Fria.Nu

Kampen mot juntan i Burma får stöd från folk i hela världen

Det har varit stora demonstrationer mot militär-juntan i Burma. Munkarna ledde demonstrationerna, men förra veckan började militären skjuta på demonstranterna – även på munkarna. Det har gjort burmeserna mycket arga. Trots den hårda censuren har mycket information nått ut om protesterna och militärens våld. Över hela världen visar människor sitt stöd för Burmas folk.

Protesterna började i augusti, när militärjuntan bestämde att bensinen skulle bli 500 procent dyrare. Först demonstrerade 500 munkar. Sedan har demonstrationerna blivit allt större, trots att demonstrationer är förbjudna.I början av förra veckan demonstrerade över 100 000 munkar. Allt fler vanliga människor började också demonstrera.

Militären började skjuta mot demonstranterna i tisdags. Man vet inte hur många som har blivit dödade, men någon har sett 30 döda kroppar. En del av de dödade personerna var munkar. Enligt den exilburmesiska hemsidan Irrawaddy grep militären hundratals munkar natten mellan onsdag och torsdag. De körde iväg munkarna i lastbilar. De har även stängt in munkarna i klostren.En burmesisk överste har lämnat landet. Han fick order om att de skulle köra iväg flera hundra munkar i lastbilar och mörda dem. Men översten vägrade och flydde utomlands.I Burma är 90 procent av alla människor buddhister. Folk blev mycket arga när militären attackerade munkarna. De fortsatte att demonstrera under fredagen och lördagen.Men efter lördagen har det inte varit några demonstrationer. Det är soldater överallt och de skjuter om de ser folk demonstrera.Sann Aung är minister i Burmas exil-regering. Han säger till nyhetsbyrån IPS:– Det är mycket allvarligt att militären har attackerat munkarna. Folket kommer inte att förlåta militären. De har gått över en helig gräns.

De som ordnade demonstrationen på fredagen var politiker från oppositionen, som vann det senaste demokratiska valet i Burma år 1990. Oppositionspartiet National League for Democracy, NLD, skulle då ha fått 81 procent av platserna i parlamentet, och juntans parti skulle ha fått två procent.Men juntan accepterade inte resultatet. De grep flera nyvalda parlamentariker, aktivister och tusentals studenter. En av de gripna var NLD:s ledare Aung San Suu Kyi, som fortfarande sitter fängslad i husarrest.

Det är hård censur i Burma. Men människor i hela världen har ändå fått veta mycket om vad som händer, bland annat genom internet. I många länder har människor visat sitt stöd för burmeserna, bland annat Filippinerna, Storbritannien, Sydkorea, USA, Norge, Sverige, Hongkong, Jamaica, Chile och Japan. I slutet av förra veckan var det många som hade röda tröjor för att visa att de stödde munkarna, som har röda kläder.Lätt svenska: Malin Bergendal En munk har skickat ett brev till juntans ledare. I brevet skriver han att Burmas folk har blivit allt fattigare och alltmer förtryckt. Han skriver till generalen att juntan ska ge makten tillbaka till dem som äger den – folket. Munkarna bestämde för några veckor sedan att de inte ville ha allmosor av juntan. De vände sina tiggar-skålar upp och ner för juntan. Det är en mycket stark protest, som att säga att juntan inte får vara med i buddhismen längre. FN:s sändebud Ibrahim Gambari har varit i Burma. Han fick tala med oppositions-ledaren Aung San Suu Kyi, men inte med militärjuntan. Man vet ännu inte så mycket om vad som hände när Gambari var i Burma.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu