Kajsa Bergqvist gör OS-avstamp i Båstad | Fria Tidningen
Fria.Nu

Kajsa Bergqvist gör OS-avstamp i Båstad

Höjdhoppsgalan i Båstad på söndag blir Kajsa Bergqvists första utomhustävling med internationellt motstånd efter hennes långvariga skada. Det blir också en viktig värdemätare inför stundande OS. Deltagarna håller i år precis som tidigare år yppersta världsklass både på herr- och damsidan. Bland annat ställs Kajsa Bergqvist mot världsmästarinnan och gamle rivalen Inga Babakova från Ukraina.

Det stora affischnamnet i Båstad är naturligtvis Kajsa Bergqvist som inför OS behöver både ett kvitto på hur formen är och så många tävlingshopp som möjligt i kroppen.

- Jag vill självfallet ha ett positivt besked inför OS i Aten, säger Kajsa Bergqvist.

Och Bergqvist kan inte klaga på motståndet i Båstad. Den flerfaldiga världsmästarinnan och VM-medaljören Inga Babakova från Ukraina med ett personbästa på 2.05 utmanar. Superlöftet och juniorvärldsmästarinnan från Kroatien, Blanka Vlasic, kommer tillbaka till Båstad där hon vann 2002. Kroatiskan hoppade över två meter förra året och har startat årets utomhustävlande med att vinna Super GP-tävlingen i Ostrava där hon bland annat besegrade sydafrikanskan Hestrie Cloete. Även fjolårets VM-fyra, amerikanskan Amy Acuff, ställer upp. Dessutom får Båstadspubliken se hemmalöftet, 17-åriga Emma Green.

På herrsidan återkommer världsmästaren från Paris 2003 och vinnaren av fjolårets höjdhoppsgala, sydafrikanen Jaques Freitag. Han gör debut i Europa i Athens Super GP dagarna innan Lindorffs höjdhoppsgala i Båstad. Även Kanadas Mark Boswell, VM-trea i Paris i fjol, är klar för höjdhoppsgalan. Boswell tillhör definitivt en av de starkaste OS-guldkandidaterna. Ett annat mycket starkt namn är polacken Gregor Sposob, som i år är världsbäst med 2.34.

Arrangörerna hade hoppats att den nya höjdstjärnan Linus Thörnblad skulle komma till Båstad som nykorad juniorvärldsmästare. Men Thörnblad blev i torsdags bara fyra vid junior-VM i italienska Grosetto. Han klarade 2.21 liksom segrande kanadensaren Michael Mason. Thörnblad siktar nu i stället på en OS-plats.

Staffan Strands 'time-out' från hoppning tog slut lagom till Båstad. Strand brukar hitta den rätta inspirationen på tennisstadion i Båstad där han har ett fint facit att försvara.

Årets världsetta och vårt kanske största medaljhopp i OS, Stefan Holm, avstår årets tävling i Båstad till förmån för den tyska galan i Eberstadt som avgörs samma dag. På grund av OS har schemat för friidrottstävlingarna blivit mycket komprimerat och Båstadarrangören har verkligen gjort allt för att undvika en datumkollision men tyvärr utan framsteg. Arrangörerna av höjdhoppsgalan kan eller vill inte hindra Stefan Holm från att få den OS-laddning som passar honom bäst.

- Vi respekterar Stefans beslut eftersom säsongen ser ut som den gör just i år med OS, säger arrangörerna i Båstad.

Tävlingen i Båstad har sedan starten 2001 blivit en publiksuccé och sänds direkt i TV4.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Kinesiskorna rycker fram - men tufft för Arvidsson

I början av 2000-talet talade alla om den otroliga utvecklingen av rysk damtennis. Visst är ryskorna bra, men frågan är hur länge de förmår hålla sina grannar i öst stången. Satsningen i Kina är enorm och allt talar för att kinesiskorna inom några få år dominerar damtennisen. Det började med dubbelsegern i Aten-OS. Sun Tiantian i par med Li Ting chockade en hel tennisvärld med sitt respektlösa spel.

Fria.Nu

Björkman visar form inför tennisklassikern

Stockholm Open är utan tvekan en klassiker - nästa vecka är det dags för den 36:e upplagan av turneringen. I fjol fick publiken i Kungliga Tennishallen uppleva den kanske mest spännande finalen i tävlingens historia då Thomas Johansson knäckte självaste André Agassi i tiebreak i avgörande set. I år kommer inte amerikanen men startfältet är ändå mycket vasst.

Fria.Nu

Nadal och Mauresmo hoppas överraska i Franska öppna

Rafael Nadal har gjort en kometkarriär och kan i Paris bli ett hot mot självaste Roger Federer. För svensk del står hoppet främst till dubbel och Jonas Björkman. Han har vunnit Wimbledon, US Open och Australien Open men saknar en riktigt stor titel:
- Franska mästerskapen är den enda Grand Slam jag inte vunnit. Så visst kommer jag att ge allt för att vinna i år, säger en beslutsam Björkman.

Fria.Nu

'Pim-Pim' och Sharapova två tunga namn i Australien

Joachim 'Pim-Pim' Johansson tog sin andra ATP-titel i karriären genom att vinna i Adelaide i förra veckan. Svensken ligger därmed tvåa på årets ATP-ranking och är förste svensk som nått topp tio de senaste tre åren.

Han är en av favoriterna i Australian Open som startar på måndag. Om nu inte en oturlig lår-skada som han ådrog sig i Sydney sätter stopp för de planerna.

- Mitt spel fungerar riktigt bra nu, men jag måste vässa serven ytterligare för att vinna i Australian, berättar den 22-årige svensken.

Fria.Nu

Davenport och Federer överst på tennistoppen

Hon var på väg att lägga racketen på hyllan efter en envis höftskada men nu står hon där för tredje gången i karriären som årets tennisdrottning. Lindsay Davenport behöver knappast skämmas över sin säsong: sju titlar och endast nio förluster på 70 matcher är en enastående bedrift. Ännu mera överlägsen bland herrarna är Roger Federer som triumferade under året i alla Grand Slam-turneringarna utom Paris.

Fria.Nu

© 2022 Fria Tidningen