Fria.Nu

Haag uppmanar USA att se över dödsdomar

Ett historiskt beslut i Haag-domstolen uppmanar USA att se över dödsdomarna mot 51 mexikaner. Beslutet är en seger för Mexiko men om beslutet kommer att respekteras är ännu oklart.

Den internationella rättsdomstolen i Haag beordrade den 31 mars USAs rättsväsende att se över dödsdomarna mot 51 mexikanska medborgare vars rättigheter kränkts. De 51 mexikaner vars fall nu bör tas upp på nytt återfinns i de nio delstaterna: Arizona, Arkansas, Florida, Kalifornien, Nevada, Ohio, Oklahoma, Oregon och Texas. Dödsstraff, som inte finns i Mexiko, har varit en återkommande tvistefråga mellan de båda grannländerna.

Haag-domstolens dom bygger på att mexikanernas rätt att få tala med personal vid mexikanska konsulat inte respekterats. I vissa fall har rättegångarna bedrivits enbart på engelska trots att den anklagade helt saknat färdigheter i språket. Rätten att få tala med sitt lands representanter efter ett gripande garanteras av Wien-konventionen från 1963 som USA ratificerat. Haag-domstolens beslut är bindande men man saknar möjligheter att genomdriva det.

Mexikos president Vicente Fox kallade beslutet "en seger för internationell rätt och mänskliga rättigheter". I den mexikanska kongressen gav oppositionspartierna regeringen sitt stöd i frågan och uppmanade den samtidigt att nu se till att domen respekterades. En representant för det mexikanska utrikesdepartementet informerade förra veckan att Mexiko övervägde att ta upp frågan i FNs säkerhetsråd om USA inte respekterade utgången i Haag.

Mexiko var tredje landet, efter Paraguay och Tyskland, att stämma USA för brott mot Wien-konventionen i januari 2003. Förra veckans beslutet i Haag-domstolens kan även få konsekvenser för de 120 övriga utländska medborgare som väntar på dödsdomar i USA.

Internationell lag borde stå över nationall lagstiftning men USA har i flera olika fall kritiserat och vägrat respektera internationella beslut. Det är inte heller enbart upp till Vita Huset. I det federala USA är det delstaterna som har sista ordet. De tidiga reaktionerna från delstatsrepresentanterna tyder på att Haag-domstolens beslut inte kommer att respekteras. Guvernör Rick Perry, som efterträtt George W. Bush i Texas, hävdade att "den internationella rättsdomstolen inte har jurisdiktion i Texas". Representanter för delstaten Oklahoma uttryckte liknande åsikter som reaktion på domen. Chanserna lär knappast förbättras av att USAs president under sin tid som guvernör i Texas gjort sig känd för att inte tveka inför avrättningar.

I Mexiko ses delstaternas hållning som ett förakt mot internationell rätt och man hoppas på att lyckas tvinga fram en kursändring. Men tiden är knapp. Osvaldo Torres Aguilera, som står först på tur, väntar på sin dödsdom i Oklahoma den 18 maj.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Colombia: Första fredssamtalen på tio år

I dag inleds de första fredssamtalen på tio år mellan den colombianska regeringen och Farc-gerillan. Samtidigt växer de sociala rörelsernas krav på att få sina röster hörda vid förhandlingsbordet.

Fria Tidningen

Plan Patriota drabbar bönder i Colombia

Livet blir svårt för människorna på Colombias landsbygd när regeringen försöker slå ner gerilla-grupperna. Det är inte heller säkert att militären kan vinna över gerilla-grupperna. Farc slår tillbaka hårt.

Nya övergrepp av colombianska armén

I skuggan av den kontroversiella förhandlingsprocessen med paramilitärernas paraplyorganisation AUC har den colombianska armén utfört en rad massakrer under årets första månader. Händelserna ifrågasätter bilden av ökad säkerhet och minskat våld som president Alvaro Uribes regering försöker sälja till världen.

Historiskt val präglas av oro

När irakierna går till val på söndag befinner sig stora delar av landet i en situation av våld, kaos och undantagstillstånd. Valutgången är osäker men mycket talar för ett parlament dominerat av shiamuslimska islamister.

Fria Tidningen

USA har gripit Farc-ledare

På nyårsafton åkte ett amerikanskt flygplan från militärbasen Catam i Colombia. I planet satt Ricardo Palmera, ledare för Farc-gerillan. Planet skulle åka till USA.

© 2024 Fria.Nu