Fria.Nu

Mirjana Culic avvisas för påstått skenäktenskap

Mirjana Culic kom till Sverige för fyra år sedan. Hon hade då gift sig med en man som var bosatt i Ljungby, och hon fick permanent uppehållstillstånd 2001. Mirjana jobbar i dag på Brunnsgården, ett äldreboende i Ljungby, och hennes dotter går i nian. Inom några veckor måste de lämna landet.

Mirjana skilde sig från sin första man i det forna Jugoslavien 1999. Hon kom då till Sverige för att gifta sig med Milorad Stankovic, som bor i Ljungby. 2001 fick hon och hennes då tolvåriga dotter permanent uppehållstillstånd. En tid senare skiljde sig paret, och Migrationsverket har nu återtagit Mirjanas och dotterns uppehållstillstånd. Man menar att det var ett skenäktenskap, vilket Mirjana förnekar.

- Separationen var kort, och vi blev snart ihop igen. Sedan dess har vi bott tillsammans, berättar hon.

Mirjana säger att det i Ljungby är välkänt att de är en familj, även om de inte längre är gifta på pappret. Hon berättar också att sambon Milorad Stankovic står bakom henne hela tiden. Men hon menar att hon inte har fått förklara sig för Migrationsverket.

- Jag har inte ens fått veta vilket lagbrott som är orsaken till att jag blir utvisad. Enligt vad jag förstått är det bara rena påståenden som man grundar det här beslutet på.

Mirjana bor och arbetar i Ljungby, på Brunnsgården, ett serviceboende för äldre. Där är hon mycket omtyckt. Katharina Koven, som ofta hälsar på en släkting på Brunnsgården, är mycket upprörd över beslutet.

- Mirjana är otroligt omsorgsfull och kunnig. Det behövs duktiga människor inom vården. Jag kan inte förstå hur man kan vilja avvisa en så viktig resurs för samhället, säger hon.

Omgivningen har reagerat starkt på avvisningsbeslutet. Mirjanas arbetskamrater och chef har skrivit protestbrev, liksom dotterns rektor, kurator och lärare. Även socialchefen i Ljungby har protesterat. Men inget tycks hjälpa.

- Vi har ansökt igen om uppehållstillstånd, berättar Mirjana. Den här gången med läkarintyg från min dotters skolkurator på att hon mår så dåligt att hon inte borde avvisas. Men vi har ändå bara fått avslag. Ibland känns det som att de inte ens tittar på pappren vi skickar in.

Ove Wåhlin på Migrationsverket i Växjö menar att man har goda grunder för sitt beslut. Han menar att om man av någon anledning skulle vilja ändra det, ligger det hos Utlänningsnämnden.

Gunnar Sommarin på Utlänningsnämnden säger att man har funnit tillräckligt starka skäl att ge Migrationsverket rätt i återkallningen av tillståndet. Han säger också att beslutet kommer stå fast om inga nya omständigheter framkommer.

Ove Wåhlin i Växjö menar att det är ovanligt med så starka reaktioner från omgivningen.

- Men om vi skulle bevilja uppehållstillstånd på grund av människors popularitet eller förmåga att passa in i Sverige skulle vi inte följa lagen, säger han.

Mirjana berättar att hon är medveten om att människor gör vad som helst för att förbättra sina liv. Hon berättar att hennes dotter är allt hon har, och hon försäkrar att hon aldrig någonsin skulle riskera dotterns framtid genom att försöka lura myndigheterna.

- Min dotter är mitt liv, säger Mirjana. Men jag känner inte igen henne längre, så dåligt mår hon. Det är grymt att bryta sönder hennes liv. Hon har allt här. Hon är i en ålder då man knyter kontakter för livet, och har dessutom bara några månader kvar innan hon avslutar sin grundskoleutbildning. De kunde väl i alla fall låta henne gå klart terminen.

Ove Wåhlin beklagar att dottern Vladica utsätts för lidande. Men han vidhåller att Mirjana tog med sin dotter till Sverige under falska förespeglingar.

- Hon blev i klartext informerad om att beslutet skulle kunna komma att upphävas om det framkom att hon uppgett felaktig information.

- Jag är inte så bra på juridiska frågor, men jag vet att vi inte haft något skenäktenskap, säger Mirjana. Vad vet de? Var de med oss här när vi älskade eller bråkade? Ja, vi skilde oss. Vi strulade till det, det gör även vuxna människor. Jag tycker inte det är skäl nog att bryta sönder min dotters liv.

I Mirjanas forna hemland finns ingenting för dem. Sextonåriga Vladicas biologiska pappa bor där, men varken han eller dottern vill träffa varandra.

- Ändå säger myndigheterna att de tänker på barnets bästa, säger Mirjana.

Mirjana och hennes dotter har nu endast ett par veckor på sig att packa och lämna landet, men Mirjana ska försöka söka uppehållstillstånd igen.

Hon säger att hon inte har ljugit, eller har något att dölja. Däremot är hon orolig för att hennes uttalanden i media kommer göra myndigheterna ännu mer negativt inställda.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Borgerliga begravningar fler för varje år

Allt fler väljer att begrava sig borgerligt. Endast en liten del av befolkningen gör det i dag, men antalet personer som begravs på ett icke-religiöst sätt ökar för varje år. Och trenden kommer att fortsätta, tror begravningsbyråerna.

Stockholms Fria

Nu kan man bli fadder åt en försöksapa

Nu kan den som är intresserad bli personlig representant för en försöksapa. Projektet drivs av Föreningen praktisk djuretik, vars syfte är att förbättra situationen för de apor som i dag ingår i försök.

Rinkebybor med paraboler hotas av vräkning

Fastighetsbolaget Kvarnhjulet vill vräka hyresgäster som har parabolantenner uppsatta. De utgör en risk, menar man. Varför hjälper värden inte till med att montera paraboler på rätt sätt? undrar en boende i området.

Stockholms Fria

Hundstallet tar hand om hundar ägarna inte vill ha

På Hundstallet passerar varje år fler än trehundra hundar. Ofta handlar det om hundar vars ägare har insett att de inte passar att ha hund. På Hundstallet tas de om hand av utbildade djurvårdare innan de omplaceras till nya hem.

Från manifestation till ockupation

Förra fredagen övergick en bostadsmanifestation på Sergels torg i en ockupation av ett hus vid Telefonplan i Stockholm. SFTs Viola Szabo var med.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu