Fria.Nu

Homosexuella afrikaner bröt tystnaden

Homosexuella från hela Afrika deltog vid årets upplaga av World Social Forum i Nairobi under veckan som gick. Många berättade om det omfattande förtryck de utsätts för i sina hemländer.

I de flesta afrikanska länder är homosexualitet tabu, och dessutom olagligt. Av en del betraktas det som något oafrikanskt, till och med som något ondskefullt.
Men det är fördomar som paraplyorganisationen Gay and Lesbian Coalition of Kenya, Galck, hoppas att årets upplaga av WSF ska bidra till att skingra. Galck hade samlat homosexuella från hela den afrikanska kontinenten för att de tillsammans skulle dela med sig av sina upplevelser.
- Vi visar att vi finns och att vi är en del av samhället. Och vi vill bli behandlade som de människor vi är, säger Pauline Kimani från Galck till IPS.
Kimani berättar att livet som homosexuell i Kenya är ganska enkelt - så länge man döljer sin läggning. Problemen uppstår om man öppet berättar.
Diskrimineringen kan även ta mer våldsamma uttryck, och det finns exempel på homosexuella som har mördats på grund av sin sexuella läggning.

I Uganda utsätts sexuella minoriteter, inklusive transsexuella och transvestiter, som kämpar för sina rättigheter, för oavbrutna trakasserier av polisen. Det berättar Juliet Victor Mukasa, som är ordförande för organisationen Sexuella minoriteter Uganda.
- De gjorde ett tillslag mot mitt hem och grep min vän. De misshandlade henne och klädde av henne för att bekräfta hennes kön och höll henne sedan gripen i flera timmar. Det var förödmjukande. Dessutom tog de organisationens dokument där all information om våra aktiviteter finns, berättar Mukasa för IPS.
Efter händelsen, som inträffade år 2005, flydde Mukasa och höll sig gömd. Men nu tänker han istället stämma myndigheterna.
- Jag kräver rättvisa. Jag måste kämpa för mina kollegor som lever i rädsla, som förlorar sina hem, arbeten och är rädda för att bli utstötta på grund av sin sexuella läggning.

Många menar att lagarna i flera afrikanska länder bär en stor del av skulden för diskrimineringen av homosexuella. I många länder är homosexualitet förbjuden, och hårda straff väntar dem som avslöjas.
I exempelvis Kenya är homosexualitet olaglig och kan rendera upp till 14 års fängelse. I grannlandet Uganda är maxstraffet livstids fängelse, medan man som homosexuell i Rwanda riskerar sex års fängelse.
Kraven har dock ökat på att dessa lagar ska ses över.
- De flesta av dem är gamla lagar som vi ärvde efter de tidigare kolonialmakterna. Lagarna lever kvar i våra länder, trots att de som skrev dem har ändrat dem i sina hemländer, påpekar Judy Kaari från Galck.
Kaari menar att lagarna måste slopas och istället ersättas av nya lagar som förbjuder diskriminering grundad på sexuell läggning.

Fakta: 

WORLD SOCIAL FORUM 7
Det sjunde World Social Forum, WSF, hölls
i Nairobi, Kenya, den 20-25 januari
Årets WSF är första gången som forumet
arrangeras endast i Afrika (förra året hölls
tre WSF samtidigt, varav ett i Mali)
Huvudtemat var 'Folkets kamp, folkets
alternativ'
Omkring 150 000 personer deltog

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Tillväxt gynnar inte fattiga i Kenya

Det är valår i Kenya och för den sittande regeringen är taktiken för hur man ska behålla makten klar - att peka på den stabila ekonomiska tillväxten under president Mwai Kibakis första fem år vid makten. Men alla är inte överens om vilka effekter detta fått för landets fattiga.

Sudans regering vill inte att FN-styrkan kommer till Darfur

Det är mycket konflikter i Darfur. Några personer från FN ska åka dit. Personerna ska planera så att en FN-styrka kan åka till Darfur. Sudans regering har sagt att några personer från FN kan resa till Darfur. Men regeringen tycker inte att det är bra att en FN-styrka ska komma.

FN-styrka välkomnas inte till Darfur

Sudans regering har gått med på att ett FN-team reser till Darfur för att planera för utposterandet av en FN-styrka i den konfliktdrabbade regionen. Men regeringen intar en allt annat än välkomnade linje mot den planerade FN-styrkan.

Protester mot konstitutionsförslag

Den hetsiga debatten om det konstitutionsförslag som Kenya ska rösta om i slutet av november har mest handlat om presidentens makt. Men förslaget får också kritik från jämställdhetsaktivister.

President utan huvudstad

När Abdullahi Yusuf Ahmed nyligen svors in som ny president för Somalia uttrycktes en försiktig optimism för det krigshärjade landet. Samtidigt menar diplomater och analytiker att det är mycket viktigt att Yusuf så snart som möjligt reser till Somalias huvudstad Mogadishu för att befästa den nya ledningens legitimitet.

© 2024 Fria.Nu