Debatt


Gun Nordstrand
Fria.Nu

Det finns mycket underbart att läsa

Gun Nordstrands sommardagbok är full av boktips. Eggande, erotiska, spännande - men aldrig vidriga. Böcker om sexualitetens sköna och mindre sköna sidor. Men tyvärr handlar allt om män och det mesta om heterosexuella. Kanske kan de vara tips inför nästa sommars följetong?

Jag har försökt att läsa några av de följetonger som tidningarna erbjuder under sommaren - men jag har svårt att hålla tråden eftersom jag läser andra böcker samtidigt. Blir det då en gång i veckan är det ännu sämre - men jag gjorde ett tappert försök med Stockholms Frias Den vidrige av Anastasia Wahl. De avsnitten gav mig inte lust att fortsätta och jag kände inte heller den 'lust' eller 'frihet' hon tydligen hoppats att läsaren skulle få. Tvärtom. Jag längtade efter Dumas Älskaren och efter vackra erotiska japanska träsnitt.

Och när det nu finns så mycket underbart att läsa - varför skulle jag då skymma min blick med detta - nästan vidriga?

Jag läste en tragisk roman - men fantastiskt skriven - av Alexander Korgossen. Den handlar om en pojkes uppväxt under sexuella övergrepp från nära anhöriga - och så småningom hans eget sökande efter sin sexualitet. Sex är en grundsten i våra liv och de första upplevelserna präglar vad vi sedan kommer att söka oss till.

Jag läser Colum McCanns bok Dansare - om Rudolf Nurejev. Om hans intensiva liv som dansare från Leningrad till Paris och om hans sökande efter homosexuella kontakter i mörka prång, parker och på olika klubbar. Där finns eggande avsnitt - och inte så tätt påträngande som i Wahls roman - utan med sensualism.

Sture Dahlströms bok Tuppdagg är en liten pärla som skildrar en ung pojkes sökande. Den är mycket rolig, men har en allvarlig underton.

Allt detta handlar om män - typiskt - och vill man veta vart detta kan leda ska man läsa Michel Houllebergs böcker - de leder till badorters sommarparadis med sexhotell där sex används för ekonomisk vinnings skull.

Milan Kundera och Julia Kristeva skriver 'sinnliga' böcker, Anais Nins Venusdeltat är både sinnlig och en kärlekslek som kan egga.

Heterosex i det mesta jag läst - utom i Dansaren - inget lesbiskt alls. Bara lite sinnliga bin. Personligen njuter jag mer av detta - även om jag kan se de Sade som konst och teknik.

Kanske finns här några tips för nästa sommars följetong?

Antonia R Damasios bok Känslan av att leva blev för mig sommarens bok. En grundforskning om medvetandet och hjärnan. Neuroforskning där en av slutsatserna är att jag får aldrig veta vågot om en annan persons tankar om hon inte själv berättar om dem för mig. Inte ens en scanner i framtiden kommer att kunna förmedla subjektiva erfarenheter. Nej, den är inte lämplig som följetong. Den ska ägas och begrundas och strykas under i och gås tillbaka till. Den fördjupar min känsla av att leva.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu