Fria.Nu

Lyckade blockader mot G8-mötet

I dag avslutades de sista massblockaderna som sedan i onsdags skar av nästan alla bil- och järnvägar till den lilla byn Heiligendamm där ledarna för världens åtta mäktigaste länder träffades under tre dagar.
- Blockaderna har verkligen varit lyckade och solidariteten har varit enorm, säger Frauke Banse, talesperson för gruppen Block G8 som koordinerade blockaderna.

Trots att den tyska författningsdomstolen hade infört demonstrationsförbud inom en radie på sex kilometer från mötesområdet, inledde tusentals aktivister blockader vid alla de fyra infartsvägarna till Heiligendamm på onsdagsmorgonen. Totalt deltog uppemot 12 000 personer i blockaderna vilket var betydligt mer än vad både arrangörerna och polisen hade väntat sig.
Polisen lyckades inte med sin strategi att ha två poliser för varje demonstrant och tvingades att transportera personer och varor till mötet med båtar och helikoptrar.
Och trots att polisen använt pepparsprej, tårgas och vattenkanoner i försök att förhindra och skingra blockaderna blev det inte en upprepning av lördagens kravaller.

Bakom blockaderna låg Block G8, en allians av olika grupper som enats kring ett upprop för civila olydnadsaktioner mot toppmötet.
- Vi har planerat och tränat för det här i sex månader, men det har gått mycket bättre än vi hade vågat hoppas på, säger Frauke Banse.
- Det har varit en otrolig solidaritet mellan alla i blockaderna, transporter av proviant har fungerat och folk har varit välorganiserade och inte låtit sig provoceras av polisen, säger Frauke Banse.
Tadzio Müller från Berlin deltog i en av de största blockaderna.
- De flesta demonstranterna är utmattade, men stämningen är god och folk är väldigt inspirerade av de lyckade aktionerna, säger Tadzio Müller efter att i två dygn ha blockerat den sydöstra tillfartsvägen till Heiligendamm.
- Det är en seger för oss, men det kändes nästan för lätt, säger Tadzio Müller som tror att polisen gjorde bedömningen att den politiska kostnaden var för stor om de skulle försöka skingra de största blockaderna med våld.
- Dessutom var blockaderna väldigt välorganiserade medan polisen var dåligt samordnade.

På agendan för G8-mötet stod viktiga frågor som fattigdomsbekämpning och klimatpolitik. Men redan innan mötet stod det klart att USA inte tänker förbinda sig till konkreta mål när det gäller minskade koldioxidsutsläpp eller ett ökat bistånd till Afrika.
Frauke Banse tycker att G8-länderna är hycklare och att mötet är illegitimt. Hon ifrågasätter varför det är demonstrationerna, och inte G8-mötet, som förbjuds.
- Hur kan det vara tillåtet att lämna oskyldiga flyktingar att dö, att neka hiv-smittade billiga mediciner, tvinga arbetslösa in i fattigdom och att starta krig för att få kontroll över naturresurser?
- Mänskliga blockader är mindre förseelser. Jämför man med de brott som G8-länderna är skyldiga till, så är blockaderna helt legitima och nödvändiga, säger Frauke Banse.
Block G8:s främsta mål var att störa förbindelserna till mötet, inte att ta sig ända till Hotel Kempinski där mötet hölls. Den 12 kilometer långa muren av taggtråd och stängsel samt det enorma polispådraget - 16 000 poliser - sågs som för stora hinder att ta sig förbi.
- Att G8-mötet störs är i sig inte särskilt relevant, säger Tadzio Müller. Det viktiga är att våra budskap kommer fram i medierna och att vi skapar ett utrymme för den globala rättviserörelsen att växa och att folk radikaliseras.

Tadzio Müller har deltagit i de flesta stora toppmötesprotesterna sedan WTO:s möte i Seattle 1999 och har nyligen doktorerat med en avhandling om värderingar i den europeiska antikapitalistiska rörelsen. Han tycker att veckans protester har varit de mest välorganiserade och lyckade mot ett internationellt toppmöte sedan G8-mötet i Genoa 2001.
- En revolution kan ske precis så här, man driver staten längre och längre från samhället. Folket tvingade ledarna att isolera sig i ett fort, det känns faktiskt som vi har segrat och jag hoppas att detta leder till att hela den globala rättviserörelsen inspireras.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu