Ska det vara förbjudet att prata i mobiltelefon när man kör bil? | Fria Tidningen
Fria.Nu

Ska det vara förbjudet att prata i mobiltelefon när man kör bil?

Vägverket vill förbjuda samtal i mobiltelefon under bil-körning. Men det ska inte gälla för telefoner med hands-free. Regeringen tycker att förslaget är dåligt, eftersom risken för olyckor är lika stor med hands-free.

Det kan vara farligt att prata i telefon när man kör bil, säger Vägverket. När man kör bil ska man tänka på körningen och trafiken. Om man pratar i telefon kanske man tänker mer på andra saker.Därför vill Vägverket ha nya regler om att prata i telefon när man kör bil. Man ska inte få prata i telefon om det stör körningen. Och man ska bara få prata i telefon med hands-free, alltså en telefon som man inte behöver hålla i handen. Liknande lagar finns redan i Finland, Danmark och Norge.

Men regeringen tycker inte om Vägverkets förslag. Åsa Torstensson är infrastruktur-minister. Hon har bland annat ansvar för frågor om trafik. Kenneth Hultgren är Åsa Torstenssons press-sekreterare. Han säger till Svenska Dagbladet:– Åsa Torstensson tycker att förslaget är dåligt. Forskningen visar att det inte är säkrare att prata i telefon med hands-free. Det är samtalet som gör att man inte tänker på trafiken.Det kan också vara farligt att göra andra saker när man kör bil, säger Kenneth Hultgren. Det kan till exempel vara farligt att byta kanal på radion eller byta cd-skiva.

Många av Svenska Dagbladets läsare har skrivit om vad de tycker på tidningens webbplats. De flesta av dem säger ja till att förbjuda telefonsamtal under bilkörning. En läsare skriver att bilförarna har blivit slarvigare de senaste åren. Många använder inte blink-ljus när de svänger, och många tittar inte i backspegeln. Han tror att det beror på att de pratar i telefon.Men en del läsare skriver att det är fel att bara förbjuda telefoner som man håller i handen. Andra tycker att det finns för många förbud. En läsare skriver ironiskt: "Ja, vilken bra idé – förbjud småbarn i bilen! Tänk vilken distraktion! Och förbjud passagerare. De stör föraren. Och bara en bil i taget per kilometer vägsträcka!"

Tidningen Teknikens värld berättar att det finns forskning från USA om att prata i mobiltelefon när man kör bil. Forskningen visar att det är lika farligt som att köra bil när man har druckit sprit. Teknikens värld berättar också att många skriver sms när de kör bil, speciellt ungdomar, småbarns-föräldrar och män.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

"Inget bidrag till rika föräldrar"

Maud Olofsson är ledare för centerpartiet, ett av partierna i regeringen. Hon är också näringsminister. Hon tycker att föräldrar med höga löner inte ska få barnbidrag. Men de andra partierna håller inte med.

Fria.Nu

Fiskolja är bra för barn med adhd

Många barn med adhd får mindre symptom av fiskolja. Det visar en ny studie. Efter sex månader hade nästan hälften av barnen fått mindre symptom.

Fria.Nu

Tjuvar använder fattiga barn

Kriminella ligor använder barn för att stjäla i Sverige, säger polisen. Fattiga familjer i Östeuropa får pengar för att barnen reser omkring med ligorna och stjäl.

Fria.Nu

Läkare i Malmö dömdes för våldtäkt

En ung kvinna gick till av en plastik-kirurg. Hon ville att läkaren skulle ta bort hår från hennes kropp. Det gjorde han, men han våldtog henne också, säger hon. I måndags blev han dömd för våldtäkten.

Fria.Nu

© 2021 Fria Tidningen