Haitis plats tom vid regionalt toppmöte | Fria Tidningen
Fria.Nu

Haitis plats tom vid regionalt toppmöte

Haitis plats stod tom vid det toppmöte inom den regionala samarbetsorganisationen Caricom som avslutades i fredags. Men situationen i Haiti var den viktigaste frågan vid mötet, och organisationen menar att Caricom måste vara en av aktörerna om en lösning på den politiska krisen i landet ska kunna uppnås.

Port of Spain (IPS) Sent i fredags kom regionens ledare, som möttes i St Kitts, överens om att inte formellt erkänna Haitis nya övergångsregering. Flera medier rapporterade om att den främsta orsaken var att många oroade över hur den tidigare presidenten Jean-Bertrand Aristide försvann från makten i slutet av februari.

Caricoms ordförande, den jamaicanske premiärministern PJ Patterson, säger att alla försök att återgå till demokrati i Haiti kommer att kräva organisationens deltagande.

- Jag anser inte att det kommer att finnas någon permanent och bestående lösning på problemen i Haiti om inte Caricom tillåts vara med och bidra till en insats, sa Patterson.

Den åsikten delas av Vaughan Lewis, professor i internationella relationer vid University of the West Indies, UWI. Han anser också att Caricom måste se till att USA och det internationella samfundet engagerar sig mer i situationen på Haiti.

- FN bör ges auktoritet att hantera situationen i ett längre perspektiv, säger han till IPS.

Politiska bedömare menar att Washington utövat påtryckningar på de karibiska länderna för att de skulle erkänna Haitis interrimregering.

På senare tid har relationen mellan Caricom och USA varit spänd, efter att de karibiska ledarna motsatt sig kriget i Irak, och krävt en oberoende undersökning om hur det gick till när Aristide tvingades i exil.

Aristide, som nu temporärt befinner sig i exil på Jamaica, har anklagat USA för att ha kidnappat honom. Anklagelsen har förnekats av den amerikanska regeringen, men de karibiska ledarna har ännu inte låtit sig övertygas. Ledaren för Haitis övergångsregering, premiärminister Gerard Latortue, bjöds inte in till toppmötet i St Kitts sedan han vägrat ta tillbaka den skarpa kritik han tidigare riktat mot Caricom och Jamaica.

Politiska bedömare i regionen anser att Haitis plats bland de 15 medlemsstaterna i Caricom kommer att förbli tom ända fram till att fria och rättvisa val hållits i landet. Latortue har sagt att så kommer att ske inom två år.

Grannländernas inställning till situationen i Haiti kan även komma att påverkas av FNs generalsekreterare Kofi Annans särskilde sändebud till Haiti, Reginald Dumas, som nyligen avslutade ett tio dagar besök i landet. Dumas ska presentera sin rapport till Annan på tisdagen.

Peter Richards

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2022 Fria Tidningen