Fria.Nu

Mycket jord åt få ägare

- Sai daqui, cara-de-pau! Schas Veracel! I väg härifrån lurendrejare! sjunger Juldázio samtidigt som han hugger efter ett eukalyptusträd. Det är till tonerna av hans sånger som de 3000 brasilianska jordlösa familjerna hjälps åt att hugga ner de fem hektaren med tre meters eukalyptus.

Scenariot utspelade sig förra söndagen i södra delen av delstaten Bahia i Brasilien. De jordlösas rörelse, MST, gick då in på Veracel Celuloses mark, ett företag ägt till hälften av svenskfinska Stora Enso och till hälften av norskbrasilianska Aracruz. Företaget äger 70 000 hektar eukalyptusodlingar och planerar världens största produktionslinje för blekt eukalyptusmassa. Veracel har blivit mycket kritiserat av både MST, miljöorganisationer och andra sociala rörelser som menar att den utländska eukalyptusen sänker vattennivån och utarmar markerna.

Ockupationen är en del av den årliga mobiliseringen till minne av de 19 mördade lantarbetarna vid massakern i Eldorado dos Carajás, den 17 april 1996. Jordreformsfrågan kom så åter på dagordningen efter flera månaders tystnad i media.

- Förre presidenten, Fernando Henrique Cardoso, förbjöd jordockupationer och övertygade folk att istället fylla i ett formulär på posten om att de ville ha jord. Så småningom upptäckte dock folk att de inte skulle få jorden skickad med posten, säger MST-aktivisten Oronildo Costa

- Sedan dess befinner vi istället oss i vägkantsläger, eftersom om vi går in på markerna får de inte undersökas på 2 år. Så när vi ockuperar händer ingenting, men om vi inte ockuperar så händer heller ingenting. 200 000 befinner sig därför nu i vägkantsläger i Brasilien. De rika kommer inte ge till oss gratis det de koncentrerat i sina händer i 500 år, konstaterar han.

I hela landet har familjer gjort likadant. Sedan ockupationsvågen påbörjades har över 50 gods i elva delstater ockuperats för att trycka på regeringen om jordreformen. Och Lula frigjorde redan efter en veckas ockupationer 1,7 miljarder reais till jordreformen i år och lovade bosätta 115 000 familjer innan året är slut.

Ockupationen med sina 3000 familjer, gick inte obemärkt förbi ägarna av marken. Godsägarnas sammanslutning, UDR, reagerade och menade att de 'befinner sig på gränsen av sitt tålamod' och att 'förr eller senare blir det för mycket och människor kommer att dö'.

Ockupationen av Veracel, som redan hade blivit nationell och internationell nyhet, gjorde att företaget använde sig av en annan taktik och överlät istället åt den konservativa delstatsregeringen att förhandla med rörelsen om mark som kunde exproprieras åt familjerna. Fem tusen hektar mark lovades åt rörelsen, utöver de som redan undersökts, för att bosätta alla familjerna, som därmed lämnade Veracels marker under långfredagen, efter en unik ockupation som anses som en stor seger för rörelsen.

Juldázio och de andra familjerna i det närliggande vägkantslägret 'Lulão' sjunger

-Det finns mycket jord åt få ägare! Genomför en jordreform redan nu!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2024 Fria.Nu