Tjuvar använder fattiga barn | Fria Tidningen
Fria.Nu

Tjuvar använder fattiga barn

Kriminella ligor använder barn för att stjäla i Sverige, säger polisen. Fattiga familjer i Östeuropa får pengar för att barnen reser omkring med ligorna och stjäl.

Tidigare har det hänt sällan att vuxna tjuvar har använt barn för att stjäla. Men nu finns det ligor som arbetar på det sättet hela tiden. Det visar en studie från förra året, säger Ekot.Kajsa Wahlberg är polis på Rikskriminalen. Där är hon med i en grupp som arbetar för att stoppa människo-handel. Hon säger att människo-handlarna kommer till fattiga familjer i Östeuropa. De betalar familjerna för att barnen ska få åka omkring med ligorna och stjäla.– Familjerna är fattiga människor som inte har utbildning eller arbete. De får pengar som de kan leva på av ligorna, säger hon till Ekot.

Barnens föräldrar får skriva på ett intyg. De skriver att barnet får resa runt i Europa med en vuxen person. Namnet på den vuxna personen står också i intyget.Det är svårt för polisen att bevisa att det här är människohandel. Det är svårt därför att föräldrarna skriver intyg. Det är även svårt därför att personerna i ligorna använder flera olika namn.Ligorna lär barnen att stjäla i affärer och varuhus. De lär också barnen att stjäla saker ur folks fickor. Det finns en vuxen som tar hand om varje barn. Barnen lämnar de stulna sakerna till den vuxna personen.

Polisen undersöker många fall där ligor har använt barn för att stjäla. Varför är det så många sådana fall nu? Kajsa Wahlberg säger att det beror på gränserna mellan länderna i Europa har blivit öppnare.– Polisen måste få mer kunskap om de här brotten, säger hon.

Intygen från barnens föräldrar gäller ofta för obegränsad tid, säger Kajsa Wahlberg till Ekot. Det betyder att barnens föräldrar säger att barnen får resa omkring hur länge som helst. Det finns ingen som lovar att de får komma hem igen.

Rädda Barnen är en organisation som arbetar för att barn ska få det bättre. De har en hemsida för barn som är i Sverige utan uppehållstillstånd. På hemsidan berättar de om skola, sjukvård och mycket annat. De berättar också om vad polisen kan göra.Rädda Barnen skriver att polisen kan hjälpa barnen om någon misshandlar dem, tvingar dem att ha sex eller jobba gratis. Men polisen ska också se till att barnen lämnar Sverige om de inte har rätt att vara här.

Hemsidan för barn utan uppehållstillstånd finns på www.utanpapper.nu.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

"Inget bidrag till rika föräldrar"

Maud Olofsson är ledare för centerpartiet, ett av partierna i regeringen. Hon är också näringsminister. Hon tycker att föräldrar med höga löner inte ska få barnbidrag. Men de andra partierna håller inte med.

Fria.Nu

Fiskolja är bra för barn med adhd

Många barn med adhd får mindre symptom av fiskolja. Det visar en ny studie. Efter sex månader hade nästan hälften av barnen fått mindre symptom.

Fria.Nu

Läkare i Malmö dömdes för våldtäkt

En ung kvinna gick till av en plastik-kirurg. Hon ville att läkaren skulle ta bort hår från hennes kropp. Det gjorde han, men han våldtog henne också, säger hon. I måndags blev han dömd för våldtäkten.

Fria.Nu

© 2021 Fria Tidningen