Katt- och hundpäls vanligt i djurleksaker | Fria Tidningen
Stockholms Fria

Katt- och hundpäls vanligt i djurleksaker

En undersökning av Stockholms zoo- och djuraffärer visar att nästan samtliga säljer djurleksaker med päls. Inte sällan importeras leksakerna från Kina, där man använder katter och hundar i pälsindustrin. Nu startar Organisationen Djurrättsalliansen en kampanj för att få affärerna att sluta marknadsföra produkter av päls.

Organisationen Djurrättsalliansen, DRA, har genomfört en kartläggning av Stockholms zoo- och djurbutiker, i vilken det framkommer att nästan alla säljer djurleksaker med pälsdetaljer. Många av dem har dessutom Kina, en nation som helt saknar djurskyddslagar, som ursprungsland.
– Flera butiksägare vet om det och säger att de provat att ta bort dem ur sortimentet men att kunder klagat eftersom de just vill ha leksaker med päls, säger Lina Flyrén från DRA.
DRA har gjort utskick till zoo- och djurbutiker runt om i landet och vädjat till dem att sluta marknadsföra leksaker som innehåller päls. Flera butiker har svarat och lovat att göra det. En del av butiksägarna menar att om bara Zoobranschens riksförbund, Zoorf, gav riktlinjer om att inte köpa in produkter med päls så skulle de rätta sig efter det.
– Vi har försökt få ett besked av Zoorf i flera veckor och de har sagt att de ska återkomma, men nu är de på semester, säger Lina Flyrén.

DRA är emot allt utnyttjande av djur och all form av pälsindustri, men anser att detta fall är uppenbart absurt, eftersom husdjursägare ger sina älskade katter och hundar delar av andra döda katter och hundar att leka med.
Lina Flyrén menar att päls är ganska ute i Sverige och att folk börjar bli mer medvetna, därför försöker pälsindustrin tjäna pengar på mindre detaljer som pälskragar och, som i det här fallet, leksaker.
– Det är ett fruktansvärt djurplågeri det rör sig om. Många av katterna och hundarna flås levande, säger hon.
I Kina arbetar flera djurrättsgrupper med de här frågorna. Bland annat ägnar sig Animal Protection Network åt att avslöja hur falskmärkningar av exporterad päls går till.
Många länder, däribland USA, Danmark, Belgien och Italien, har infört ett importförbud mot katt- och hundpäls. Men Sverige ligger efter.
– Det är så uppenbart att det här strider mot djurskyddslagen. Men vissa lagar är tydligen svårare att följa än andra, säger Lina Flyrén.
Djurrättsalliansen kommer inom ramen för sin kampanj att demonstrera utanför berörda butiker och dela ut flygblad med information till allmänheten.

Suzanne Hulthén, vd för Stockholms största djuraffär Bromma zoomarknad, medger att de säljer kattleksaker med päls som de köper in från Tyskland.
– Men det är kaninpäls på dem. Det är jag helt säker på. Jag kan skilja kaninpäls från katt- och hundpäls, säger hon.
Suzanne Hulthén hävdar att leksakerna även är märkta som kaninpäls men medger att hon känner till att det förekommer att päls märks om. Ifall de skulle få reda på att det var katt- eller hundpäls på leksakerna så skulle de omedelbart sluta sälja dem, säger hon.

Mats Danielsson på Zoorf menar att branschen absolut ska ta sitt ansvar om misstankarna om att djurplågeri förekommer kan bekräftas.
– Generellt tar vi avstånd från allt vad djurplågeri heter. Kärleken till sällskapsdjuren är det primära för oss, säger han.
På Zoorf har man tidigare diskuterat frågan och är medvetna om Kinas stora export av dessa produkter och den pälsindustri med katter och hundar som förekommer i landet.
– Jag kommer att ta upp det med styrelsen direkt på måndag när jag är tillbaka från semestern. Vi kommer att göra ett officiellt ställningstagande och gå ut med rekommendationer kring vilka produkter som ska köpas in, säger Mats Danielsson.

Rekommenderade artiklar

"Sluta fiska torsk i Kattegatt"

Ministrar i EU har träffats och talat om fiske. De bestämde att EU ska fiska mindre torsk år 2008. Men forskare säger att man måste sluta fiska torsk i havet runt Sverige. Annars tar all torsk slut.

Fria.Nu

EU fiskar efter för mycket

På onsdagen enades EU:s fiskeministerråd i Bryssel om en minskning av torskkvoterna på åtta procent under 2008. Detta trots upprepade signaler från forskare om att det fordras en nollkvot för att rädda bestånden i Västerhavet och Östersjön.

Fria.Nu

Pälsfarmare ljög för staten

Den statliga utredning från 2003 som hade att granska pälsnäringen grundades på felaktiga uppgifter om antalet verksamma farmer. Pälsuppfödarna ljög för att få bättre villkor, menar organisationen Djurrättsalliansen som kartlagt näringens egentliga omfattning.

Fria.Nu

Talespersoner från Sudan nekades visum

Tre sudanesiska människorättsaktivister som var inbjudna att medverka på MR-dagarna i Stockholm nekades inresetillstånd i Sverige. Enligt arrangörerna har det länge varit ett känt problem att visumansökningar från Sudan till Sverige avslås rutinmässigt.

Fria.Nu

© 2020 Fria Tidningen