Fria.Nu

Sri Lanka: Kriget delar upp människor i vänner och fiender

Regeringens armé bombade ett område i östra Sri Lanka förra tisdagen. Rebellerna kontrollerar området. Nu är kriget vardag i landet och människor lider.

Sri Lanka har haft vapenvila i fyra år, men nu är kriget tillbaka. Förra året dödades cirka 3 700 människor. Det var ett av de mest våldsamma åren i landet. Just nu tror man att 72 000 människor i Batticaloa har svår brist på mat, bostäder, vatten och toaletter.

I en skola i staden Batticaloa bor många flyktingar. Det är trångt. De har gjort små rum i skol-salarna genom att hänga upp tyger. Flyktingarna är rädda och oroliga.Nya lagar mot terrorism har börjat gälla igen. Polisen och militären kan ta alla som de misstänker för terrorism. De kan låsa in dem utan att säga när de får komma ut. Folk vill inte säga mycket om politik. En ung man säger:– Vi är rädda för att vara ute mycket.Någon frågar en högstadie-lärare om eleverna talar om kriget. Läraren svarar:– De vill leva.

Kriget delar upp människorna i vänner och fiender. Det tvingar dem att vara tysta. Man ser soldater överallt. De står med jämna mellanrum och vaktar. Stridsvagnar rullar på affärs-gatorna. Någon har klottrat TVMP på flera ställen. TVMP är ett parti som har lämnat De tamilska tigrarna. Partiets ledare heter Karuna. Många är rädda för TVMP. De säger att miljön har blivit förorenad. De menar att det finns utpressning, människor försvinner och barn tvingas att bli soldater.En man som jobbar för en bistånds-organisation säger:– Jag vet aldrig om jag kommer hem levande på kvällen.

Många människor lämnar Batticaloa. Ungdomar gifter sig mycket unga för att slippa kriga. Men de flesta kan inte fly eller skydda sig. I Vakarai, norr om Batticaloa, är det katastrof. Gerillan De tamilska tigrarna, LTTE, kontrollerar området. I norra Sri Lanka är nästan alla tamiler. I östra Sri Lanka är en tredjedel tamiler, en tredjedel singaleser och en tredjedel muslimer.Nu försöker regeringen ta över Vakarai för att få mer kontroll över östra Sri Lanka.

Både regeringen och LTTE säger att de slåss för folkets bästa. LTTE säger att de skyddar folket från regeringens grymma armé. Regeringen säger att de befriar folket från LTTE. Men striderna visar att ingen av dem bryr sig om folket. LTTE använder civila som mänskliga sköldar. Regeringens armé bombar oskyldiga. Regeringen har stoppat hjälporganisationer som ville komma in till människorna som lider nöd i Vakarai. Många säger att LTTE har stoppat människor som försöker lämna Vakarai.

I debatten kan man se att det är krig i landet. De som är kritiska blir tystade. Den stora freds-organisationen National Peace Council hade ett stort möte för några veckor sedan. Medlemmar i en nationalistisk singalesisk organisation attackerade mötet. Några freds-aktivister blev skadade.Det har hänt förut att organisationer som vill ha fred och politiska lösningar blir attackerade.Ändå finns det människor som arbetar för fred. I Batticaloa finns ett ställe där barn som har upplevt kriget och tsunamin kan leka och vara fria. Det heter Butterfly Garden. Innanför de färgglada portarna finns inte kriget. Där inne finns inte tankarna på att barnen kan bli kidnappade och tvingas att bli barnsoldater.Ställen som Butterfly Garden är viktigare än någonsin, nu när kriget är vardag i Sri Lanka igen.Batticaloa

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Humanitär katastrof i Sri Lanka

Regeringsmilitären bombade på tisdagen ett rebellkontrollerat område i östra Sri Lanka. En attack som visar på den krigssituation som nu blivit vardag i landet och som skapat en humanitär katastrof.

Hur fiendebilder skapas i krigets Sri Lanka

Även om det formellt fortfarande finns ett avtal om vapenvila i Sri Lanka råder ingen tvekan om att kriget återigen brutit ut. Med över tusen döda hittills i år kommer landet att hamna högt i statistiken över storskaliga krig. Hoppet om ett slut på tjugo års väpnad konflikt som föddes när fredsprocessen inleddes år 2002 har bytts i humanitär kris med mer än tvåhundratusen nya flyktingar.

Hopp om fredsförhandlingar igen

Efter att fredsprocessen i Sri Lanka stått stilla i månader börjar det röra sig igen. Diplomater från Norge och Japan, som spelar en viktig roll i processen, har återigen börjat göra besök i Sri Lanka. Både LTTE-gerillan och regeringen har uttalat att man så snart som möjligt vill återuppta förhandlingarna, som legat nere sedan april 2003.

© 2024 Fria.Nu