Stora protester mot Bush | Fria Tidningen
Fria.Nu

Stora protester mot Bush

Förra veckan demonstrerade flera hundra tusen människor i New York. De gick ut på New Yorks gator och visade att de inte vill ha Bush som president. De flesta dagarna hade de fått lov av polisen. Men på tisdagen demonstrerade de ändå.

NEW YORK (IPS) Förra veckan hade republikanerna ett stort möte (ett konvent) i New York i USA. De kom från hela landet. De skulle bestämma vem som ska bli deras presidentkandidat i nästa val. Det är val i USA i november i år. De bestämde att George W Bush ska vara deras presidentkandidat igen.

På söndagen var det en jättestor demonstration. 800 organisationer demonstrerade tillsammans. Det var flera hundra tusen människor. Det var lärarnas fackförbund, före detta soldater som inte vill ha krig, människor som arbetar mot hiv och aids, demokrater, hemlösa, anarkister... och många fler. Alla vill de ha bort Bush.

De hade frågat polisen om de fick avsluta sin demonstration i Central Park. Men det fick de inte. Därför skulle de avsluta demonstrationen vid Union Square i stället. Några tusen demonstranter gick till Central Park ändå. Men det blev inget bråk med polisen. Det var en ganska lugn demonstration. De som hade ordnat den tyckte att den gick bra. New Yorks borgmästare, Michael Bloomberg, tyckte också att det hade gått bra.

Men tisdagens protester var annorlunda. Några grupper ordnade protesterna tillsammans. De kallade sig 'A31-Day of Direct Action'. De skulle protestera hela dagen mot republikanernas möte, mot dem som tjänar pengar på krig och mot vissa media.

De hade inte frågat polisen om lov. De tycker att man inte ska behöva fråga polisen. Man ska få protestera ändå. När man gör något som man tycker är rätt och bra, fast polisen kanske tar en, kallas det civil olydnad.

Flera grupper lade sig på gatorna och låtsades att de var döda. De ville visa att de inte vill att USA ska föra krig. En annan grupp protesterade mot hur USA behandlar dem som de tror är terrorister. De hade svarta luvor över ansiktet.

En grupp satte på sig gris-trynen (trynet är näsan och munnen på en gris). De hade skyltar som det stod 'Hallibacon' på. De demonstrerade när företaget Halliburton bjöd en grupp republikaner på frukost.

1 000 personer var med och protesterade mot tv-kanalen Fox News.

- Fox News gör människor dumma. Fox News säger bara att Bush är bra, sa en av dem i radiokanalen A-noise.

De 1 000 demonstranterna stod utanför Fox News. De ropade 'Håll käften, Fox' och 'Fox ljuger'. Sen kom polisen och tog många av dem.

Poliserna låste in demonstranterna i en lokal där man annars har gamla bussar.

Nationella advokatsamfundet är en stor förening för jurister i USA. De tycker att det är ett dåligt ställe. De tycker också att poliserna har varit våldsamma och otrevliga mot folk. De tycker att poliserna tog för många demonstranter och höll kvar dem för länge.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria Tidningen