Terror föder terror | Fria Tidningen
Fria.Nu

Terror föder terror

Sedan mordet på Hamas-ledaren Ahmad Yassin har hoten om planerade mord på diverse ledare duggat tätt från såväl Hamas som Israel. Problemet är bara att döda ledare vare sig kan prata med sina egna grupper eller skriva under fredsavtal.

På Yassins begravning i Gaza City, där över 100 000 människor deltog, uppmanade Yassir Arafat i ett tal FNs säkerhetsråd att fördöma mordet. Förslaget togs upp i säkerhetsrådet, men stoppades av USA.

- Det mest väsentliga problemet var att förespråkarna för uttalandet inte ville hänsyfta till terrorism utförd av Hamas, sa USAs ambassadör John Negroponte efter säkerhetsrådets överläggningar. FNs generalsekreterare Kofi Annan gick dock ut och fördömde aktionen. Annan sa att utomrättsliga avrättningar strider mot

folkrätten och han uppmanade den israeliska regeringen att genast

upphöra med detta.

USAs beslut att skydda Israel står i skarp kontrast till reaktionerna från många europeiska stater och från arabvärlden.

Flera arabiska länder gick snabbt ut med ett officiellt fördömande av mordet på Yassin, något som ifrågasatts av flera internationella analytiker av konflikten Israel-Palestina. De menar att man inte helt kan ignorera strukturerna bakom den kritik inhemska grupper framfört när de pekat på de samarbeten som finns mellan flera arabstater och Israel. På den listan står såväl Egypten som Jordanien och Turkiet. Jordaniens kung Abdullah var en av de första att fördöma mordet och krävde att det internationella samfundet nu måste ta sitt ansvar och få rätsida på fredsprocessen. Samtidigt mötte han i hemlighet den israeliska premiärministern Sharon bara ett par dagar innan mordet på Yassin, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

- Denna kriminella handling är en skam för de så kallade moderata ledarna i regionen eftersom de genom att samarbeta med Israel har gett landet modet att genomföra sådana attacker, säger Mohammed Mehdi Akef, ledare för Muslimska brödraskapet i Egypten, i en intervju med IPS.

Efter måndagens händelse har dödshot formulerats från båda håll. Israels finansminister Benjamin Netanyahu gick ut i ett pressmeddelande strax efter attacken på Yassin och menade att islamistiska ledare kommer att tänka sig för i framtiden om hotet om mord hänger tillräckligt tungt över deras huvuden. Men Hamas ledare i Gaza Dr. Abul Aziz al-Rantisi sa i ett tal i Gaza City på onsdagen att han kan välja mellan att bli nermejad av en helikopter eller dö några år äldre av cancer, rapporterar International Middle East media center, IMEMC

- Jag väljer helikoptern, sa han.

Hamas har lovat att hämnas Yassins död med vedergällningar mot Israel. Hot har riktats mot såväl försvarsminister Shaul Mofaz som premiärminister Ariel Sharon, skriver IMEMC.

"En talesman för Hamas har hotat med hämndaktioner mot amerikanska intressen och amerikanska medborgare i Mellanöstern och Nordafrika", står det att läsa i ett meddelande från USAs utrikesdepartement.

Men detta kallar Hamas rykten och tillbakavisar kraftigt.

- Hamas har aldrig hotat USA och kommer aldrig att göra det. Vi har en fiende och det är de som ockuperar vårt land, säger al-Rantisi i en intervju i den arabiska nyhetskanalen Al-jazira. Han menar att USAs meddelande om ett annonserat hot är en provokation och tyder på hur lite USA egentligen vet om hur Hamas opererar.

Jan Hjärpe, professor i islamologi vid Lunds universitet, menar att mordet på Yassin är olyckligt och sannolikt kommer leda till fler terrordåd.

- Yassin var den kraft som i viss utsträckning försökte hålla tillbaka Hamas mest extrema grenar, menar han i en intervju med nyhetsbyrån TT.

- Israels motiv var att stoppa fredsprocessen. Det här stödjer de extremistiska krafterna i Israel och motverkar fred, säger Hjärpe.

Ariel Sharon sa i en intervju med TT på onsdagen att Israel eftersträvar fred med arabvärlden och palestinierna, med anledning av att det har gått 25 år sedan Israel och Egypten slöt fred.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Den 21 april är vattnet slut

I tre år har Kapprovinsen där Kapstaden ligger blivit utan de rikliga vinterregnen. Nu är det vattenkris och den 21 april stänger myndigheterna av allt vatten för allmänheten.

Bröllop tvingar upp hemlösheten på dagordningen

Hemlöshet är normalt något det råder politisk tystnad kring i Storbritannien, men i slutet av förra veckan var Theresa May tvungen att agera. Orsaken var det stundande kungliga bröllopet och den hemlöshetsdiskussion som blossat upp.

Lyckat hemlöshetsprojekt går på export

Det började med dagliga tågresor och slutade med ett hemlöshetsprojekt som nu snabbt söker sin väg ut över världen. Huzaifah Khaled berättar om sin varuautomat och hur den kan hjälpa till att öka medvetenheten kring hemlöshet.

Ship to Gaza förbjuds lämna Grekland

I måndags uppdagades det att den svensk/norsk/grekiska båten Juliano hade fått propellern saboterad och avfärd från Aten fick skjutas fram. Tre dagar senare råkade den irländska båten ut för exakt samma sabotage. När så avfärd närmade sig i dag, fredag, var förväntan hög. Men lyckan blev kort.

11 gånger så mycket missbildningar i Falluja

I ytterligare en offentliggjord rapport visar nu läkare och forskare att antalet missbildningar hos nyfödda barn i Falluja i Irak är elva gånger fler än normalt. Misstankar höjs nu om att hälsoproblemen har med USA:s vapen under attackerna 2004 att göra.

© 2022 Fria Tidningen