Fria.Nu

Heidi Andersson från Ensamheten är stark

I västerbottniska Ensamheten bryter nästan alla arm. Så även Heidi Andersson, 23 år ung.

Hon har ägnat sig åt armbrytning så länge hon kan minnas - och är i dag fyrfaldig världsmästarinna.

SFT berättar sagan om den späda tjejen som vuxit upp och blivit starkast i världen.

Armbrytning (SFT) Japan. 1999. Heidi Andersson flackade med blicken. Ingenting var sig likt. Kontrasterna gick inte att beskriva med ord. Från Ensamheten, en by med 16 invånare, till Tokyo, mångmiljonstaden. Heidi, och hennes pappa (Kent) som följde med på resan, var oroliga.

- Inte för själva tävlingen - utan för att vi över huvud taget inte skulle kunna ta oss hem. Allt var så stort. Bryta arm, det kunde jag, men resvanan var inte den bästa, inte då, säger Heidi och avlossar ett skratt.

Sedan fortsätter hon:

- Jag tror aldrig man kan känna sig så ensam som i en stor stad omgiven av en massa människor.

Tävlingen som avsågs var VM. Heidi var 18 år, vägde 60 kilo och ansågs oerfaren i kretsarna. 'En europeisk tjej utan chans', hette det i förhandstipsen.

Norrlandstjejen kom, sågs och - segrade!

- Nu var jag inte 'bara' Heidi Andersson från lilla Ensamheten.

Nu var hon starkast i världen på armbrytning. Få, eller egentligen ingen, hade trott detta om den taniga lilla tjejen, med armar som stickor, som tränade armbrytning i ladugården - ombyggd till snickarverkstad - med sina bröder i elvaårsåldern.

- Men det är just det som är den stora tjusningen med armbrytning; att man aldrig kan se på någon om det är en armbrytare - det måste man känna, konstaterar Heidi.

Hon har brutit arm så länge hon kan minnas. Det gör nästan alla i Ensamheten.

- De flesta är skogsarbetare i grunden och jobbar i skogen på ledig tid. Under sommaren, då arbete finns inom skogsnäringen, håller man på med ett fysiskt arbete - så det ligger det nära till hands att mäta kraft även på ledig tid, förklarar Heidi.

Hon berättar att invånarna i Ensamheten föds rätt in i armbrytarkulturen. Heidi Andersson har alltid varit stark. När hon började klå killarna i klassen på mellanstadiet grymtades det i korridorerna.

- Tjejer hävdar sig ofta bra på låg- och mellanstadiet. Sedan är det ett biologiskt faktum att grabbar och män blir starkare.

Även i dag mäter Heidi sina krafter mot män titt som tätt. Hon anlitas ofta till personalfester, svensexor och dylika arrangemang. Hon är även en populär föredragshållare på skolor och konferenser.

Just nu håller hon på och planerar Europas första träningsläger för juniorer, som anordnas i Storuman i augusti. På det personliga tävlingsplanet hägrar EM den 21 juni. För att ständigt utvecklas tränar Heidi tio till 15 pass i veckan. Utöver armbrytning skaffar hon sig styrka genom löppass, klättring i rep, boxning och fria vikter på gymet.

Och så blir det givetvis en del mental träning. På tävlingar förekommer det nämligen psykningar. Det gäller att vara stark i skallen, stå pall för tråkningar och blickar.

- Pappa brukar alltid säga att 99,9 procent sitter i huvudet, säger Heidi.

Hur laddar du upp inför en tävling?

- Svårt att beskriva. Det handlar om att stänga av 'människan Heidi' och bli 'armbryterskan Heidi', hon som älskar att bryta arm och inte hör någonting, utan bara ser händerna på bordet och tänker på att bryta, svarar Heidi Andersson.

Hon anser att armbrytning är en publikfriande sport.

- En rätt arrangerad tävling lämnar ingen oberörd!

Oavsett om den arrangeras i Ensamheten eller Tokyo.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

De är Stockholms främsta idrottare

Det är enkelt att göra listor, men en svår vetenskap att få dem helt rättvisa. I vårt försök att lista Stockholms främsta idrottare genom tiderna tog vi hjälp av några vår tids skickligaste sportkännare. Med hjälp av deras poängsättningar på 40 olika idrottare publicerar nu SFT platserna 6 till 10. Nästa vecka presenteras toppkvintetten.

'Pillan' tror på Anja

Olympiska vinterspel och Pernilla Wiberg har länge varit en aktiv ekvation. Nu är det nya tider och 'Pillan' får istället följa Turin-OS utanför pisternas avspärrningar. Anja Pärson är givetvis den som står mest i fokus inför mästerskapen.
  - Hon har chansen att ta fem medaljer, men hon måste vara totalt fokuserad under en tvåveckorsperiod, säger Pernilla Wiberg.

Kan bandy-VM locka stockholmspubliken?

Andreas Bergwall, Stefan Erixon och David Karlsson - där har ni "Bajens" triumvirat som ska gräva guld när bandy-VM drar igång i helgen. Men vilka är männen som ser till så att mästerskapet blir en organisatorisk fullträff? SFT fick en pratstund med VM-generalen Leif Carlheimer.

Mångsidige Windstedt drömmer om OS-start

När Henrik Windstedt tog sin första högersväng - med tyngden på dalskidan - var han bara två år. 20 år senare är han en av skidvärldens mest kompletta åkare, en OS-drömmande jämtlänning som når pallplatser i friåkning, freestyle och big air-tävlingar.

Många profiler i innebandyeliten

I fjol föll AIK på målsnöret. Den här säsongen tror experterna att AIK har förutsättningarna att nå ända fram. Men det blir ingen enkel resa. Ytterligare elva lag och ett hundratal spelare drömmer om innebandytiteln. SFT lät förbundskapten Ulf Hallstensson karaktärisera några av seriens giftigaste lirare från - och runtomkring - Stockholm.

© 2024 Fria.Nu