Öppet Gaza pressar Mubarak | Fria Tidningen
Fria Tidningen

Öppet Gaza pressar Mubarak

Världens största utbrytning ur världens största fångläger. Så beskriver många egyptier sprängningen av gränsen mellan Gaza och Egypten i veckan. Aktionen är en pr-seger för Hamas och ökar pressen på Mubaraks hårt ansatta egyptiska regim, som i veckan slog ner hårt mot fredliga demonstrationer.

Hundratusentals palestinier strömmade från Gaza till Egypten i onsdags och torsdags, efter att bombexperter från Hamas under natten sprängt en öppning i den metallmur som löper längs gränsen. På andra sidan köpte de allt vad de kunde finna och hade råd med av livsmedel och andra förnödenheter.

Hamasledaren Khaled Meshaal manade under ett möte med flera palestinska fraktioner Egypten och andra arabstater att hjälpa till att hålla gränsövergången permanent öppen och lyfta belägringen av Gaza.

Han jämförde också ett återtagande av kontrollen över gränsövergången med Egyptens nationalisering av Suezkanalen 1956 – en tydlig pik till dagens egyptiska ledare, som av många anses tjäna USA:s intressen i regionen.

Enligt en talesman för det egyptiska utrikesministeriet kommer situationen vid gränsen snart att återställas till "det normala". Men att stänga gränsen på nytt blir politiskt kostsamt för den egyptiska regimen som redan möter massiv intern kritik för sin medverkan i Israels blockad av Gaza.

Samtidigt som hundratusentals palestinier vällde in över gränsen till Egypten i onsdags var Kairo under belägring av polis och säkerhetsstyrkor. Det centrala Frihetstorget spärrades av inför en pro-palestinsk demonstration utanför Arabförbundet.

– Kravallpolis och civilklädda säkerhetsagenter spärrade av hela området från morgonen och alla uppgångar från tunnelbanan stängdes. Alla som närmade sig platsen arresterades, vare sig de var aktivister eller ej och de som ändå lyckades ta sig till demonstrationen jagades iväg med tårgas och batonger, säger den socialistiska aktivisten Jihan Sha"aban som var på platsen.

Bland de gripna fanns sex personer från Socialistiska alliansen, en samling vänsterpartier och organisationer. Personerna försökte ta sig till Arabförbundents högkvarter i Kairo för att lämna över ett öppet brev i protest mot att Egypten deltar i blockaden av Gaza. Alla sex släpptes senare under dagen, enligt Sha'aban.

Totalt greps hundratals demonstranter, de flesta medlemmar av Muslimska brödraskapet, landets största oppositionsgrupp med ideologiska band till Hamas. Många av dem tros fortfarande vara inspärrade i särskilda så kallade säkerhetsläger runt om Kairo, enligt den oberoende egyptiska tidningen al-masry al-youm.

Situationen i Gaza har de senaste veckorna blivit en katalysator för konfrontationen mellan regimen och det Muslimska brödraskapet, som väntas trappas upp inför vårens kommunalval. Det skulle ha hållits redan våren 2006, men sköts upp efter att den islamistiska oppositionen vann stora framgångar i parlamentsvalet 2005, trots regimens ansträngningar att minimera dess inflytande.

Samtidigt som konfrontationen med brödraskapet hårdnar står regimen under hård press från en växande våg av strejker och sociala protester, delvis orsakad av kraftigt stigande priser på basvaror – i vissa fall så mycket som 100 procent på ett år.

Under 2007 genomfördes mer än 400 fackliga aktioner. På årsdagarna av de hungerupplopp som skakade landet den 17–19 januari 1977 deltog tusentals i flera demonstrationer runt om i landet, i protest mot stigande priser och regeringens tal om att skära ner subventionerna på livssmedel.

Den 17 januari, samma dag som George Bush besökte landet och prisade dess "levande civilsamhälle", stoppades en demonstration av oppositionsrörelsen Kifaya med en massiv polisinsats. Tiotals aktivister och flera journalister greps. De flesta dumpades i öknen utanför Kairo efter några timmar, men ett tiotal tillbringade natten i fångenskap innan de släpptes.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Blockaden av Gaza utmanas

Kravaller och skottlossning utbröt i onsdags efter en palestinsk protest mot en underjordisk barriär längs gränsen mellan Egypten och Gaza. Samtidigt har regimen i Kairo lagt krokben för den internationella hjälpkonvojen Viva Palestina – vars deltagare bokstavligen fick slå sig fram till Gaza.

Blockaden mot Gaza skärper spänningar i Sinai

Årtionden av diskriminering och förtryck har skapat en explosiv situation på Sinai-halvön. Genom att stänga en viktig marknad för varor och tjänster har blockaden av Gaza förvärrat situationen ytterligare.

Fria.Nu

Analys: Risk för regionalt bakslag

Militärkuppen i Egypten riskerar inte bara att störta landet ner i en fördjupad våldsspiral. Den kan också medföra ett bakslag för demokratiska krafter i hela regionen, skriver Per Björklund i en analys.

”Vi fortsätter tills revolutionen segrat”

Det egyptiska politiska filmkollektivet Mosireen har nått hundratusentals med sin youtube-kanal. Men deras arbete är inte riskfritt. Fria Tidningen har träffat Salma Said, som fortfarande bär spåren av säkerhetsstyrkornas våld i sin kropp.

© 2022 Fria Tidningen