Fria.Nu

Friande domar i gruppvåldtäktsmål

I tisdags friade Huddinge tingsrätt tre män som åtalats för en gruppvåldtäkt på en 15-årig flicka. En klar majoritet av alla anmälningar om våldtäkt går aldrig till åtal utan läggs ner i ett tidigare stadium.

VÅLD (TT) Christian Diesen, professor i processrätt, säger att ett problem vid gruppvåldtäkter är att både offer och gärningsmän ofta är berusade. Brottsoffret har svårt att tala om vad som hänt och vem som gjort vad.

- Man är i dåligt bevisläge redan från början. Sedan har vi standardinvändningen som kommer i de här målen och det har gärningsmännen lärt sig. Att inte förneka samlag utan säga att hon var med på det eller att det uppfattades så. Då drar försvaret in många omständigheter i kvinnans sexuella historia, vilket påverkar bedömningen, säger Diesen.

Han tror på en konstruktion

som straffrättsprofessorn Suzanne Wennberg presenterade nyligen.

Att det införs en lag som slår fast att det ska vara straffbart att ha samlag med en kvinna om hon inte uttryckligen givit sitt samtycke.

Advokat Elisabeth Fritz, målsägarbiträde i våldtäktsmålet, tror att fördomar spelar in i bedömningen.

- Det finns fördomar och misstro hos domstolar om att offer som utsätts för sexualbrott skulle ljuga.

Männen har själva sagt att de hade sex med flickan, men att det var frivilligt från hennes sida. Enligt rätten är det inte ställt utom allt rimligt tvivel att männen tvingat till sig samlag med flickan. Tingsrätten tar bland annat upp att flickan druckit så pass mycket alkohol att hennes omdöme kan ha påverkats.

Elisabeth Fritz är väldigt kritisk till hur tingsrätten resonerat.

- Det rör sig om en väldigt ung flicka som verkligen inte har något att tjäna på att hitta på en sådan här sak, säger hon.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

S lovar 60 miljoner kronor till äldre

Socialdemokraterna vill satsa på idrott, friluftsliv och studiecirklar för äldre. Därför går partiet till val med löfte om 60 miljoner kronor per år till Föreningssverige, samt en fast kontaktperson för alla som har hemtjänst. 

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

Hjärnan pigg längre hos dagens 70-åringar

Dagens personer i 70-årsåldern är piggare i hjärnan än tidigare generationer. Men när den kognitiva förmågan väl börjar försämras, går nedgången snabbare än tidigare. Det antas hänga ihop med hur vi använder hjärnans reservkapacitet. 

Företag byteshandlar i ny barterring

Lokala företag blir starkare om de byter sitt överskott av varor och tjänster med varandra. Det är tanken med en så kallad barterring, som nu startar för första gången i Sverige.

© 2024 Fria.Nu