"Inget bidrag till rika föräldrar" | Fria Tidningen
Fria.Nu

"Inget bidrag till rika föräldrar"

Maud Olofsson är ledare för centerpartiet, ett av partierna i regeringen. Hon är också näringsminister. Hon tycker att föräldrar med höga löner inte ska få barnbidrag. Men de andra partierna håller inte med.

Alla familjer med barn i Sverige får barnbidrag. Så har det varit i 60 år. Skribenten May Engvall berättar om barnbidragets historia i sin blogg. Hon minns när barnbidraget kom år 1948.Man började med barnbidrag för att folk skulle ha råd att skaffa barn. Föräldrarna fick 65 kronor per kvartal för varje barn. Det var mycket pengar när en vanlig lön var omkring 4 300 kronor om året.Det var mammorna som fick pengarna, och det var något nytt. Många sa att om mammorna fick pengarna, skulle de köpa saker som var bra för barnen och familjen. Andra sa att papporna borde få pengarna, eftersom papporna oftast skötte familjens ekonomi.

Mammor som hade ont om pengar fick mödrahjälp innan barnbidraget kom. Men de fick inte pengar, utan saker som barnet behövde. När man skulle börja med barnbidrag, ville en del politiker inte att man skulle betala ut pengar. De tyckte att mammorna skulle få köpa mat och kläder billigare istället, berättar May Engvall.

Många tyckte att bara familjer som hade lite pengar skulle få barnbidrag. Men man bestämde att alla familjer med barn skulle få det. Det skulle bli dyrt att kontrollera vad folk tjänade. Därför skulle det inte bli billigare för staten.Dessutom ville man inte att barnbidraget skulle bli ett bidrag för fattiga familjer. Det skulle vara en rättighet för alla. "Därför anser jag det rimligast, att dessa bidrag utgå med lika belopp för alla barn", sa politikern Sten Wahlund från partiet Bondeförbundet – samma parti som senare blev centerpartiet.

Fortfarande får rika och fattiga familjer samma barnbidrag. Nu är det 1 050 kronor i månaden per barn upp till 16 år. Det finns också ett flerbarns-tillägg. Det betyder att om man har flera barn, får man mer barnbidrag för varje barn.Men nu vill centerpartiets ledare Maud Olofsson inkomstpröva barnbidraget. Hon vill att bara föräldrar som tjänar under 240 000 kronor om året ska få barnbidrag. Hon säger till tidningen Svenska Dagbladet:– Många föräldrar som tjänar mycket pengar kan spara barnbidraget på banken till barnen. Men de som har lite pengar behöver barnbidraget att leva på. Vi tycker att man ska ge pengar till dem som har det sämst.

Men Maud Olofsson får inte mycket stöd för sitt förslag, skriver Dagens Nyheter. Moderaterna, folkpartiet och socialdemokraterna säger att fler kanske vill jobba deltid om de som tjänar mycket inte får barnbidrag. De vill att fler ska jobba heltid istället. Det tycker socialförsäkringsminister Göran Hägglund också. Han är kristdemokrat.Miljöpartiet säger att man inte vinner mycket på att ta bort barnbidraget för dem som har hög lön. Vänsterpartiet säger att det är viktigt för välfärden att alla får samma barnbidrag. De vill höja skatten för dem som har hög lön istället.Centerpartiet är ett av partierna i regeringen. De andra partierna i regeringen är moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Fiskolja är bra för barn med adhd

Många barn med adhd får mindre symptom av fiskolja. Det visar en ny studie. Efter sex månader hade nästan hälften av barnen fått mindre symptom.

Fria.Nu

Tjuvar använder fattiga barn

Kriminella ligor använder barn för att stjäla i Sverige, säger polisen. Fattiga familjer i Östeuropa får pengar för att barnen reser omkring med ligorna och stjäl.

Fria.Nu

Läkare i Malmö dömdes för våldtäkt

En ung kvinna gick till av en plastik-kirurg. Hon ville att läkaren skulle ta bort hår från hennes kropp. Det gjorde han, men han våldtog henne också, säger hon. I måndags blev han dömd för våldtäkten.

Fria.Nu

© 2021 Fria Tidningen