Mijailo Mijailovic får straff, inte vård | Fria Tidningen
Fria.Nu

Mijailo Mijailovic får straff, inte vård

Två olika läkare har undersökt Mijailo Mijailovic, som mördade utrikesminister Anna Lindh. Båda säger att han är psykiskt sjuk. Men en läkare säger att han ska ha vård, den andra säger att han kan dömas till straff. Svea hovrätt har beslutat att Mijailovic ska vara kvar i häktet. Är det för svårt att få vård för psykiskt sjuka som har begått brott?

De två läkarna vittnade i hovrätten förra tisdagen. Anders Forsman är professor i psykiatri vid Göteborgs universitet. Han säger till TT:

- Självklart ska Mijailovic ha vård. Han var allvarligt psykiskt störd när han mördade Anna Lindh. Då får man inte döma honom till fängelse.

Eva Marie Laurén är överläkare på Huddinge sjukhus. Hon anser också att Mijailovic var psykiskt störd. Men inte så sjuk att man kan döma honom till vård.

Jeanne Ahlberg, överläkare på rättspsykiatriska avdelningen i Stockholm, tycker att det borde vara lättare att få vård. Numera är det bara psykotiska personer som döms till vård. Personen måste också ha 'starka tvångsmässiga beteenden', skriver Svenska Dagbladet. Dessutom måste det finnas risk för självmord.

Och Jeanne Ahlberg är rädd att det blir ännu svårare, säger hon till TT. En kommitté har utrett hur man ska göra med psykiskt sjuka brottslingar. Kommittén kallas psykansvarskommittén. Deras förslag kom för två och ett halvt år sedan. De föreslår att bara några få ska slippa fängelse.

- Kanske har man redan börjat tänka så, säger Jeanne Ahlgren.

Men psykansvarskommittén vill att fler ska få vård. De föreslår att psykiskt sjuka ska få vård i fängelset, berättar Helen Uliczka för Sesam. Helen Uliczka var med i psykansvarskommittén.

- Man ska inte bara tänka på att hämnas, säger hon. Hon menar att man måste lära sig att förstå varför människor begår brott. Ofta har de upplevt hemska saker som har skadat dem.

- Jag menar inte att man ska klappa dem på huvudet och släppa dem lösa, fortsätter hon. Lite så var det väl på 1970-talet. Då sa man till exempel att personen hade haft en olycklig barndom. Sen fick de lite vård och så släppte man dem ganska snart.

- Sen blev det en reaktion. Nu säger folk att det inte spelar någon roll om de har upplevt hemska saker. Det är ingen ursäkt, säger de. Men det handlar inte om ursäkter utan om kunskap.

Ännu fungerar det inte som psykansvarskommittén vill. Psykiskt störda fångar får inte vård i fängelserna. Därför anser Uliczka att Mijailovic ska ha vård, inte straff.

- Folk behöver lära sig mer om psykiska störningar, tycker hon. Förr kunde man sällan behandla psykiskt sjuka. Nu kan man behandla fler effektivt. Då ska man göra det. Och rättspsykiatrisk vård tar lika lång tid som ett fängelsestraff, eller längre.

Den 8 juli får Mijailovic sin dom.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

"Inget bidrag till rika föräldrar"

Maud Olofsson är ledare för centerpartiet, ett av partierna i regeringen. Hon är också näringsminister. Hon tycker att föräldrar med höga löner inte ska få barnbidrag. Men de andra partierna håller inte med.

Fria.Nu

Fiskolja är bra för barn med adhd

Många barn med adhd får mindre symptom av fiskolja. Det visar en ny studie. Efter sex månader hade nästan hälften av barnen fått mindre symptom.

Fria.Nu

Tjuvar använder fattiga barn

Kriminella ligor använder barn för att stjäla i Sverige, säger polisen. Fattiga familjer i Östeuropa får pengar för att barnen reser omkring med ligorna och stjäl.

Fria.Nu

© 2021 Fria Tidningen