Fiskolja är bra för barn med adhd | Fria Tidningen
Fria.Nu

Fiskolja är bra för barn med adhd

Många barn med adhd får mindre symptom av fiskolja. Det visar en ny studie. Efter sex månader hade nästan hälften av barnen fått mindre symptom.

En ny svensk studie visar att fiskolja är bra för barn med adhd, berättar Dagens Nyheter. Man har undersökt 75 barn mellan 8 och 18 år, som har diagnosen adhd. Hälften av barnen fick varje dag sex kapslar med fiskolja. De andra barnen fick kapslar med olivolja.Föräldrarna fick svara på frågor om barnen. Frågorna handlade om saker som är typiska för adhd, till exempel om barnen ofta glömde saker eller om de hade ovanligt svårt att sitta stilla.När barnen hade fått kapslarna med olja i tre månader, fick föräldrarna svara på samma frågor igen. 26 procent av de barn som hade fått fiskolja hade fått mindre symptom på adhd.Sedan fick barnen fiskolja i tre månader till. Efter det hade 47 procent mindre symptom på adhd.

Mats Johnson är överläkare på barn-neuro-psykiatriska kliniken vid Drottning Silvias barn- och ungdoms-sjukhus. Han var med och gjorde studien. Mats Johnson säger till Dagens Nyheter:– Vi trodde att det skulle finnas en effekt. Men vi visste inte att effekten skulle vara så tydlig.Man har testat att ge skolbarn fiskolja förut. Studier i Storbritannien och Australien visar att många barn får bättre minne, lättare att lära sig saker och lättare att läsa och skriva, berättar Dagens Nyheter. Men i de studierna hade inte alla barnen adhd.

Den mest kända behandlingen för adhd är central-stimulerande medicin, som till exempel amfetamin. 60–80 procent av alla som har adhd får mindre symptom av sådan medicin, skriver Läkemedelsverket.Vissa tycker att det är konstigt att ge barn amfetamin, eftersom det finns många människor som missbrukar det. Men man ger mycket små doser, och forskningen visar att barnen inte blir missbrukare.Men man ger bara centralstimulerande medicin till barn som har allvarliga problem med adhd. Dessutom passar den inte för alla.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

"Inget bidrag till rika föräldrar"

Maud Olofsson är ledare för centerpartiet, ett av partierna i regeringen. Hon är också näringsminister. Hon tycker att föräldrar med höga löner inte ska få barnbidrag. Men de andra partierna håller inte med.

Fria.Nu

Tjuvar använder fattiga barn

Kriminella ligor använder barn för att stjäla i Sverige, säger polisen. Fattiga familjer i Östeuropa får pengar för att barnen reser omkring med ligorna och stjäl.

Fria.Nu

Läkare i Malmö dömdes för våldtäkt

En ung kvinna gick till av en plastik-kirurg. Hon ville att läkaren skulle ta bort hår från hennes kropp. Det gjorde han, men han våldtog henne också, säger hon. I måndags blev han dömd för våldtäkten.

Fria.Nu

© 2021 Fria Tidningen