Döda ledare kan inte prata | Fria Tidningen
Fria.Nu

Döda ledare kan inte prata

Israel mördade Hamas-ledaren Ahmad Yassin. Sedan dess har både Hamas och Israel hotat att mörda olika ledare. Israel säger att mordhot på Hamas-

ledare ska stoppa terrorismen.

Israel (Sesam) Över 100 000 människor gick på Yassins begravning i Gaza City. Yassir Arafat höll ett tal. Han uppmanade FNs säkerhetsråd att fördöma mordet. Säkerhetsrådet pratade om att göra det. Men USA sa nej.

- De som ville fördöma mordet ville inte säga något om Hamas terrorism, sa USAs ambassadör John Negroponte.

Men FNs generalsekreterare Kofi Annan fördömde mordet. Han sa att det strider mot folkrätten och han sa till Israels regering att sluta med sådana handlingar.

Flera arabiska länder fördömde genast mordet. Men många israeliska analytiker tror att de inte menade så mycket med det. Jordaniens kung Abdullah fördömde mordet. Men i hemlighet träffade han den israeliska premiärministern Sharon bara ett par dagar innan Yassin mördades, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

- Det är en skam. Genom att samarbeta med Israel har de gett landet mod att genomföra sådana attacker, säger Mohammed Mehdi Akef, ledare för Muslimska brödraskapet i Egypten, i en intervju med IPS.

Efter mordet har både Israel och Hamas hotat att mörda fler ledare. Israels finansminister Benjamin Netanyahu skickade ut ett pressmeddelande. Han skrev att islamistiska ledare kommer tänka sig för i framtiden. De kommer att vara rädda för att bli mördade.

Men Hamas ledare i Gaza, dr Abul Aziz al-Rantisi, svarade att han inte var rädd. Han sa att han kan välja mellan att bli krossad av en helikopter eller dö några år äldre av cancer.

- Jag väljer helikoptern, säger al-Rantisi till International Middle East media center, IMEMC.

Hamas har lovat att hämnas Yassins död. De har hotat att döda försvarsminister Shaul Mofaz och premiärminister Ariel Sharon, skriver IMEMC. 'En talesman för Hamas har hotat med hämndaktioner mot amerikanska intressen och amerikanska medborgare i Mellanöstern och Nordafrika', står det i ett meddelande från USAs utrikesdepartement. Men Hamas säger att det bara är rykten.

- Hamas har aldrig hotat USA. Vi har en fiende som ockuperar vårt land, säger al-Rantisi i en

intervju med den arabiska nyhetskanalen al-jazeera. Han säger att USA bara vill provocera.

Jan Hjärpe är professor i islamologi vid Lunds universitet. Han menar att mordet på Yassin är olyckligt. Han tror att det kommer att leda till fler terrordåd.

- Yassin försökte hålla tillbaka Hamas mest extrema grenar, menar han i en intervju med nyhetsbyrån TT.

- Israel ville stoppa fredsprocessen. Det här stödjer de extremistiska krafterna i Israel och motverkar fred, säger Hjärpe.

Ariel Sharon sa i en intervju med TT på onsdagen att Israel eftersträvar fred med arabvärlden och palestinierna.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Den 21 april är vattnet slut

I tre år har Kapprovinsen där Kapstaden ligger blivit utan de rikliga vinterregnen. Nu är det vattenkris och den 21 april stänger myndigheterna av allt vatten för allmänheten.

Bröllop tvingar upp hemlösheten på dagordningen

Hemlöshet är normalt något det råder politisk tystnad kring i Storbritannien, men i slutet av förra veckan var Theresa May tvungen att agera. Orsaken var det stundande kungliga bröllopet och den hemlöshetsdiskussion som blossat upp.

Lyckat hemlöshetsprojekt går på export

Det började med dagliga tågresor och slutade med ett hemlöshetsprojekt som nu snabbt söker sin väg ut över världen. Huzaifah Khaled berättar om sin varuautomat och hur den kan hjälpa till att öka medvetenheten kring hemlöshet.

Ship to Gaza förbjuds lämna Grekland

I måndags uppdagades det att den svensk/norsk/grekiska båten Juliano hade fått propellern saboterad och avfärd från Aten fick skjutas fram. Tre dagar senare råkade den irländska båten ut för exakt samma sabotage. När så avfärd närmade sig i dag, fredag, var förväntan hög. Men lyckan blev kort.

11 gånger så mycket missbildningar i Falluja

I ytterligare en offentliggjord rapport visar nu läkare och forskare att antalet missbildningar hos nyfödda barn i Falluja i Irak är elva gånger fler än normalt. Misstankar höjs nu om att hälsoproblemen har med USA:s vapen under attackerna 2004 att göra.

© 2022 Fria Tidningen