• I dag presenterades IPCC:s omfattande rapport om klimatförändringarna. Frågan är nu om politikerna lyssnar på varningarna och gör vad som krävs för att få bukt med den globala uppvärmningen.
Fria.Nu

Klimatforskare hoppas på att chocka regeringar till handling

Forskarnas uträkningar av den globala uppvärmningens orsaker och effekter blir alltmer exakta. Med FN:s nya klimatrapport som släpps i dag hoppas man en gång för alla utrota allt tvivel om människans påverkan på klimatförändringarna.

Den FN-tillsatta forskningsgruppen IPCC:s rapport är den första av fyra som släpps under våren. De har sammanställts under sex år av 2 500 forskare från 130 länder.
Forskarnas uträkningar av växthusgasernas påverkan på miljön har blivit allt mer exakta. Enligt rapporten kan de globala medeltemperaturen stiga med upp till sex grader under detta sekel, inte två som man tidigare trott. Detta kommer bland annat leda till att havsnivån stiger med 0,5 meter, att 90 procent av snön i Europa försvinner under detta seklet, samt att Stora barriärrevet, världens största levande organism, dör ut helt inom ett par årtionden.
Ännu är det inte för sent att hindra de värsta effekterna av den globala uppvärmningen. Men det kräver kraftiga politiska åtgärder införs omgående.
- Jag hoppas den här rapporten kommer att chocka regeringar så mycket att de vidtar strängare åtgärder, eftersom man inte kan få ett mer autentiskt och trovärdigt forskningsresultat, säger IPCC:s ordförande R.K. Pachauri till Reuters.

Ladda ner sammanfattningen av rapporten här

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu