• ”F som i Fascist, N som i Nazist, Slutet för Frankrike” står det på affischen som en demonstrant håller upp utanför högerextrema presidentkandidaten Jean-Marie Le Pens parti Front National, FN, valmöte i norra Frankrike i tisdags. Främlingsfientliga budsk
Fria.Nu

'Främlingar' avgör franska valet

I morgon söndag är det del ett av två i kampen om den franska presidentposten. Främlingsfientlighet och rasism är heta frågor som splittrar landet - och som mycket väl kan avgöra valet.

'Socca, oui - kebab, non!' Är lätt att förstå för en fransos, eftersom det anspelar på såväl Socca, de traditionella franska pannkakorna, som kebab och därmed invandring. Affischer som täcker en hel vägg vid busstationen i Nice skriker ut det främlingsfientliga budskapet. Och visst märks främlingsfientligheten i det Frankrike som i morgon går till val.
Ingenting är givet och avståndet mellan den konservative favorittippade Nicolas Sarkozy, socialisten Ségolène Royal och den liberale utmanaren Francois Bayrou krymper samtidigt som högerpopulism och främlingsfientlighet alltmer letar sig in i valdebatten, även hos valets huvudkandidater.
I en liten blåmålad lokal i Nice i södra Frankrike diskuterar omkring tjugo välklädda Sarkozy- valarbetare trygghet och arbetslöshet. Det lokala affischnamnet Eric Ciotti och hans stab kampanjar för Sarkozy i Provence.

Han står mitt i den småsunkiga lokalen iförd grå kostym, blå slips och för fram åsikter om behovet av poliser för att känna sig trygg. Han pratar om säkerhet och ungdomsarbetslöshet. Flera av de medelålders åhörarna är dock skeptiska.
- Det spelar ju ingen roll om det blir fler arbeten när vissa av de unga inte vill jobba, konstaterar någon och får medhåll av flera.
Det känns som att mycket av det som sägs är särkilt riktat mot yngre män med invandrarbakgrund, men bara lite sådär i smyg. En äldre kvinna på Sarkozykontoret med händer och hals översköljda av billiga smycken är avsevärt tydligare.
- Åk hem till Afrika om det inte passar, säger hon. De vill inte arbeta och behöver inte arbeta eftersom de bara får en massa saker av oss andra, hederliga fransmän som arbetar och betalar för dem. Och vi måste fortfarande betala för oss.
Hon håller upp ett silvrigt kors, den gamla symbolen som skiljde Degaulle´s anhängare från kommunisterna inom den franska motståndsrörelsen, och ler brett.
- Jag har alltid varit konservativ, och jag har aldrig gillat invandrare.

Efter att franska polismän för några veckor sedan misshandlade en ung nordafrikansk fripassagerare på tågstationen Gare du Nord i Paris drabbade polis och invandrarungdomar samman på stationsområdet.
- Om vissa står på fuskarnas och de oärligas sida, så är jag med dem som betalar sin biljett, upprepade Sarkozy med udden riktad mot Royal och Bayrou.
Han är säkerligen oroad över att många potentiella konservativa väljare ska lägga sin röst på någon av de öppet rasistiska kandidaterna, som till exempel Jean-Marie Le Pen.

Ett annat orosmoment för Sarkozy är att de senaste årens oroligheter i förorterna och politikernas rasistiska utspel har fått många i förorterna att registrera sig för att rösta för första gången. Och de lär varken stödja Sarkozy eller Le Pen.
- Jag tror inte att det finns en enda fransk muslim som kommer att rösta på Sarkozy, säger Lhaj Breze, muslimsk ledare i Frankrike, till New York Times.
- Ingen har förlåtit honom för vad han sa under kravallerna för ett och ett halvt år sedan.
Jean-Marie Le Pen, som gick vidare till den andra omgången i förra presidentvalet, är mer marginaliserad inför årets val. Le Pens valkampanj har kantats av protester från vänster- och invandrargrupper. Under kampanjspurten gjorde han en blixtvisit i Argenteuil, en av de Parisförorter som vanligtvis är en del av huvudproblemen i hans valpropaganda. Invånarna var föga smickrade.
- Stick härifrån, vi vill inte ha dig här, ropade flera förbipasserande, enligt International Herald Tribunes utsända.
Andra manade till lugn.
- Skrik inte, vi är inga huliganer, det går bra att prata istället för att ropa.

Fakta: 

Franska valet
Tolv kandidater ställer upp i första valomgången. Förutom de favorittippade, återfinns bland andra antiglobaliseringskämpen José Bové, kommunisten Olivier Besancenot och den högerpopulistiske Phillippe de Villiers.
Nicolas Sarkozy var länge segertippad, men liberalen Francois Bayrou och socialisten Ségolène Royal har knappat in under valrörelsens gång.
Enligt en opinionsundersökning i torsdagens Le Monde får Sarkozy 28,5 procent av väljarstödet, Royal 25 procent, Francois Bayrou 19 procent och Jean-Marie Le Pen 14 procent. Omkring 25 procent säger sig ännu vara osäkra.
Om ingen av kandidaterna får egen majoritet i den första valomgången så gör de två kandidaterna som fått flest röster upp i en andra valomgång den 6 maj.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Skilda visioner om EU:s framtid

EU fyller 50 år nu i helgen. Under jubileumshelgen träter man om innehållet i den två sidor långa Berlindeklarationen - en idépolitisk framtidsvision för EU eller två sidor tomma ord?

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu