Halva Kenyas budget går till lån | Fria Tidningen
Fria.Nu

Halva Kenyas budget går till lån

Kenyas president Mwai Kibaki säger allt det som investerare och biståndsgivare vill höra.

Nairobi (IPS) I förra veckan var det en investeringskonferens. Då lovade regeringen att det ska bli lättare för företag att komma in i Kenya. Och myndigheterna försöker stoppa korruptionen i rättsväsendet. Nu sitter 23 domare inlåsta, på grund av korruption.

Det tycker Internationella valutafonden, IMF, är bra. Därför får Kenya låna pengar igen. Det har landet inte fått göra på tre år. I november förra året sa IMF ja till ett lån på 250 miljoner dollar. Och andra biståndsgivare lovade 4,1 miljarder i bistånd fram till år 2006.

Men alla tycker inte att det här är bra. Flera organisationer vill att landet ska få skuldavskrivningar i stället för nya lån.

Skuldavskrivningar betyder att landet slipper att betala tillbaka sina lån.

- Skulderna måste avskrivas så att vi kan använda pengarna till viktigare saker än att betala lån, säger Oduor Ong'wen, före detta ordförande i Kenyas NGO-råd. (NGO betyder utomparlamentarisk rörelse, en förening som arbetar utanför partierna.)

Cirka 56 procent av Kenyas 30 miljoner invånare är fattiga, säger statistiken.

Många pratade om skuldavskrivningar i slutet av 1990-talet. Då hade den internationella koalitionen Jubel 2000 en kampanj för skuldavskrivning.

En ny rapport från FN:s arbetsorganisation ILO visar att frågan fortfarande är aktuell. Rapporten säger att många fattiga länder har för stora skulder. Mellan 1990 och 2001 steg skuldernas andel av BNP hos länderna med de största skulderna från 88,1 till 100,3 procent.

Chambers of Justice, CJ, är en organisation som arbetar för skuldavskrivning i Kenya. Landet använder hälften av sin budget till att betala tillbaka lån, enligt CJ.

- Landet använder mycket pengar för att betala tillbaka lån och måste spara på viktiga saker. Då får landet problem, säger Ababu Namwamba vid CJ.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Tillväxt gynnar inte fattiga i Kenya

Det är valår i Kenya och för den sittande regeringen är taktiken för hur man ska behålla makten klar - att peka på den stabila ekonomiska tillväxten under president Mwai Kibakis första fem år vid makten. Men alla är inte överens om vilka effekter detta fått för landets fattiga.

Fria.Nu

Homosexuella afrikaner bröt tystnaden

Homosexuella från hela Afrika deltog vid årets upplaga av World Social Forum i Nairobi under veckan som gick. Många berättade om det omfattande förtryck de utsätts för i sina hemländer.

Fria.Nu

Sudans regering vill inte att FN-styrkan kommer till Darfur

Det är mycket konflikter i Darfur. Några personer från FN ska åka dit. Personerna ska planera så att en FN-styrka kan åka till Darfur. Sudans regering har sagt att några personer från FN kan resa till Darfur. Men regeringen tycker inte att det är bra att en FN-styrka ska komma.

Fria.Nu

FN-styrka välkomnas inte till Darfur

Sudans regering har gått med på att ett FN-team reser till Darfur för att planera för utposterandet av en FN-styrka i den konfliktdrabbade regionen. Men regeringen intar en allt annat än välkomnade linje mot den planerade FN-styrkan.

Fria.Nu

Protester mot konstitutionsförslag

Den hetsiga debatten om det konstitutionsförslag som Kenya ska rösta om i slutet av november har mest handlat om presidentens makt. Men förslaget får också kritik från jämställdhetsaktivister.

Fria.Nu

© 2022 Fria Tidningen