Fria.Nu

Colombianska paramilitärer gripna i Venezuela

Drygt hundra colombianska paramilitärer greps den 9 maj av venezolanska militärer. Utan att ett enda skott behövde avfyras greps paramilitärerna som under 46 dagar planerat aktioner i Venezuela.

Bland de gripna återfanns flera reservister och soldater från den colombianska armén. Enligt myndigheterna i Venezuela planerade paramilitärerna att attackera enheter ur den venezolanska armén och mörda landets president Hugo Chavez.

I ett tal till nationen hävdade Chavez att det rörde sig om en internationell komplott planerad i Colombia och bland exilkubaner i Miami. Enligt Chavez var förmodligen fler länder inblandade i invasionsförsöket. Chavez riktade även anklagelser mot 'imperialisten' James Hill, general i USAs Southern Command. USAs ambassadör i Caracas avfärdade dock anklagelserna och även den colombianska ambassadören förnekade sin regerings inblandning. Enligt den venezolanska oppositionen var gripandena en PR-kupp från regeringens sida och i privatägd media bagatelliserades händelsen.

Gripandena kom inte som en blixt från klar himmel. Redan under april hävdade delar av den colombianska oppositionen att Alvaro Uribes högerregering planerade en väpnad agression mot Venezuela. Ett av varningstecknen var när den colombianska kongressen utdelade en ärebetygelse åt Lincoln Diaz-Balar, USA-kongressman av kubanskt ursprung, ankalagad för att har organiserat terroristaktioner mot Kuba och förespråkare av en väpnad intervention i Venezuela. I Colombias huvudstad Bogota återfinns företagaren Pedro Carmona som flydde Venezuela efter att undet två dygn varit landets president vid kuppförsöket i april 2002 och som pekats ut som en av hjärnorna bakom de nya destabiliseringsförsöken.

Paramilitärerna beräknas stå för över 80 procent av övergreppen i det colombianska inbördeskriget och har enligt människorättsorganisationer som Human Rights Watch nära band till de colombianska staten. Paramilitärerna har nu även blivit ett vapen mot president Chavez i grannlandet Venezuela. Under 2003 utförde de colombianska paramilitärerna flera aktioner på venezolanskt territorium, däribland mord på Chavez-anhängare. Gränsen mellan Colombia och Venezuela har länge varit en oroshärd. USAs regering och delar av den colombianska politiska eliten har vid upprepade tillfällen anklagat Chavez för samröre med gerillagrupperna ELN och FARC. Under 2002 avsatte USA över hundra militärinstruktörer och 98 miljoner dollar till skapandet av en militärbas i delstaten Arauca, nära den venezolanska gränsen.

Gripandet av colombianska paramilitärer i Venezuela tyder på en spridning av det colombianska inbördeskriget och för tankarna till 80-talets Centralamerika, där USA-stödda Contras från sina baser i Honduras angrep Sandinistregeringens Nicaragua.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Colombia: Första fredssamtalen på tio år

I dag inleds de första fredssamtalen på tio år mellan den colombianska regeringen och Farc-gerillan. Samtidigt växer de sociala rörelsernas krav på att få sina röster hörda vid förhandlingsbordet.

Fria Tidningen

Plan Patriota drabbar bönder i Colombia

Livet blir svårt för människorna på Colombias landsbygd när regeringen försöker slå ner gerilla-grupperna. Det är inte heller säkert att militären kan vinna över gerilla-grupperna. Farc slår tillbaka hårt.

Nya övergrepp av colombianska armén

I skuggan av den kontroversiella förhandlingsprocessen med paramilitärernas paraplyorganisation AUC har den colombianska armén utfört en rad massakrer under årets första månader. Händelserna ifrågasätter bilden av ökad säkerhet och minskat våld som president Alvaro Uribes regering försöker sälja till världen.

Historiskt val präglas av oro

När irakierna går till val på söndag befinner sig stora delar av landet i en situation av våld, kaos och undantagstillstånd. Valutgången är osäker men mycket talar för ett parlament dominerat av shiamuslimska islamister.

Fria Tidningen

USA har gripit Farc-ledare

På nyårsafton åkte ett amerikanskt flygplan från militärbasen Catam i Colombia. I planet satt Ricardo Palmera, ledare för Farc-gerillan. Planet skulle åka till USA.

© 2024 Fria.Nu