från Hammarby som för snart tre år sedan var proffs i Barcelona.

© 2024 Fria.Nu