Chefen för filmcensuren slutar i protest mot filmcensur för vuxna | Fria Tidningen
Fria.Nu

Chefen för filmcensuren slutar i protest mot filmcensur för vuxna

Chefen för myndigheten som bestämmer om filmcensur slutar efter 26 år. Hon tycker att det är fel att censurera filmer för vuxna.

Gunnel Arrbäck är chef för Statens biografbyrå. Det är en myndighet som bestämmer vilka filmer man ska få se på bio.
Enligt lagen får filmer på bio inte vara förråande“. Det betyder att filmerna inte får vara alltför våldsamma. Våld i filmer kan göra så att människor blir våldsamma. Så tänkte de som skrev lagen år 1910.
Men Arrbäck och de andra på Statens biografbyrå tror inte att filmer kan göra vuxna människor våldsamma. Gunnel Arrbäck säger till Svenska Dagbladet:
– Det finns inga bevis. Några tror att det är så, men de bara tror det. Det är svårt att arbeta efter en sådan lag och varje dag bestämma om vi ska godkänna filmer.

Därför har Statens biografbyrå inte förbjudit några filmer sedan mitten av 1990-talet. De har inte heller klippt bort våldsamma scener ur filmer, som de gjorde tidigare. De har bara bestämt åldersgränser.

De som arbetar på Statens biografbyrå tycker inte att myndigheten behövs. De vill ta bort den. Gunnel Arrbäck säger att det är viktigt för yttrandefriheten att inte ha filmcensur. Hon hoppades att den nya regeringen skulle ta bort filmcensuren, men det gjorde de inte. Därför ska hon sluta som chef för Statens biografbyrå, säger hon.

Lena Adelsohn Liljeroth är kulturminister. Hon är Gunnel Arrbäcks högsta chef. Hon säger till Ekot att hon också hoppas att man kan ta bort filmcensuren för vuxna.
De flesta partierna i regeringen vill ta bort lagen som säger att det ska finnas filmcensur. Men ett av partierna, kristdemokraterna, vill ha kvar lagen.
– Jag tycker att filmcensuren visar människor vad som är rätt och fel, säger kristdemokraten Dan Kihlström till Ekot.

censurerade filmer
Några filmer som Statens biografbyrå har censurerat:
Pansarkryssaren Potemkin av Sergej Eisenstein blev förbjuden år 1925.
Psycho av Alfred Hitchcock blev censurerad år 1960. Man klippte bort en scen med ett mord i duschen.
491 av Vilgot Sjöman blev förbjuden år 1963.
Numera är ingen av filmerna förbjuden eller klippt.
åldersgränser på bio
7 år – yngre barn får se filmerna om föräldrar är med
11 år – yngre barn får se filmerna om föräldrar är med
15 år – gäller även med föräldrar

ANNONS

Rekommenderade artiklar

"Inget bidrag till rika föräldrar"

Maud Olofsson är ledare för centerpartiet, ett av partierna i regeringen. Hon är också näringsminister. Hon tycker att föräldrar med höga löner inte ska få barnbidrag. Men de andra partierna håller inte med.

Fria.Nu

Fiskolja är bra för barn med adhd

Många barn med adhd får mindre symptom av fiskolja. Det visar en ny studie. Efter sex månader hade nästan hälften av barnen fått mindre symptom.

Fria.Nu

Tjuvar använder fattiga barn

Kriminella ligor använder barn för att stjäla i Sverige, säger polisen. Fattiga familjer i Östeuropa får pengar för att barnen reser omkring med ligorna och stjäl.

Fria.Nu

© 2021 Fria Tidningen