• Den israeliska högerpolitikern Natan Sharansky och andra neokonservativa författare har haft en stark påverkan på president Bush. I december 2006 belönades Sharansky med presidentens Frihetsmedalj.
Fria.Nu

Böckerna som formar Vita husets politik

President George W. Bushs läsvanor har hittills visat sig vara en sällsynt bra fingervisning om den kommande politiken. Vittnesmålen om vad som utspelades sig vid en 'litterär lunchträff' i Vita huset nyligen är därför intressanta. För trots att den amerikanska regeringen har visat tecken på ökad vilja att föra diskussioner med sina fiender så tyder presidentens läsvanor på något annat.

Lunchträffen, som även hade vicepresidenten Dick Cheney och ett halvdussin hårdföra neokonservativa personer som deltagare, hölls med anledning av att den brittiske historikern Andrew Roberts var på besök.
Enligt rapporter läste presidenten Roberts senaste bok A History of the English-Speaking Peoples Since 1900 i slutet av förra året, och vidarebefordrade sedan verket till premiärminister Tony Blair. Cheney hade boken med sig när han nyligen besökte Pakistan.
Roberts är en öppen beundrare av Margareth Thatcher som nyligen med stolthet förkunnande att han är 'extremt högersinnad' i en intervju med Financial Times.

Enligt Irwin Stelzer, en av de neokonservativa som deltog vid lunchmötet, uppmanade Roberts flera gånger den amerikanske presidenten att bortse från de ökande anti-amerikanska stämningarna utomlands. Roberts uppmanade också Bush att ignorera den inhemska oppositionen mot det så kallade kriget mot terrorismen, enligt den redogörelse av lunchträffen som Stelzer beskrivit i the Weekly Standard.
Roberts varnade för att den ständiga pessimismen i medierna dränerat västvärlden på dess kampvilja gentemot fienden, som enligt hans åsikt inkluderar Iran, men också militanta sunniter som al-Qaida.
I artikeln i the Weekly Standard avslöjar också Stelzer, som är ekonom och kolumnist i London Sunday Times, att Bush rekommenderat sin personal och sina vänner att läsa en än mer apokalyptisk bok om kriget mot terrorismen - America Alone: The End of the World As We Know It, skriven av den neokonservative Kanadafödde kolumnisten Mark Steyn.
Steyns bok, som till skillnad från Roberts har blivit en bästsäljare, hävdar att de demografiska trenderna i Europa och den multikulturella sekulära 'post-nationalism' som råder där, ofrånkomligen kommer att leda till en muslimsk 'återkolonialisering av Europa'. Resultatet kommer enligt Steyn att bli en återkomst av medeltidens mörker, där USA kommer att få svårt att överleva som 'frihetens ensamma ljus'.
Steyn menar att islam i sig - inte bara radikala och fundamentalister - utgör ett stort hot som inte kan förenas med de fria samhällena. För att bemöta hotet behövs det enligt Steyn ett recept som är välkänt i neokonservativa kretsar. Det handlar om allt ifrån att stödja kvinnors rättigheter i den muslimska världen till att 'avsluta den iranska regimen' samt att 'slå till militärt när tillfälle ges'.
Dessa böcker, som presenterar en liknande världsbild, är de senaste som lästs av Bush - som annars inte gjort sig känd som någon bokmal - och båda har fått mycket positiv uppmärksamhet från de neokonservativa och deras medier. Dit hör exempelvis Wall Street Journals ledarsida och ett flertal publikationer som ägs av Rupert Murdoch.

När USA förberedde sig för kriget mot Irak sommaren 2002 noterade reportrar att Bush hade en ganska akademisk bok under armen. Det var Supreme Command: Soldiers, Statesmen and Leadership in Wartime, skriven av Elliot Cohen, en neokonservativ militärhistoriker som numera arbetar som rådgivare vid amerikanska utrikesdepartementet.
Cohens bok argumenterade för att civila ledare, som Abraham Lincoln, Winston Churchill och Georges Clemenceau, var betydligt bättre befälhavare än de generaler som kräver fria händer i samband med krig. Den var perfekt tajmad för att övertala Bush att gå emot rekommendationerna från de högsta militärerna om att det krävdes betydligt större trupper för att invadera och ockupera Irak än vad Pentagons chef Donald Rumsfeld och andra framstående neokonservativa menade.
På samma sätt fick Bush två år senare en kopia av boken The Case for Democracy: The Power of Freedom to Overcome Tyranny and Terror direkt efter att den tryckts. Boken är skriven av Natan Sharansky, israelisk högerpolitiker och tidigare politisk fånge i Sovjet.
Det som utmärker alla dessa böcker är att de ger uttryck för ett extremt smalt ideologiskt synsätt, samt att de ger stöd för en neokonservativ politik i synnerhet i Mellanöstern.

Alla böckerna bekräftar på ett eller annat sätt de neokonservativa idéerna - att amerikansk maktutövning är av godo även om de 'infödda' är otacksamma, samt att vilja och militär styrka är av yttersta vikt för utövandet av denna makt.
Detta gäller i synnerhet de fiender som aldrig kommer att låta sig 'tyglas', vilka enligt Roberts inte drivs av legitim kritik mot amerikansk utrikespolitik, utan snarare av sin 'vämjelse inför de engelsktalande folkens traditioner med demokratisk pluralism'.
Allt detta tilltalar också Bushs egen självbild som en modig, ofta ensam ledare, som är övertygad i sin kamp för det som är rätt, oavsett vad 'det gamla Europa', de 'intellektuella', 'eliten', eller till och med väljarna tycker.
Det är en bild som flera av de neokonservativa krönikörer som deltog vid lunchträffen också velat förmedla, i synnerhet med tanke på det fortsatt rekordlåga stödet för Bush hos allmänheten.
I sin artikel i the Weekly Standard skriver Stelzer att han hade samma känsla inför presidenten som övriga deltagare när de lämnade lunchmötet, 'här är en man som trivs i sitt eget skinn, vars religiösa tro vägleder honom i sökandet efter det goda //...// som oroar sig mindre för sitt arv än inför sitt möte med den Allsmäktige.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

USA toppar vapenexportligan till Syd

USA har återtagit sin förstaplats som världens största exportör av konventionella vapen till utvecklingsländerna, bland annat till följd av ett nytt vapenavtal med Pakistan.

Ytterligare en av Bushs närmsta avgår

Medborgarrättsgrupper och demokrater gladdes åt att USA:s justitieminister Alberto Gonzales på måndagen lämnade in sin avskedsansökan. För de flesta republikaner hade däremot Gonzales med tiden blivit alltmer av en belastning, och kommentarerna till att presidentens vän fick gå var få.

Bush vill fortsätta med 'tuffa' förhör

Pentagon gav i veckan ut en ny manual för armépersonal, enligt vilken alla som hålls fängslade av amerikansk militär - även misstänkta terrorister - ska behandlas enligt Genève-konventionen. Samtidigt tillkännagav president George W. Bush att 14 personer som hållits fängslade av CIA på hemliga platser runt om i världen ska flyttas till fånglägret i Guantanamo Bay.

'Iranrapport överdriver hotbild'

Enligt en ny rapport från det amerikanska representanthusets underrättelsekommittés ordförande kan Iran skaffa kärnvapen mycket snabbare än vad de amerikanska underrättelsetjänsterna tror. Men flera kritiker ser oroande paralleller mellan den nya rapporten och de händelser som ledde fram till invasionen av Irak 2003.

'USA gör världen osäker'

När USA nyss hade invaderat Irak, tyckte väldigt många illa om USA i Europa och i muslimska länder. År 2004 och 2005 började lite fler gilla USA. Men nu blir USA mindre populärt igen. Det säger en ny opinions-undersökning.

© 2024 Fria.Nu