Robin Söderling - het i Swedish Open | Fria Tidningen
  • Robin Söderling är ett av de intressantaste namnen i Båstad.
Fria.Nu

Robin Söderling - het i Swedish Open

Inför fjolårets Swedish Open var han närmast okänd för den breda tennispubliken. I dag vet alla vem han är. 19-årige Robin Söderlings karriär har det senaste halvåret pekat spikrakt uppåt och tillsammans med Joachim 'Pim-Pim' Johansson är han ett stort blågult affischnamn inför årets Båstadturnering som börjar på måndag.

Båstad tennisstadion har kallats världens vackraste tennis-anläggning. Hur som helst, världsstjärnorna älskar Swedish Open. För andra året i rad har spelarna utsett turneringen till Tournament of the Year i konkurrens med 43 andra runt om i världen. Ett fantastiskt betyg som arrangörerna kan vara mer än stolta över. De kan dess-utom presentera ett startfält i år, som gör turneringen till den femte bästa grusturneringen på ATP-touren.

När det handlar om spel på grus kommer de flesta toppnamnen från Spanien och Argentina. Årets Båstadsturnering är inget undantag. Carlos Moya, vinnare 2002, är stor publikfavorit i mängder av turneringar, mycket tack vare sitt karismatiska utseende och sin underhållande tennis. Startfältets mest lysande stjärna är annars årets champion i Franska mästerskapen, argentinaren Gaston Gaudio. Hans landsman Mariano Zabaleta, som sensationellt spelade hem fjolårets turnering, blir säkert farlig, liksom spanjorerna Rafael Nadal och Tommy Robredo.

För svenskt vidkommande ser det inte lika ljust ut. Störtfloden av tennisstjärnor som lilla Sverige producerade under det makalösa 1980-

talet var enorm. Men strömmen sinade och de senaste åren har den varit fullkomligt uttorkad.

Olyckskorparna kraxade länge om att Sverige var slut som tennisnation. Ända tills Robin Söderling dök upp.

Med en blixtsnabb forehand och en mördande tung serve som bästa vapen har den unge och lite försynte Tibro-killen oväntat snabbt etablerat sig bland världsstjärnorna. Och han har redan i år samlat en hel del fina skalper i bältet. Storspelare som Arnaud Clement och Rainer Schuttler har fått bita i gräset i mötena med den unge svensken. I dagsläget hittar vi honom på rätt sida om 50-strecket på världsrankingen.

- Helt klart är det en drömgräns jag nått. Mitt nästa mål är förstås att bli stabilare. Inte minst på grus där jag fortfarande har problem, särskilt när jag som nu kommer från Wimbledons gräs. Men egentligen har jag ingen respekt för någon längre. Jag känner att jag har kapacitet att slå vem som helst numera om spelet stämmer.

Vem är han då?

- Jag började spela med pappa redan när jag var fem år. Som junior vann jag en del, men faktiskt aldrig Kalle Anka. Att bli tennisproffs och spela Davis Cup för Sverige har varit min dröm sedan jag var liten.

För drygt två år sedan blev Söderling Europamästare och vann dess-utom juniorernas inofficiella VM i Orange Bowl. Men det var när han i höstas sensationellt tog sig till final i Stockholm Open, som erfarna experter började lyfta på ögon-

brynen. Här finns utan tvekan en framtidspotential av stora mått i den långe svensken.

- Han har imponerat på mig genom sitt enorma tryck på bollen och den senaste tiden har han också blivit betydligt säkrare. Hans spel liknar inte så lite Thomas Enqvists. Jag tror han kan bli hur bra som helst om han förbättrar volleyn och rörligheten, säger biträdande förbundskapten Joakim Nyström om framtidslöftet Söderling.

Förutom Söderling och 'Pim-Pim' Johansson kommer Jonas Björkman och Thomas Johansson att försvara de svenska färgerna. Håll med om att det är upplagt för tennisfest på hög nivå i den lilla skånska köpingen.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

Kinesiskorna rycker fram - men tufft för Arvidsson

I början av 2000-talet talade alla om den otroliga utvecklingen av rysk damtennis. Visst är ryskorna bra, men frågan är hur länge de förmår hålla sina grannar i öst stången. Satsningen i Kina är enorm och allt talar för att kinesiskorna inom några få år dominerar damtennisen. Det började med dubbelsegern i Aten-OS. Sun Tiantian i par med Li Ting chockade en hel tennisvärld med sitt respektlösa spel.

Fria.Nu

Björkman visar form inför tennisklassikern

Stockholm Open är utan tvekan en klassiker - nästa vecka är det dags för den 36:e upplagan av turneringen. I fjol fick publiken i Kungliga Tennishallen uppleva den kanske mest spännande finalen i tävlingens historia då Thomas Johansson knäckte självaste André Agassi i tiebreak i avgörande set. I år kommer inte amerikanen men startfältet är ändå mycket vasst.

Fria.Nu

Nadal och Mauresmo hoppas överraska i Franska öppna

Rafael Nadal har gjort en kometkarriär och kan i Paris bli ett hot mot självaste Roger Federer. För svensk del står hoppet främst till dubbel och Jonas Björkman. Han har vunnit Wimbledon, US Open och Australien Open men saknar en riktigt stor titel:
- Franska mästerskapen är den enda Grand Slam jag inte vunnit. Så visst kommer jag att ge allt för att vinna i år, säger en beslutsam Björkman.

Fria.Nu

'Pim-Pim' och Sharapova två tunga namn i Australien

Joachim 'Pim-Pim' Johansson tog sin andra ATP-titel i karriären genom att vinna i Adelaide i förra veckan. Svensken ligger därmed tvåa på årets ATP-ranking och är förste svensk som nått topp tio de senaste tre åren.

Han är en av favoriterna i Australian Open som startar på måndag. Om nu inte en oturlig lår-skada som han ådrog sig i Sydney sätter stopp för de planerna.

- Mitt spel fungerar riktigt bra nu, men jag måste vässa serven ytterligare för att vinna i Australian, berättar den 22-årige svensken.

Fria.Nu

Davenport och Federer överst på tennistoppen

Hon var på väg att lägga racketen på hyllan efter en envis höftskada men nu står hon där för tredje gången i karriären som årets tennisdrottning. Lindsay Davenport behöver knappast skämmas över sin säsong: sju titlar och endast nio förluster på 70 matcher är en enastående bedrift. Ännu mera överlägsen bland herrarna är Roger Federer som triumferade under året i alla Grand Slam-turneringarna utom Paris.

Fria.Nu

© 2022 Fria Tidningen