Göteborgs Fria

Fria Moderata Studentföreningen bakom "oberoende" anti-Moore-sajt

Nu har sajten Finn59fel.com lanserats som vill avslöja de "faktafel och förvanskningar" i Michael Moores omtalade film Fahrenheit 9/11 som har svensk premiär i dag. Sajten är en del i en informationskampanj av det nybildade nätverket Pro Veritas. I ett pressmeddelande beskriver nätverket sig självt som "politiskt obundet" men bakom kampanjen ligger i själva verket Fria Moderata Studentföreningen i Göteborg och personer kring den nyliberala tankesmedjan Timbro.

Finn59fel.com ger vid första anblicken intryck av att vara en sajt gjord av missnöjda konsumenter som "slår underifrån" och vill sprida sanningen om Fahrenheit 9/11. Förutom webbsidan planeras även informationskampanjer utanför biografer runtom i Sverige. Men en så kallad WHOIS-sökning på domännamnet avslöjar de egentliga avsändarna.

Marcus Åvall, talesman för Pro Veritas, registrerade först domännamnet finn59fel.com med hänvisning till "Fria Moderata Studentföreningen I Göteborg" men ändrade uppgifterna i går kväll klockan 22.14 till "Pro Veritas [email protected]". I pressmeddelandet (www.fmsg.org/finn59fel/1.pdf) får man också reda på att pressekreterare är Christofer Pihl, ordförande för Moderat Skolungdom Göteborg.

Men det är inte bara i Göteborg som Pro Veritas har starka högerpolitiska band. Som kontaktperson för Lund står Adrian Borin, ordförande i den "allmänborgerliga studentföreningen vid Lunds Universitet", också knuten till Fria Moderata Studentförbundet. Kontaktperson för Linköping är Johan Lundberg, ordförande i lokalavdelningen för Fria Moderata Studentförbundet. I Uppsala är moderate landstingspolitikern Maths Larsson kontaktperson.

Stockholm har dock en kontaktperson med en lite annan bakgrund. I ett pressmeddelande skriver Oscar Hjertqvist att det är flygbladsutdelning utanför Royal på Kungsgatan i kväll klockan 18.00. Men i stället för att använda sin vanliga avsändaradress, [email protected], väljer han en lite anonymare hotmail-adress. Hans roll som projektledare på Timbro Hälsa döljs därför av den lite mer passande "gräsrotskänslan" som Pro Veritas vill förknippas med. Timbro Hälsa är en privatiseringsnyfiken falang inom den nyliberala tankesmedjan Timbro som vill ha en "radikal förändring av dagens syn på hälsa och vård".

Även sakfrågan - att Michael Moores film skulle fara med osanningar - bär tydliga högerpolitiska spår. De 59 fel som åsyftas är en översatt lista av amerikanen Dave Kopel, som Pro Veritas beskriver som en "forskande vänsterjournalist". Dave Kopel, som gjort sig känd inom pro-vapenrörelsen i USA, kan också beskrivas som liberal och har skrivit politiska analyser för tankesmedjan Cato-institutet med starka band till republikanerna, just det parti som Michael Moore kritiserar i filmen. Frågan som naturligt infinner sig är hur spontan denna välorganiserade Moore-kritik i själva verket är?

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Kommentar: Kampen om välfärden

"Vi är inte på defensiven”. Det var det mantra som fastnade från ABF Göteborgs välfärdsdebatt på Trappan i tisdags med Wanja Lundby-Wedin och Asbjørn Wahl. Lundby-Wedin hade inte nått insikt gällande fackens och även vänsterns kris. Bilden många har är att vi lever kvar i en samförståndsanda som inte längre finns och att facken nu för en försvarskamp istället.

Göteborgs Fria

Milleniemålen drog fullt hus på Världskulturmuseet

Flertalet organisationer diskuterade FN:s program för fattigdomsbekämpning på Världskulturmuseet förra lördagen. Anders Oljelund, chef för UD:s enhet för global utveckling, fick svara på frågor från en kritisk debattpanel men försvarade sig väl.
- Ni måste få politikerna att inte prata om de kortsiktiga frågorna, sa Oljelund.

Göteborgs Fria

Moderata studenter bakom 'oberoende' anti-Moore-sajt

Sajten Finn59fel.com vill avslöja 'faktafel och förvanskningar' i Michael Moores omtalade film Fahrenheit 9/11. Sajten är en del i en informationskampanj av det nybildade nätverket Pro Veritas. Nätverket beskriver sig som 'politiskt obundet'. Men bakom kampanjen står Fria Moderata Studentföreningen i Göteborg och personer kring nyliberala Timbro.

Ny valuta kan hålla jorden sval

Med hjälp av en alternativ valuta som reglerar handeln med 'personliga utsläppsrättigheter' kan vi komma till rätta med världens miljöproblem. Det menar den irländske ekonomen Richard Douthwaite, som talade under Stockholms sociala forum.

Seminarium: Att våga förklara utan att försvara

I går hölls säsongens sista debatt i ABF Göteborgs serie MedieTrappan - Media 1000 dagar efter Göteborgskravallerna. Som vanligt vid debatter om EU-toppmötet så låg känslorna nära till hands. Liksom under tidigare liknande debatter verkar de journalister som gjort det sämsta journalistiska jobbet hårdast förneka sina misstag ha lättast för att bli upprörda.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu