Vänsterpartiet vill ändra reglerna för skilsmässa | Fria Tidningen
Fria.Nu

Vänsterpartiet vill ändra reglerna för skilsmässa

Vänsterpartiet vill att man inte ska behöva vänta i sex månader när man skiljer sig. De vill att man ska kunna skilja sig direkt, även om man har barn.

Att skilja sig går fort om man inte har barn, och om båda vill skilja sig. Om man har barn, måste man vänta i sex månader. Om mannen eller hustrun inte vill skilja sig, måste man också vänta i sex månader. Det kallas för betänketid.
Liselotte Olsson är riksdags-ledamot för vänsterpartiet. Hon tycker inte att man ska behöva vänta. Hon säger:
– Om man har ett dåligt förhållande och vill skiljas, förstår jag inte varför man ska tvingas vara kvar i sex månader.
Vänsterpartiet säger att det blir svårare för kvinnor som blir misshandlade av sina män, om de måste vänta i sex månader.

Inger Davidsson från kristdemokraterna tycker att betänketiden ska vara kvar. Hon säger till Ekot:
– Betänketiden kan göra så att man slipper vårdnadstvister. Det är viktigt för barnen. Man hinner prata om skilsmässan innan man har bestämt sig.
Efter betänketiden måste man anmäla igen att man vill skilja sig. Då börjar skilsmässan gälla, även om bara en i paret vill skilja sig. Om man inte anmäler, blir det ingen skilsmässa. Så är det för många par.
Förra året fick tingsrätterna 6 110 anmälningar om skilsmässa från par där bara en ville skiljas. Men efter sex månader var det 1 300 par som inte skilde sig. Kristdemokraten Yvonne Andersson säger till tidningen Dagen:
– Betänketiden räddar en femtedel av äktenskapen. Jag tycker att det är ett bra resultat.

Liselotte Olsson tycker ändå att betänketiden ska bort. Hon säger:
– Man vet inte varför de inte skiljer sig efter sex månader. Jag tror inte att det är bra för barn att föräldrarna lever i ett dåligt förhållande. Det är bättre att skilja sig och börja om i nya familjer.

Organisationen Rädda Barnen arbetar för att hjälpa barn. Birgitta Gälldin-Åberg är psykolog hos Rädda Barnen. Hon säger till Dagen:
– Vi kan inte säga om betänketiden är bra eller dålig. Det är bra för barnen om föräldrarna tänker efter innan de skiljer sig. Men det viktigaste är att det finns familjerådgivning.
Eva Marie Sundberg arbetar med familjerådgivning i Stockholm. Hon säger till Dagen:
– Betänketiden blir ett problem i en del svåra situationer, till exempel vid misshandel. Men misshandel är inte den vanligaste orsaken till att man vill skiljas. För människor som har barn är skilsmässa en svår fråga. Jag tycker att människor tar den på stort allvar.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

"Inget bidrag till rika föräldrar"

Maud Olofsson är ledare för centerpartiet, ett av partierna i regeringen. Hon är också näringsminister. Hon tycker att föräldrar med höga löner inte ska få barnbidrag. Men de andra partierna håller inte med.

Fria.Nu

Fiskolja är bra för barn med adhd

Många barn med adhd får mindre symptom av fiskolja. Det visar en ny studie. Efter sex månader hade nästan hälften av barnen fått mindre symptom.

Fria.Nu

Tjuvar använder fattiga barn

Kriminella ligor använder barn för att stjäla i Sverige, säger polisen. Fattiga familjer i Östeuropa får pengar för att barnen reser omkring med ligorna och stjäl.

Fria.Nu

Läkare i Malmö dömdes för våldtäkt

En ung kvinna gick till av en plastik-kirurg. Hon ville att läkaren skulle ta bort hår från hennes kropp. Det gjorde han, men han våldtog henne också, säger hon. I måndags blev han dömd för våldtäkten.

Fria.Nu

© 2021 Fria Tidningen