Elprojekt i Malawi blir försenat | Fria Tidningen
Fria.Nu

Elprojekt i Malawi blir försenat

Malawi och Moçambique ska koppla ihop sina elnät. Men arbetet blir försenat. Nu planerar man att bli klar 2005, men politikerna säger att det kan bli senare.

Blantyre (IPS) Man planerar att bygga högspänningsledningar mellan kraftstationen Matambo i nordvästra Moçambique till Phalula, som ligger sex mil norr Blantyre, som är en viktig stad i Malawi.

Malawi har stora problem med elavbrott. Man hoppas att problemen ska sluta när de nya ledningarna kommer. Varför är det strömavbrott nu? Det är stora miljöproblem i floden Shire. Det är från den floden Malawi får sin energi.

Elavbrotten i Malawi gör att landet får ekonomiska problem. Elproblemen är den viktigaste orsaken till att andra länder inte investerar i Malawi, enligt en rapport från Malawis centralbank. Näringslivsexperter säger samma sak.

- Alla förlorar nu. Företagen tjänar mindre pengar, säger Jason Agar, från National Action Group, som är en mötesplats för näringslivet, staten och biståndsgivare. Elbolagen förlorar också pengar och staten får mindre pengar från skatter, menar Agar.

Men trots att landet behöver få el som fungerar så kan inte politikerna lösa problemen med de nya elnätet. Malawi vill bygga upp det tillsammans med Moçambique. Men politikerna i Moçambique undersöker vad som kan hända med miljön när man bygger elledningarna.

Lameck Mchembe, projektchef för Malawis elbolag ESCOM, säger att man har blivit sen för att förhandlingarna tar lång tid. Han säger också att de biståndsgivande länderna är dåliga på att ge pengar till projetet. Det kostar cirka 154 miljoner USD.

Världsbanken har lovat att låna ut 84 USD dollar. Södra Afrikas utvecklingsbank DBSA ska också ge pengar, säger bankens programchef Mwafonjo Muwila.

I framtiden kan man bilda ett större nätverk. Då kan det gå elledningar mellan Angola, Botswana, Kenya, Namibia, Sydafrika, Tanzania, Zambia och Zimbabwe.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

Lycka på schemat i Indien

I måndags lanserades en ny utbildningsreform i Indien. Läroplanen som presenterades av Dalai Lama har som syfte att utbilda eleverna i lycka och glädje.

© 2022 Fria Tidningen