Fria.Nu

Lakotaindianerna utropar självständighet

Lakotaindianerna har ensidigt sagt upp alla avtal med USA och har utropat den självständiga Lakotarepubliken.

- Vi är inte längre medborgare av USA och alla som bor i de delstater som omfattar vår nation är välkomna att göra oss sällskap, sa Lakotaindianen Russell Means till reportrar när självständighet utropades vid en presskonferens i Washington den 19 december, rapporterar AFP.
I ett uttalande skriver indianerna att avtalen med USA endast är 'meningslösa ord på värdelöst papper' och att avtalen 'gång på gång har överträtts för att stjäla vår kultur, vårt land och vår förmåga att upprätthålla vår livsstil'. Enligt Means har de enligt den amerikanska konstitutionen och den internationella Weinkonventionen laglig rätt att säga upp avtalen. Trots påtryckningar har USA:s utrikesdepartement ännu inte kommenterat utspelet.
Lakotaindianerna har inlett diplomatiska kontakter med flera utländska ambassader i Washington och har hittills fått stöd av Bolivia och Venezuela. Den nya republiken - som innefattar delar av delstaterna Nebraska, Montana, Wyoming, samt South och North Dakota - ska utfärda egna pass och körkort.
Lakotareservaten är bland de fattigaste i Nordamerika och Lakotaindianernas förväntade livslängd är blott 44 år, och barnadödligheten är fem gånger högre än resten av USA, enligt hemsidan Lakota Freedom. 97 procent av Lakotaindianerna lever i fattigdom och 85 procent är arbetslösa.
- Efter 150 år av kolonialt styre som har tryckt ett folk allt längre in i ett hörn så finns det endast ett alternativ, säger Lakotaindianen Duane Martin i ett uttalande.
- Det enda alternativet är att kräva frihet genom att återta vad som är vårt, vår livsstil.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu