Pim-Pims pang-pang tennis - segervapnet i US Open? | Fria Tidningen
  • Joachim Johansson är ett svenskt hopp inför US Open.
Fria.Nu

Pim-Pims pang-pang tennis - segervapnet i US Open?

Inför US Open som startar på måndag är Joachim 'Pim-Pim' Johansson ett av de hetaste namnen. Åtminstone ur svensk synvinkel. Den långe blonde svensken med den fruktansvärda serven har utan tvekan skaffat sig respekt i tennisvärlden.

- Det blev rätt mycket uppståndelse efter min första ATP-titel i Memphis i våras. Den kom överraskande till och med för mig själv.

Årets tredje Grand Slam avgörs på de snabba hardcourtbanorna på Flusing Meadows utanför New York. Ett underlag som passar 'Pim-Pims' snabba tennis.

Den 22-årige Södertäljekillen betraktades länge som mycket lovande. Den knallhårda serven har alltid varit det vassaste vapnet, men grundslagen var ofta på tok för osäkra. Antingen satt bollarna flera meter utanför banan eller så prickade han linjerna med otagbara projektiler.

Men så hände något förra hösten. Som ny medlem i Team Catella, med bland annat Robin Söderling, lossnade spelet plötsligt. Bollarna började sitta på i stället för utanför banan och vinsterna på touren radades upp likt pärlorna i ett pärlband.

För ett år sedan var han 150 i världen idag har han avancerat till 29e plats. Och fortfarande finns det en hel del att förbättra.

Med en vassare volley och större rörlighet på banan kan han utnyttja sina vapen bättre. Slå hårt kan han ju redan. Det är flera tränare runt 'Pim-Pim' helt överens om.

I somras nådde han fjärde omgången i Wimbledon efter att ha besegrat spelare som Arnaud Clement, Mardy Fish och Jonas Björkman. 'Pim-Pims' kapacitet på snabba underlag är enorm när väl spelet stämmer. Så att det vilar ett visst tryck på honom inför US Open blir svårt att komma ifrån.

Thomas Enqvist, Thomas Johansson och Robin Söderling är övriga svenskar i startfältet, medan den ryggskada som Jonas Björkman ådrog sig i OS gör hans start oviss. Åsa Svensson och Sofia Arvidsson blir våra blågula representanter på damsidan.

Ifjol tog Andy Roddick sin första Grand Slam titel genom att finalbesegra spanjoren Juan Carlos Ferrero. I år har amerikanen redan vunnit fyra titlar och hunnit etablera sig som en av världens absolut bästa spelare. Vem ska kunna snuva honom på en ny triumf? I första hand Roger Federer. Schweizaren är outstanding i tennisvärlden just nu. Åtta titlar hittills och 58-6 i matcher bara i år talar sitt tydliga språk.

Bland damerna är Justine Henin-Hardenne tillbaka efter ett långt skadeuppehåll. Belgiskan spelade ju nyligen hem guldet i OS och tycks redan hittat formen. Men hon kan vänta sig tufft motstånd - inte bara av amerikanskorna Serena Williams och Lindsay Davenport utan också av ett koppel ryskor med världstrean Anastasia Myskina i spetsen. Damernas världstopp domineras just nu av Ryssland med inte mindre än fem unga damer på 10-bästalistan.

Fakta: 

US Open
* Spelas: 30/8-12/9 på Flushing Meadows, New York.

* Prispengar totalt: drygt 60 miljoner kronor.

* Vinnare 2003: Andy Roddick USA, Justine Henin-Hardenne, Belgien.

* Svenska vinnare: Mats Wilander 1988, Stefan Edberg: 1991 och 1992.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Kinesiskorna rycker fram - men tufft för Arvidsson

I början av 2000-talet talade alla om den otroliga utvecklingen av rysk damtennis. Visst är ryskorna bra, men frågan är hur länge de förmår hålla sina grannar i öst stången. Satsningen i Kina är enorm och allt talar för att kinesiskorna inom några få år dominerar damtennisen. Det började med dubbelsegern i Aten-OS. Sun Tiantian i par med Li Ting chockade en hel tennisvärld med sitt respektlösa spel.

Fria.Nu

Björkman visar form inför tennisklassikern

Stockholm Open är utan tvekan en klassiker - nästa vecka är det dags för den 36:e upplagan av turneringen. I fjol fick publiken i Kungliga Tennishallen uppleva den kanske mest spännande finalen i tävlingens historia då Thomas Johansson knäckte självaste André Agassi i tiebreak i avgörande set. I år kommer inte amerikanen men startfältet är ändå mycket vasst.

Fria.Nu

Nadal och Mauresmo hoppas överraska i Franska öppna

Rafael Nadal har gjort en kometkarriär och kan i Paris bli ett hot mot självaste Roger Federer. För svensk del står hoppet främst till dubbel och Jonas Björkman. Han har vunnit Wimbledon, US Open och Australien Open men saknar en riktigt stor titel:
- Franska mästerskapen är den enda Grand Slam jag inte vunnit. Så visst kommer jag att ge allt för att vinna i år, säger en beslutsam Björkman.

Fria.Nu

'Pim-Pim' och Sharapova två tunga namn i Australien

Joachim 'Pim-Pim' Johansson tog sin andra ATP-titel i karriären genom att vinna i Adelaide i förra veckan. Svensken ligger därmed tvåa på årets ATP-ranking och är förste svensk som nått topp tio de senaste tre åren.

Han är en av favoriterna i Australian Open som startar på måndag. Om nu inte en oturlig lår-skada som han ådrog sig i Sydney sätter stopp för de planerna.

- Mitt spel fungerar riktigt bra nu, men jag måste vässa serven ytterligare för att vinna i Australian, berättar den 22-årige svensken.

Fria.Nu

Davenport och Federer överst på tennistoppen

Hon var på väg att lägga racketen på hyllan efter en envis höftskada men nu står hon där för tredje gången i karriären som årets tennisdrottning. Lindsay Davenport behöver knappast skämmas över sin säsong: sju titlar och endast nio förluster på 70 matcher är en enastående bedrift. Ännu mera överlägsen bland herrarna är Roger Federer som triumferade under året i alla Grand Slam-turneringarna utom Paris.

Fria.Nu

© 2022 Fria Tidningen