Direktaktion mot Bush | Fria Tidningen
  • En demonstration för kvinnors rättigheter hölls i torsdags i New York.
Fria.Nu

Direktaktion mot Bush

'Direktaktionsdagen' i tisdags levde upp till förväntningarna då ett antal aktioner orsakade kaos och ledde till massgripanden i New York. Dagen var en del av det breda motståndet mot republikanernas konvent i New York.

Protester mot republikanernas partikonvent har pågått under hela veckan. Republikanska delegater från hela USA samlades i New York för att utnämna George W Bush till sin kandidat i presidentvalet i november.

Den största manifestationen under veckan hölls på söndagen. Flera hundratusen personer deltog i den största demonstrationen någonsin mot ett politiskt konvent i USA. Arrangören var United for Peace and Justice, UFPJ, en koalition av fler än 800 grupper från olika delar av USA. Krigsveteraner, lärarfacket, aids-aktivister, demokrater, anarkister och hemlösa demonstrerade tillsammans. Aldrig förr har så många olika organisationer varit enade i ett gemensamt mål; att få bort Bush från Vita huset.

UFPJ hade ansökt att avsluta demonstrationen med en samling i Central Park. Men ansökan godkändes inte av staden New York varpå UFPJ stämde staden. Fallet togs upp i New Yorks Högsta domstol som valde att stå fast vid stadens beslut. UFPJ följde beslutet och demonstrationen avslutades därför vid Union Square. Några tusen demonstranter trotsade förbudet att samlas parken, konfrontationen med polisen uteblev.

UFPJ såväl som New Yorks borgmästare, mediemogulen Michael Bloomberg, var nöjda med demonstrationen som gick relativt lugnt till.

Men under direktaktionsdagen på tisdagen var stämningen en helt annan. En koalition av grupper under samlingsnamnet 'A31- Day of Direct Action' lovade en heldag med civila olydnadsaktioner mot konventet, krigsprofitörer och mediebolag. A31 begärde inte tillstånd för någon av aktionerna då de anser att man inte borde behöva tillstånd för att utnyttja sin rättighet att protestera.

Flera grupper gjorde 'die-ins', när de la sig ner på gatorna och låtsades vara döda i protest mot USAs krig runtom i världen. En annan grupp bar svarta luvor i protest mot hur USA har behandlat fångar i 'kriget mot terror'. Ytterligare en grupp manifesterade i grisnäsor bärandes skyltar med texten 'Hallibacon' utanför en frukost som företaget Halliburton höll för en grupp republikaner.

En av dagens största manifestationer var när 1000 personer samlades utanför Fox News huvudkontor i en högljudd protest mot kanalen.

- Fox News verkar fördummande på vår kultur, de är inget annan än Bush hejarklack, sa en aktivist i en intervju på radiokanalen A-Noise. Talkörerna 'shut up Fox' och 'Fox lies' ekade mellan höghusen innan kravallpolisen inledde en av dagens många massgripanden.

Aktivister använde sig av en del ny teknik för att koordinera protesterna. En radiokanal sände live via internet och lokalradio. Reportrar ringde in information från de olika aktionerna som pågick i staden. Det gick även att lyssna på radiosändningen via mobiltelefon genom att ringa ett särskilt nummer.

En annan webbsida skickade ut textmeddelanden med information om aktioner och polisens agerande. Hundratals personer kunde därmed få aktuell information om var aktioner pågick eller om hur de kunde undvika polisen.

Polisen använde sig också av ny teknik för att kontrollera protesterna. En del poliser hade kameror på sina hjälmar så att polisledningen kunde följa händelserna och koordinera styrkorna. Vid flera tillfällen använde polisen töjbara staket gjorda i gummi för att ringa in demonstranter.

Fler än 36 000 poliser var i tjänst och de hade en budget på över 375 miljoner kronor. Polisinsatsen bedömdes som lyckad av ledningen. New York Times uppger att minst

1 400 personer hade gripits fram till och med tisdagen.

De gripna har förvarats i en lokal som normalt används för att lagra gamla bussar. Nationella advokatsamfundet kritiserar de bristfälliga förhållandena på förvaret i ett pressmeddelande. De ställer sig också kritiska till polisens stundvis brutala agerande på gatorna, deras massgripanden och att vissa gripna har hållits i över 30 timmar utan att få tala med en advokat.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

© 2021 Fria Tidningen