Debatt


Pia Kocahârzem
Fria.Nu

Låt folk ha olika åsikter om jämställdhet!

Alla kvinnor känner inte att de behöver driva en feministisk debatt. Om debatten drivs i allas namn - man som kvinna - kunde flera delta, tror Pia Kocahârzem.

I förra numret av SFT recenserar Anna Wester Susanna Popovas bok Elitfeministerna - Ett spel för gallerierna. Wester skriver att hon efterlyser Susanna Popovas egen åsikt i kvinnofrågor. Det är ju just vad Popova skriver om. Hon säger att hon tycker att feministerna inte tar hänsyn till 'att de flesta kvinnor inte känner sig diskriminerade som individer'. Det är ju just hennes åsikt och hur Anna Wester kan vänta sig att kvinnor ska känna till all statistik i den här frågan förstår jag inte.

Anna Wester tycker att boken är en stor besvikelse, ungefär som om det skulle vara konstigt att människor kan ha olika åsikter.

Jag har själv sällat mig till den gruppen som kan se ett manshat i samhället. Nu har Susanna Popova fört frågan på tal i sin bok och tvärt emot Anna Wester tycker jag att den kan ge en balans i debatten om kvinnors situation och rättigheter.

Ibland känner jag att det inte bara finns ett hat mot männen, utan också mot de kvinnor som kämpar för allas rättigheter, också männens, och som inte kan skilja könen åt i debatten. Det finns säkert statistik som visar ett antal kvinnor som misshandlar i familjen, likaväl som det finns statistik som visar antalet män som misshandlar i familjen. Men, ska man kunna statistiken först, innan man gör sin röst hörd?

Jag förstår att detta kan väcka anstöt, men alla kvinnor känner inte att de behöver driva en feministisk debatt. Om debatten drivs i alla våras namn - man som kvinna - kunde flera delta.

Fakta: 

Anna Wester svarar:
Jag blev inte besviken på Popovas bok för att hon har andra åsikter än jag när det gäller feminism, för det var jag medveten om innan jag började läsa boken. Jag hade däremot höga förväntningar på att hon skulle tillföra något nytt från liberalt håll. Jag tycker att det är viktigt att olika perspektiv diskuteras i jämställdhetsdebatten och jag har sett Popova som en viktig företrädare för det höger-liberala individperspektivet.

Men efter att ha läst boken så anser jag att det finns betydligt seriösare företrädare för det perspektivet. De som inte har läst något om feminism tidigare och läser Popovas bok, kommer att få intrycket att hon är den första som kritiserar feminister med ett kollektivt tänkande, när det är en debatt som har pågått länge.

Jag tycker visst att man ska diskutera jämställdhet, även om man inte kan all statistik om hur situationen i samhället ser ut. Men om man som Popova ger sig på och kritiserar en av Sveriges främsta forskare, kräver jag mer.

Och jag står fast vid att jag saknar Popovas egna analyser av varför kvinnor diskrimineras på grund av kön.

Att man inte vill diskutera övergrepp som begås av kvinnor tror jag beror på att kvinnan genom historien tillskrivits egenskaper som ska vara en motsats till mannen; att hon står närmare naturen och är godare. Dessa argument har till exempel använts för att ge kvinnor ansvaret för hemmet och den dåligt betalda vårdsektorn.

Anna Wester

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu