Fria.Nu

CGT organiserar papperslösa

I början av april talade Decio Machado från den spanska fackföreningen CGT på Hammarkullens Folkets hus i Göteborg. Han berättade om sitt arbete med att organisera papperslösa arbetare i Spanien.

spanien (Sesam) - Den som inte har tillstånd att vara i landet får inte vård eller skola. Du kan inte ställa krav på lön, arbetstider eller annat som har med arbetet att göra, sa han.

Confederacíon Géneral del Trabajo, CGT, är en syndikalistisk fackförening. De vill ta bort de särskilda lagar som gäller för flyktingar. De vill att de ska få arbets- och uppehållstillstånd.

- Särskilda lagar för flyktingar kommer alltid att lämna någon utanför, säger Machado.

Det finns cirka en miljon papperslösa arbetare i Spanien, tror han. De får låga löner och arbetar i stora företag i hotell-, bygg- och jordbruksbranschen.

- De är billiga. De har låga löner och får ingen vård och samhällsservice.

I Spanien är det förbjudet för papperslösa att strejka, demonstrera och gå med i fackföreningar. De två stora socialdemokratiska fackförbunden i Spanien tycker att papperslösa arbetare är ett hot mot arbetsmarknaden.

CGT uppmärksammade problemet för några år sedan, då började de med demonstrationer. På våren 2001 ockuperade hundratals arbetare kyrkor och statliga byggnader. De krävde att få tillstånd att stanna. De lyckades. Under 2001 och 2002 fick cirka 220 000 personer tillstånd att arbeta i Spanien, berättar Machado.

Föreningen har haft kampanjer där de har berättat vilka företag som anställer papperslösa. Man har sagt till människor att de ska bojkotta de här företagen. CGT har också kontaktat företagen.

- Vi har skrämt dem, säger Machado.

När CGT berättar att ett företag anställer papperslösa finns det en risk att de papperslösa från problem. Men om myndigheterna får veta att företagen anställer personer utan tillstånd så måste de betala böter. Därför brukar företagen göra som CGT säger och höja lönerna.

CGT och andra organisationer hjälper arbetarna så att de får sjukvård. CGT organiserar ordnar kurser och studiecirklar för de papperslösa. Ett annat viktigt arbete är att ge flyktingar information om hur saker fungerar i Spanien.

- Men tyvärr kan vi inte hjälpa alla som behöver hjälp.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu